Propozycja na smakowite, bezglutenowe pierożki z jaglano - serowym farszem, którego smak podkreśla smażona cebulka oraz aromatyczne oregano. Ta bezglutenowa wersja śmiało może konkurować z pierogami klasycznymi przygotowywanymi z pszennej mąki.
Pierożki bezglutenowe z farszem jaglano - serowym
Składniki
- FARSZ:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 g białego sera (półtłustego)
- 2 łyżeczki oregano
- 2 białe cebule
- sól i pieprz
- + olej rzepakowy do smażenia
- CIASTO:
- 500 g mixu mąki bezglutenowej (mąka pszenna bezglutenowa, mąka ryżowa,
- skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana)
- około 265 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- około 0,5 łyżeczki soli
Składniki
- FARSZ:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 g białego sera (półtłustego)
- 2 łyżeczki oregano
- 2 białe cebule
- sól i pieprz
- + olej rzepakowy do smażenia
- CIASTO:
- 500 g mixu mąki bezglutenowej (mąka pszenna bezglutenowa, mąka ryżowa,
- skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana)
- około 265 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- około 0,5 łyżeczki soli

Etapy przygotowania
Na początku przygotowujemy farsz. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody. Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy do niej dwie spore łyżeczki oregano, mieszamy i przykrywamy aby "doszła". Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojone cebule. Do miski dodajemy ser biały, który rozgniatamy widelcem. Następnie do sera dodajemy kaszę jaglaną z oregano, podsmażoną cebulkę, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Do miski dodajemy gotowy mix mąki bezglutenowej*, sól, jajko i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto. * Jeśli nie kupiliśmy gotowego mixu, możemy go przygotować sami, mieszając odpowiednie mąki i skrobie (mąkę pszenną bezglutenową, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą oraz ziemniaczaną) w równych proporcjach.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią ziemniaczaną na grubość około 3 mm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierożki.

Uformowane pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki świetnie smakują ze smażoną cebulką i domowym sosem czosnkowym. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 324
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 100
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 35

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 151
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 324
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 100
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 35

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 151



Składniki
- FARSZ:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 g białego sera (półtłustego)
- 2 łyżeczki oregano
- 2 białe cebule
- sól i pieprz
- + olej rzepakowy do smażenia
- CIASTO:
- 500 g mixu mąki bezglutenowej (mąka pszenna bezglutenowa, mąka ryżowa,
- skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana)
- około 265 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- około 0,5 łyżeczki soli
Na początku przygotowujemy farsz. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody. Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy do niej dwie spore łyżeczki oregano, mieszamy i przykrywamy aby "doszła". Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojone cebule. Do miski dodajemy ser biały, który rozgniatamy widelcem. Następnie do sera dodajemy kaszę jaglaną z oregano, podsmażoną cebulkę, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Do miski dodajemy gotowy mix mąki bezglutenowej*, sól, jajko i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto. * Jeśli nie kupiliśmy gotowego mixu, możemy go przygotować sami, mieszając odpowiednie mąki i skrobie (mąkę pszenną bezglutenową, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą oraz ziemniaczaną) w równych proporcjach.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią ziemniaczaną na grubość około 3 mm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierożki.
Uformowane pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki świetnie smakują ze smażoną cebulką i domowym sosem czosnkowym. Życzę smacznego! :)
Bardzo ciekawy pomysł na pierogi,u mnie w domu często goszczą,myślę ze wypróbuje twój przepis :)
Nie spotkałam jeszcze takiego połączenia, pewnie smaczne są takie pierożki :)