Spis treści:
Stare powiedzenie mówi o tym, że śniadanie powinniśmy zjadać jak król. W końcu to właśnie ono w dużej mierze determinuje to, jak będziemy czuć się w ciągu dnia. Dlatego warto wybierać posiłki, które będą odpowiednio zbilansowane, czyli znajdziesz w nich źródło białka, tłuszczów oraz pełnowartościowych węglowodanów. Do śniadaniowych klasyków należy oczywiście owsianka, dziś podpowiemy ci, jak nieco ją urozmaicić. Obiecujemy, że w tej wersji będzie niezwykle pyszna i kremowa. Wystarczy dorzucić do niej jeden składnik, aby wyczarować owsiankę budyniową.

Jakie właściwości ma owsianka budyniowa?
Co kryje w sobie budyniowa owsianka? Przygotowana zrobiona jest na bazie płatków owsianych, które są świetnym źródłem węglowodanów, które dodadzą ci energii na cały dzień. Ponadto błonnik pokarmowy w nich zawarty, doskonale wpłynie na pracę układu pokarmowego, wesprze trawienie, pomoże zwalczyć zaparcia, a także obniży zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu i cukru we krwi. Płatki zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Zawierają także witaminy z grupy B oraz magnez, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, a także witaminę E, która wykazuje działanie antyoksydacyjne, a także pomaga dbać o kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecny w owsiance wapń i fosfor pomagają wzmocnić kości i zęby. Owsianka działa również przeciwzapalnie oraz pomaga dbać o prawidłową mikroflorę jelitową.
Jak zrobić owsiankę budyniową?
Zastanawiasz się, z czego zrobić owsiankę budyniową? Przepis na to danie nie różni się zbytnio od klasycznej owsianki. Aby była jeszcze bardziej kremowa, zamiast wody, warto przygotować ją na mleku lub napoju roślinnym. Sekretnym składnikiem jest oczywiście budyń, najlepiej sprawdzi się ten waniliowy lub śmietankowy. Jeżeli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz poeksperymentować z tym o smaku czekolady lub karmelu. Miłośnicy owocowych propozycji mogą sięgnąć po budyń malinowy lub truskawkowy.
Przygotuj: 45 g płatków owsianych, 230 ml mleka, jedną łyżkę budyniu waniliowego, pół opakowania waniliowego jogurtu, np. typu skyr lub kvarg, szczypta soli, szczyptę cynamonu, łyżeczkę erytyrolu, ksylitolu lub stewii, ulubione owoce oraz kilka migdałów.
Płatki owsiane ugotuj na mleku (200 ml) wraz ze szczyptą soli, w międzyczasie cały czas mieszaj zawartość garnka, tak by nic się nie przypaliło. Dodaj łyżeczkę ulubionego słodzidła oraz cynamon. W szklance zmieszaj 30 ml mleka z budyniem, dodaj do owsianki pod koniec gotowania. Kiedy lekko przestygnie przełóż do miski, dodaj jogurt, owoce oraz posiekane migdały.
Źródła: poradnikzdrowie.pl, opracowanie smaker.pl
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Sposób na spalone słońcem i żółte ogórki. Przygotuj oprysk z trzech domowych składników »
Groźna choroba atakuje pomidory, porażone są liście i grona. Jak zwalczyć septoriozę? »
Nawożenie malin w trakcie kwitnienia. Przepis na organiczną odżywkę na zwiększenie zbiorów malin »