Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierożki bezglutenowe z farszem jaglano - serowym

Pierożki bezglutenowe z farszem jaglano - serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24972

Dodano:

Odsłon: 11638

Propozycja na smakowite, bezglutenowe pierożki z jaglano - serowym farszem, którego smak podkreśla smażona cebulka oraz aromatyczne oregano. Ta bezglutenowa wersja śmiało może konkurować z pierogami klasycznymi przygotowywanymi z pszennej mąki.

Składniki

  • FARSZ:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 g białego sera (półtłustego)
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 białe cebule
  • sól i pieprz
  • + olej rzepakowy do smażenia
  • CIASTO:
  • 500 g mixu mąki bezglutenowej (mąka pszenna bezglutenowa, mąka ryżowa,
  • skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana)
  • około 265 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • około 0,5 łyżeczki soli
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy farsz.

    Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody.

    Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy do niej dwie spore łyżeczki oregano, mieszamy i przykrywamy aby "doszła".

    Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojone cebule.

    Do miski dodajemy ser biały, który rozgniatamy widelcem.
    Następnie do sera dodajemy kaszę jaglaną z oregano, podsmażoną cebulkę, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Kolejny krok to przygotowanie ciasta.

    Do miski dodajemy gotowy mix mąki bezglutenowej*, sól, jajko i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto.

    * Jeśli nie kupiliśmy gotowego mixu, możemy go przygotować sami, mieszając odpowiednie mąki i skrobie (mąkę pszenną bezglutenową, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą oraz ziemniaczaną) w równych proporcjach.


  3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią ziemniaczaną na grubość około 3 mm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierożki.

  4. Uformowane pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia.

    Pierożki świetnie smakują ze smażoną cebulką i domowym sosem czosnkowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 26 września 2014 Bardzo ciekawy pomysł na pierogi,u mnie w domu często goszczą,myślę ze wypróbuje twój przepis :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakusia1911 26 września 2014 Nie spotkałam jeszcze takiego połączenia, pewnie smaczne są takie pierożki :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń