Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite, bezglutenowe pierożki z jaglano - serowym farszem, którego smak podkreśla smażona cebulka oraz aromatyczne oregano. Ta bezglutenowa wersja śmiało może konkurować z pierogami klasycznymi przygotowywanymi z pszennej mąki.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 25
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 25
Składniki
Na początku przygotowujemy farsz. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody. Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy do niej dwie spore łyżeczki oregano, mieszamy i przykrywamy aby "doszła". Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojone cebule. Do miski dodajemy ser biały, który rozgniatamy widelcem. Następnie do sera dodajemy kaszę jaglaną z oregano, podsmażoną cebulkę, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Do miski dodajemy gotowy mix mąki bezglutenowej*, sól, jajko i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto. * Jeśli nie kupiliśmy gotowego mixu, możemy go przygotować sami, mieszając odpowiednie mąki i skrobie (mąkę pszenną bezglutenową, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą oraz ziemniaczaną) w równych proporcjach.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią ziemniaczaną na grubość około 3 mm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierożki.
Uformowane pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki świetnie smakują ze smażoną cebulką i domowym sosem czosnkowym. Życzę smacznego! :)