Ciasta na Boże Narodzenie

Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja!

Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw agroturystycznych.

Warto spróbować własnych sił w tej sztuce. Nie tylko uzyskamy wyśmienite produkty, ale będziemy też pewni, że są one przygotowane ze składników najwyższej jakości i wolne od sztucznych polepszaczy smaku. Musimy zaopatrzyć się w naturalne, nieprzetworzone, tłuste mleko. To od niego zależy jakość i smak naszego wyrobu. Oprócz tego potrzeba nam kilku akcesoriów, które kupimy w sklepie serowarskim.

Ser powstaje w wyniku wydzielenia się z mleka tłuszczu i białka. Aby do tego doszło, dodajemy do mleka kwas (przy serach twarogowych) lub podpuszczkę zawierającą enzym trawienny. Możemy też przyrządzać sery kwasowo-podpuszczkowe z połączenia tych dwóch składników. W wyniku działania kwasu lub podpuszczki zachodzi koagulacja, czyli wydzielenie się skrzepu i serwatki - płynu, który można pić lub wykorzystać w kuchni. Do serów możemy też dodawać różne szczepy bakterii. Kupimy je w sklepach serowarskich.

Przy dodawaniu podpuszczki i bakterii zawsze postępujmy zgodnie z przepisem producenta. Bakterie jogurtowe, które dodajemy np. do sera feta, możemy kupić lub użyć produkt je zawierający, np. jogurt naturalny (sprawdźmy jednak dokładnie jego skład. Powinien zawierać tylko mleko i bakterie). Od rodzaju użytych składników zależy to, jaki ser otrzymamy, jaki będzie miał smak i konsystencję.

Dobry serowar musi być cierpliwy i dokładny. Niczego nie powinniśmy przyspieszać. Ubijanie masła trwa dość długo, jednak efekt wart jest wysiłku. Bakterie odpowiedzialne za fermentację sera potrzebują czasu, by się namnożyć. Jest to naturalny i dość powolny proces, przygotowanie niektórych produktów może zatem zająć nawet kilka dni. Istnieją jednak też proste i dość szybkie przepisy, np. na ser twarogowy, które pozwolą nam cieszyć się smakiem domowego sera już po kilkunastu minutach. W niedługim czasie przyrządzimy też wyśmienity ser typu mozzarella. Warto zacząć właśnie od takich prostych przepisów i z czasem próbować przyrządzać coraz bardziej skomplikowane receptury. Do naszych serów możemy dodawać rozmaite składniki, np. zioła, pieprz ziarnisty, orzechy lub suszone pomidory. Możliwości jest mnóstwo!

 

Tekst pochodzi z magazynu PYSZNE nr 6/2016

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Piernik bez miodu

To szybki i łatwy do przygotowania piernik. Ale choć jest bardzo prosty w wyk...

Odsłon: 287

60 min
3
60 min
2
Dodatki Pok choi z chili

Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...

Odsłon: 27

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Orientalny krem z kalafiora, gniazda ziemniaczane z wołowiną, sernik dyniowy

W najnowszym, 528. odcunki programu "Ewa gotuje" w kuchni prowadzącej pojawią się goście. W towarzystwie sióstr Krawczyńskich, znanych pod pseudoni...

0
Informacje Jak Zdobywać Obserwacje na Instagramie w 2025 – Sprawdzone Strategie i Bezpieczne Metody

Instagram w 2025 roku pozostaje jedną z najważniejszych platform społecznościowych, zarówno dla osób prywatnych, jak i firm. Liczba obserwujących n...

10
Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

33