Dodaj, gdy smażysz mięso mielone. Pozbędziesz się nadmiaru wody a mięso nie wyschnie

Mięso mielone to niezbędny składnik spaghetti bolognese, często dodajemy je również do przeróżnych potrawek czy farszów. Niestety niejednokrotnie, kiedy wrzucamy ja na patelnie podczas smażenia zaczyna pojawiać się sporo wody. Nie tylko nie wygląda to zbyt apetycznie, może również wpływać na pogorszenie smaku dania. Dlaczego w mięsie mielonym jest dużo wody? Jak temu zaradzić? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Co zrobić, żeby mięso mielone nie było suche? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z gotowaniem, możesz mieć wątpliwości, czy niektóre zjawiska, pojawiające się na twojej patelni lub w garnku nie zepsują smaku twoich potraw. Niedoświadczona gospodyni, widząc mnóstwo wody wydobywającej się z mięsa mielonego, może uznać, że przygotowywane przez nią danie nadaje się jedynie do wyrzucenia. Sprawdź, co to oznacza oraz jak pozbyć się wody podczas ze smażenia mięsa mielonego. 

Sprawdź także: Domowe przetwory na trudne czasy. Jak długo pasteryzować kiełbasę w słoiku?

Dlaczego w mięsie mielonym jest dużo wody?

Pojawianie się wody podczas smażenia mięsa mielonego, jest zjawiskiem jak najbardziej naturalnym. Występuje ona naturalnie w jego strukturze, pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do ścinania się białek a z mięsa uwalnia się woda, wypływając na patelnię. Wówczas, zamiast smażyć się na złoty kolor, gotuje się ono we własnych sokach. W konsekwencji mięso często wychodzi suche i mało aromatyczne. Czy wiesz, jak można tego uniknąć? 

Soda oczyszczona do mięsa mielonego 

Prostym sposobem, aby zapobiec pojawieniu się dużej ilości wody podczas smażenia mielonego mięsa, jest dodanie do niego jednego produktu, który z pewnością masz w swojej kuchennej szafce. Mowa tu o sodzie oczyszczonej, która ma działanie alkalizujące, pomaga zapobiegać utracie wody podczas smażenia, dzięki czemu mięso będzie soczyste. Pamiętaj jednak, aby z nią nie przesadzać. Do 500 g mięsa dodaj około jedną trzecią łyżeczki sody. Poradą, którą warto zapamiętać jest solenie mięsa dopiero pod sam koniec smażenia. Należy także unikać wrzucania na patelnię zbyt dużych partii mięsa. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 110

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 132

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 139

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 162

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326