W gotowaniu chodzi o szczegóły. Czasem zdarza się, że z pozoru błahe sprawy przesądzają o kulinarnym sukcesie lub porażce. Jednak nie ma co się martwić!
Błędy popełniają zarówno początkujący, jak i ci bardziej doświadczeni kucharze. Od teraz będziecie wiedzieć, na co powinniście koniecznie zwracać uwagę podczas gotowania.
1. Źle gotujemy makaron
W przypadku gotowania makaronu powinniśmy stosować się do rad udzielanych nam przez Włochów - w końcu któż zna się na nich lepiej? Przede wszystkim, pamiętajmy aby makaron gotować w odpowiedniej ilości wody - zazwyczaj jest to litr na każde sto gram makaronu. Musimy też bardzo uważać, by go nie rozgotować, gdyż wówczas traci większość swoich właściwości odżywczych oraz staje się znacznie bardziej kaloryczny. W tym wypadku najlepiej zdać się na wskazówki podane przez producenta na opakowaniu. Warto również wiedzieć, że wbrew obiegowej opinii, po ugotowaniu makaronu nie powinniśmy przelewać go zimną wodą, ani dodawać do niego tłuszczu - w ten sposób sprawimy tylko, że sos będzie z niego spływał, a nasz posiłek stanie się zdecydowanie mniej apetyczny.
Z pewnością wielu z was borykało się z problemem panierki, która zamiast na kotlecie, zostawała na patelni. Jeśli przytrafiła wam się taka sytuacja, najprawdopodobniej zapomnieliście o jednym bardzo ważnym składniku. Mowa oczywiście o mące. Jeśli oprószycie nią mięso, a dopiero potem obtoczycie je w jajku i bułce tartej, możecie mieć pewność, że panierka pozostanie tam gdzie być powinna.
Wybór odpowiedniego oleju wcale nie jest prostą sprawą. Nie każdy dobrze wpływa na nasze zdrowie, podobnie jak nie każdy nadaje się do smażenia lub spożywania na zimno. Kluczowa w tym wypadku jest tzw. temperatura dymienia - im wyższa, tym więcej zniesie olej. Pamiętajcie, że danie przygotowane na złym oleju, może być nie tylko niesmacznie, ale nawet niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Nie ma nic gorszego od źle przyprawionych potraw. Dotyczy to zarówno tych, których nie doprawiliśmy, jak i tych przyprawionych za bardzo. W gotowaniu, jak w mało której dziedzinie życia, istotny jest umiar. Czasem warto powstrzymać się od wsypywania do garnka wszystkich przypraw, jakie akurat mamy pod ręką, gdyż w efekcie zaserwujemy bliskim potrawę o przedziwnym smaku. Co więcej, bardzo prawdopodobne, że większość naszych dań będzie smakować tak samo.
Zachowując umiar, unikniemy również sytuacji, gdy dodane przez nas przyprawy stłumią naturalny smak produktów, który przecież powinien być najważniejszy. Warto również pamiętać, że w przypadku gdy stosujemy świeże zioła, powinniśmy zawsze dodawać je pod koniec gotowania, inaczej nic nie pozostanie nam ani z ich pięknego koloru, ani z aromatu.
Często staramy się sprawić, by wykorzystywane przez nas przepisy były zdrowsze, zawierały mniej kalorii lub odpowiadały zawartości lodówki. W związku z tym, zaczynamy ingerować w przepis. Jeśli to przepis na sałatkę czy zupę - wszystko w porządku, powinno się udać. Jeśli jednak planujemy upiec ciasto... No cóż, pieczenie nie jest dobrym miejscem na eksperymenty. Zamiana masła na olej czy cukru na słodzik może skończyć się kulinarną klęską. Lepiej poszukać po prostu innego przepisu.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
