Dania jednogarnkowe

Domowe syropy na jesień – 4 łatwe przepisy!

Szukasz sposobów na lepszą odporność? Sprawdź naturalne i domowe syropy. Nimi leczyły się nasze babcie i trzeba przyznać, że miały rację! Poznaj kilka propozycji, jak przygotować naturalny syrop i w czym może Ci pomóc.

Fot. 123RF/Picsel

Naturalny antybiotyk na jesień i zimę

Przeziębienie jest znakiem rozpoznawczym dla pory roku, jaką jest jesień. Pogoda w kratkę, deszczowe dni i wiatr, który strąca liście drzew. Herbata z miodem i cytryną może jest pyszna, jednak nie pokonasz z nią wrogów, jakimi są kaszel, katar i osłabienie. Jeśli czujesz podwyższoną temperaturę, boli Cię gardło i jesteś rozbity, wypróbuj naturalnych antybiotyków! Są nimi cebula, miód, cytryna, imbir, lipa, sok z malin i wiele innych przedstawicieli medycyny naturalnej.

Babciny syrop z cebuli

Syrop cebulowy może i jest staroświecki, ale bardzo skuteczny! Pomoże w walce z kaszlem, zapaleniem krtani, a nawet anginą. Działa przeciwzapalnie, ułatwia oddychanie i usprawnia krążenie. To jak miód na ranę, jeśli chodzi o uporczywy kaszel suchy, ponieważ upłynnia wydzielinę w oskrzelach. Ułatwia też odkrztuszanie wydzieliny przy kaszlu mokrym. Przygotuj 2 średnie cebule i 4 łyżki miodu. Obierz i posiekaj drobno dwie cebule, umieść je w pojemniku około 400 ml, a następnie dodaj do środka cztery łyżki płynnego miodu. Całość wymieszaj, zakręć słoik i odstaw na trzy doby. Po upływie czasu przecedź sok i właśnie uzyskałeś 150 ml syropu z cebuli. Gotowy napój trzymaj w lodówce do dwóch tygodni.

Syrop z imbiru, miodu i cytryny

Imbir to roślina, która ma niezwykłe właściwości lecznicze. Wzmacnia odporność i pomaga uporać się z infekcją. Syrop z powyższych składników łagodzi kaszel, ból gardła i ma działanie rozgrzewające. Przygotuj 2 cytryny, miód i korzeń imbiru około 4 cm. Sparz cytryny wrzątkiem i pokrój je na cienkie plastry. Pamiętaj, aby usunąć pestki. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do suchego słoika wlej dwie łyżki miodu i umieść na nich 3-4 plastry cytrynek. Następnie dodaj dwie łyżeczki startego imbiru. Powtórz proces, aż do wypełnienia słoika. Schowaj syrop do lodówki na 24 godziny. Nie martw się, jeśli imbir będzie zbyt ostry. Cytryna i miód załagodzą jego smak.

Syrop z czosnku

Przygotuj 2 ząbki czosnku, sok z ćwiartki cytryny i 3 łyżeczki miodu. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój go w drobne plasterki. Połącz wszystkie składniki w słoiku i odstaw w ciepłe miejsce. Po trzech godzinach jest gotowy do spożycia. Trzymaj go w lodówce maksymalnie do 2 dni. Czosnek ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Obniża gorączkę, rozgrzewa, jest bogaty w witaminy i sole mineralne jak potaż, żelazo, magnez i fosfor oraz udrażnia i chroni drogi oddechowe. Regularne spożycie takiego syropu poprawi odporność całego organizmu i załagodzi objawy przeziębienia i grypy.

Syrop malinowy na odporność

Taki syrop z malin jest świetnym dodatkiem do herbaty. Śmiało można go spożywać na łyżeczce, jak klasyczny lek. Syrop malinowy z pewnością pomoże Ci rozgrzać się, obniży gorączkę, wzmocni układ odpornościowy i pomoże zwalczyć przeziębienie i grypę. Przygotuj 1 kg malin oraz 1 szklankę cukru. Malin umyj i osusz. Wrzuć do garnka, zasyp cukrem i gotuj tak długo, aż puszczą sok. Następnie przecedź przez gazę lub sitko. Powstały syrop zagotuj jeszcze raz i przelej do butelki, dokładnie zakręcając. Maliny zawierają witaminę C, E, B1, B2, B6, a także substancje mineralne jak potas, magnes wapń i żelazo. Napar z malin lub syrop wywołuje wydzielanie potu po 30 -60 minutach od podania. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C napary i syropy są pomocne w leczeniu infekcji zatok.

Syropy na odporność online

Nie masz czasu robić domowego syropu? Sprawdź dostępność gotowych syropów na rynku i zadbaj o swoją odporność. Syrop imbirowy, syrop z pigwy, syrop z malin i miodu, a może syrop z czarnego bzu? Takie syropy są nie tylko dodatkiem do herbaty, naleśników, gofrów i lodów. Dobrze smakują z owsianką, deserami, a nawet w duecie z grzanym piwem. Naturalne antybiotyki nie muszą być spożywane w przypadku pojawienia się pierwszych objawów choroby. Zadbaj o odporność już teraz i ciesz się bogatą ofertą w sklepie Coś dla Zdrowia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 146

15 min
6
30 min
73
15 min
26
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 510

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0
Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7