Ewa_Gotuje

Eliksir młodości na bazie orzechów i migdałów. Wystarczy zjeść łyżkę dziennie

Młody wygląd to marzenie niejednego z nas. O kondycję skóry możemy dbać nie tylko poprzez stosowanie kosmetyków i zabiegów upiększających, niezwykle istotna jest także nasza dieta. Ponieważ niektóre produkty mają działanie przeciwstarzeniowe. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić domowy eliksir młodości, oraz w jaki sposób go stosować.

Dlaczego warto jeść orzechy i migdały? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie od dziś wiadomo, że zdrowie i uroda zaczynają się na talerzu. Wysoko przetworzone produkty pełne cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych nie tylko przyczyniają się do zwiększenia masy ciała, ale i niekorzystnie odbijają się na kondycji skóry. Co więcej, uczta złożona z fast-foodów, słodyczy, słonych przekąsek i słodkich napojów gazowanych negatywnie wpływa na samopoczucie, nie mamy energii, osłabia się nasza koncentracja, a także czujemy się ospali. Dlatego takie produkty powinny stanowić minimalny procent codziennego jadłospisu. 

W zdrowej diecie powinny znaleźć się przede wszystkim warzywa, owoce, źródło chudego białka, np. ryb, drobiu, nabiału i roślin strączkowych, produkty z pełnego ziarna, a także zdrowe tłuszcze. Pomocne może okazać się także picie koktajli, w których można przemycić wiele odżywczych składników Sprawdź, jak zrobić eliksir na młodość z orzechów włoskich, migdałów i rodzynek.  

Sprawdź także: Odchudzający deser na bazie płatków owsianych i siemienia lnianego. Centymetry w pasie ubywają

Orzechy, migdały i rodzynki na eliksir młodości

Jakie właściwości kryją się w orzechach włoskich? Znajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ krążenia, dbają o serce, chroniąc je przed chorobami, mają także działanie obniżające wysoki poziom "złego" cholesteroli we krwi. Co więcej, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, oraz pomagają dbać o prawidłowy cholesterol. Orzechy włoskie zawierają także cenne przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. Nie brakuje w nich również witamin z grupy B, które mają świetny wpływ na układ nerwowy, w tym pracę mózgu. Obecna jest tu także witamina E oraz substancje mineralne, magnez, fosfor, wapń, cynk i żelazo. Orzechy włoskie pomagają także dbać o bystry umysł, wspierają pamięć i koncentrację. Co więcej, orzechom włoskim przypisuje się działanie odmładzające, pomagają także wzmocnić kości i zęby, a także dobrze wpływają na odporność. 

Migdały, podobnie jak orzechy włoskie, również świetnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, regularne ich spożywanie przyczynia się do regulowania prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Dodatkowo spożywanie ich polecane jest osobom, które cierpią na zgagę, pomagają także łagodzić mdłości. Korzystnie oddziałują także na układ nerwowy, pomagają łagodzić negatywne skutki stresu, przypisuje się im nawet działanie przeciwdepresyjne. Obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, oprócz korzystnego wpływu na układ krążenia, przyczyniają się do poprawy metabolizmu, co może przyczynić się do utraty nadprogramowych kilogramów. Dzięki obecnemu w nich aminokwasowi, argininie, migdały wspierają prawidłową pracę mięśni, dlatego będą bardzo dobrym produktem w diecie sportowców. Nie brakuje w nich witamin z grupy B, oraz witaminy E, oraz minerałów, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, sodu, cynku i fosforu. Jedzenie migdałów doskonale wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także ma działanie hamujące procesy przedwczesnego starzenia. 

W eliksirze młodości znalazły się również rodzynki, które dostarczają cennych antyoksydantów, które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, wspierają łagodzenie stanów zapalnych w organizmie, hamują przedwczesne procesy starzenia, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Znajdują się witamina A, te z grupy B oraz witamina C, a także substancje mineralne, potas, który reguluje ciśnienie krwi i żelazo, zmniejszające ryzyko anemii. Dodatkowo w rodzynkach znajduje się błonnik pokarmowy, który między innymi wspiera prawidłowe trawienie, pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz zapewnia sytość po posiłku. 

Eliksir młodości – przepis i zastosowanie

Należy pamiętać, że zarówno orzechy, jak i suszone owoce pomimo tego, że są bardzo zdrowe, zawierają także sporo kalorii. Dlatego nie należy z nimi przesadzać, garstka bakalii w ciągu dnia, jak najbardziej pozwoli ci dostarczyć z nich cennych składników odżywczych. Do koktajlu dodano także maliny, które są dobrym źródłem witaminy C, błonnika oraz antocyjanów, które mają właściwości przeciwutleniające. Taki koktajl nie tylko świetnie wpłynie na urodę, ale pomoże także zadbać o pracę jelit. Sprawdź, jak zrobić eliksir młodości. 

Składniki

  • 15 g orzechów włoskich, 
  • 10 g migdałów,
  • 15 g rodzynek, 
  • szklanka malin, 
  • szklanka wody, 
  • sok z cytryny.


Przygotowanie tego koktajlu jest banalnie proste, wystarczy zblendować wszystkie składniki na gładką masę. Taki koktajl możesz wypić na śniadanie, świetnie sprawdzi się również jako zdrowa przekąska. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »

Włoska zupa na długowieczność. Sekret tkwi w składnikach »

12 objawów niedoboru witaminy D. O tej porze się nasilają »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 130

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 46

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 90

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47098

30 min
80

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0