Spis treści:
Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z gotowaniem, możesz mieć wątpliwości, czy niektóre zjawiska, pojawiające się na twojej patelni lub w garnku nie zepsują smaku twoich potraw. Niedoświadczona gospodyni, widząc mnóstwo wody wydobywającej się z mięsa mielonego, może uznać, że przygotowywane przez nią danie nadaje się jedynie do wyrzucenia. Sprawdź, co to oznacza oraz jak pozbyć się wody podczas ze smażenia mięsa mielonego.
Sprawdź także: Domowe przetwory na trudne czasy. Jak długo pasteryzować kiełbasę w słoiku?

Dlaczego w mięsie mielonym jest dużo wody?
Pojawianie się wody podczas smażenia mięsa mielonego, jest zjawiskiem jak najbardziej naturalnym. Występuje ona naturalnie w jego strukturze, pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do ścinania się białek a z mięsa uwalnia się woda, wypływając na patelnię. Wówczas, zamiast smażyć się na złoty kolor, gotuje się ono we własnych sokach. W konsekwencji mięso często wychodzi suche i mało aromatyczne. Czy wiesz, jak można tego uniknąć?
Soda oczyszczona do mięsa mielonego
Prostym sposobem, aby zapobiec pojawieniu się dużej ilości wody podczas smażenia mielonego mięsa, jest dodanie do niego jednego produktu, który z pewnością masz w swojej kuchennej szafce. Mowa tu o sodzie oczyszczonej, która ma działanie alkalizujące, pomaga zapobiegać utracie wody podczas smażenia, dzięki czemu mięso będzie soczyste. Pamiętaj jednak, aby z nią nie przesadzać. Do 500 g mięsa dodaj około jedną trzecią łyżeczki sody. Poradą, którą warto zapamiętać jest solenie mięsa dopiero pod sam koniec smażenia. Należy także unikać wrzucania na patelnię zbyt dużych partii mięsa.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »
Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »
Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »