Grill - temat specjalny

Dodaj, gdy smażysz mięso mielone. Pozbędziesz się nadmiaru wody a mięso nie wyschnie

Mięso mielone to niezbędny składnik spaghetti bolognese, często dodajemy je również do przeróżnych potrawek czy farszów. Niestety niejednokrotnie, kiedy wrzucamy ja na patelnie podczas smażenia zaczyna pojawiać się sporo wody. Nie tylko nie wygląda to zbyt apetycznie, może również wpływać na pogorszenie smaku dania. Dlaczego w mięsie mielonym jest dużo wody? Jak temu zaradzić? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Co zrobić, żeby mięso mielone nie było suche? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z gotowaniem, możesz mieć wątpliwości, czy niektóre zjawiska, pojawiające się na twojej patelni lub w garnku nie zepsują smaku twoich potraw. Niedoświadczona gospodyni, widząc mnóstwo wody wydobywającej się z mięsa mielonego, może uznać, że przygotowywane przez nią danie nadaje się jedynie do wyrzucenia. Sprawdź, co to oznacza oraz jak pozbyć się wody podczas ze smażenia mięsa mielonego. 

Sprawdź także: Domowe przetwory na trudne czasy. Jak długo pasteryzować kiełbasę w słoiku?

Dlaczego w mięsie mielonym jest dużo wody?

Pojawianie się wody podczas smażenia mięsa mielonego, jest zjawiskiem jak najbardziej naturalnym. Występuje ona naturalnie w jego strukturze, pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do ścinania się białek a z mięsa uwalnia się woda, wypływając na patelnię. Wówczas, zamiast smażyć się na złoty kolor, gotuje się ono we własnych sokach. W konsekwencji mięso często wychodzi suche i mało aromatyczne. Czy wiesz, jak można tego uniknąć? 

Soda oczyszczona do mięsa mielonego 

Prostym sposobem, aby zapobiec pojawieniu się dużej ilości wody podczas smażenia mielonego mięsa, jest dodanie do niego jednego produktu, który z pewnością masz w swojej kuchennej szafce. Mowa tu o sodzie oczyszczonej, która ma działanie alkalizujące, pomaga zapobiegać utracie wody podczas smażenia, dzięki czemu mięso będzie soczyste. Pamiętaj jednak, aby z nią nie przesadzać. Do 500 g mięsa dodaj około jedną trzecią łyżeczki sody. Poradą, którą warto zapamiętać jest solenie mięsa dopiero pod sam koniec smażenia. Należy także unikać wrzucania na patelnię zbyt dużych partii mięsa. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 4724

30 min
10
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1