Spis treści:
Wiele osób bagatelizuje znaczenia picia wody w codziennej diecie. Podczas gdy od odpowiedniego nawodnienia zależy nie tylko nasze samopoczucie, ale i wygląd skóry. Jeżeli chcesz, żeby wyglądała na napiętą i nawilżoną, konieczne jest przyjmowanie przynajmniej ośmiu szklanek wody w ciągu dnia. Kondycja skóry zależy również od witamin i minerałów, które najłatwiej dostarczyć w postaci warzyw i owoców. Możesz również przygotować warzywno-owocowe smoothie, dzięki któremu unikniesz botoksu. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić zdrowy koktajl dla urody oraz sprawdzimy, jakie owoce i warzywa mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Sprawdź także: Czas na "porzeczkowy detoks". Czerwona porzeczka oczyszcza organizm, pomaga walczyć z cukrzycą i wysokim cholesterolem
Jak przygotować domowy botoks w płynie?
Jedna z użytkowniczek TikToka na swoim profilu przedstawiła przepis na smoothie o właściwościach przeciwstarzeniowych, które ustrzeże cię przed botoksem. Co więcej, napój ten nie wymaga posiadania sokowirówki, wystarczy ci zwykły mikser lub blender.
Przygotuj: pół jabłka, dwa małe buraki, jedna czwarta szklanki soku z aloesu, jeden ogórek zielony, garść świeżej mięty, połówkę cytryny, dwie szklanki wody.
Zacznij od dokładnego umycia warzyw i owoców, cytrynę watro dodatkowo sparzyć. Buraka obierz, natomiast ogórka i jabłko dodaj wraz ze skórką. Następnie wszystkie składniki pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć do miksera, zalej wodą i dokładnie zblenduj na gładką masę. Na koniec przecedź napój przez sitko i gotowe.
Jakie owoce i warzywa mają właściwości przeciwstarzeniowe?
Owoce i warzywa to doskonałe źródło wody, węglowodanów, a także błonnika pokarmowego. Dostarczają również cennych witamin i minerałów, a dodatkowo w swoich składzie zawierają antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwnowotworowo, a także zapobiegają przedwczesnemu starzeniu. Substancje te wpływają również na zapobieganie rozwoju chorób takich jak: miażdżyca, cukrzyca, czy Alzheimer.
Zielone warzywa i owoce, kryją w swoim wnętrzu najwięcej przeciwutleniaczy, należą do nich: szpinak, jarmuż, brokuły, natka pietruszki, rzeżucha. Warto sięgnąć również po owoce jagodowe, które również dostarczają mnóstwa antyoksydantów, znajdują się w: porzeczkach, borówkach, malinach, jagodach, czy aronii. Właściwości przeciwstarzeniowe mają również owoce i warzywa zawierające karotenoidy, dostarczysz ich zjadając, np.: marchewkę, bataty, pomidory, dynię czy czerwoną paprykę.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że witaminy zawarte w owocach, np. witamina A, C i E mają właściwości przeciwutleniające. Witamina A zwiększa odporność, wpływa na prawidłowe widzenie, chroni oczy przed chorobami, ma działanie przeciwnowotworowe, a także poprawia kondycję skóry. Znajdziesz ją w dyni, mango, pietruszce czy brokułach.
Witamina C wspiera układ odpornościowy, a także przyczynia się do syntezy kolagenu, który odpowiada za jędrność skóry, jest obecna między innymi w zielonej pietruszce, papryce czerwonej, truskawkach, czerwonej porzeczce oraz cytrusach. Natomiast witamina E zapobiega niszczeniu włókien kolagenowych, a także wzmacnia naczynia krwionośne, znajdziesz ją w sałacie, kapuście, migdałach, awokado czy soi.
Źródła: TikTok, medonet.pl
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »
Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »
Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »