Ewa_Gotuje

Energetyczne śniadanie, które daje moc na cały dzień. Jak zrobić owsiankę budyniową?

Płatki owsiane to jeden z tych produktów, po które bardzo często sięgamy o poranku. Zawierają sporo witamin i minerałów, są sycące, a odpowiednio przygotowane mogą smakować jak pyszny deser. Co więcej, takie śniadanie doskonale sprawdzi się dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Sprawdź, jak zrobić owsiankę budyniową oraz jakie ma właściwości.

Pomysł na proste śniadanie z płatków owsianych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Stare powiedzenie mówi o tym, że śniadanie powinniśmy zjadać jak król. W końcu to właśnie ono w dużej mierze determinuje to, jak będziemy czuć się w ciągu dnia. Dlatego warto wybierać posiłki, które będą odpowiednio zbilansowane, czyli znajdziesz w nich źródło białka, tłuszczów oraz pełnowartościowych węglowodanów. Do śniadaniowych klasyków należy oczywiście owsianka, dziś podpowiemy ci, jak nieco ją urozmaicić. Obiecujemy, że w tej wersji będzie niezwykle pyszna i kremowa. Wystarczy dorzucić do niej jeden składnik, aby wyczarować owsiankę budyniową.

Sprawdź także: Zdrowsze od krowiego, pomaga utrzymać wagę w ryzach. Kto powinien pić mleko owsiane, jak wykorzystać je w kuchni?

Jakie właściwości ma owsianka budyniowa?

Co kryje w sobie budyniowa owsianka? Przygotowana zrobiona jest na bazie płatków owsianych, które są świetnym źródłem węglowodanów, które dodadzą ci energii na cały dzień. Ponadto błonnik pokarmowy w nich zawarty, doskonale wpłynie na pracę układu pokarmowego, wesprze trawienie, pomoże zwalczyć zaparcia, a także obniży zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu i cukru we krwi. Płatki zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.

Zawierają także witaminy z grupy B oraz magnez, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, a także witaminę E, która wykazuje działanie antyoksydacyjne, a także pomaga dbać o kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecny w owsiance wapń i fosfor pomagają wzmocnić kości i zęby. Owsianka działa również przeciwzapalnie oraz pomaga dbać o prawidłową mikroflorę jelitową.

Jak zrobić owsiankę budyniową?

Zastanawiasz się, z czego zrobić owsiankę budyniową? Przepis na to danie nie różni się zbytnio od klasycznej owsianki. Aby była jeszcze bardziej kremowa, zamiast wody, warto przygotować ją na mleku lub napoju roślinnym. Sekretnym składnikiem jest oczywiście budyń, najlepiej sprawdzi się ten waniliowy lub śmietankowy. Jeżeli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz poeksperymentować z tym o smaku czekolady lub karmelu. Miłośnicy owocowych propozycji mogą sięgnąć po budyń malinowy lub truskawkowy. 

Przygotuj: 45 g płatków owsianych, 230 ml mleka, jedną łyżkę budyniu waniliowego, pół opakowania waniliowego jogurtu, np. typu skyr lub kvarg, szczypta soli, szczyptę cynamonu, łyżeczkę erytyrolu, ksylitolu lub stewii, ulubione owoce oraz kilka migdałów. 

Płatki owsiane ugotuj na mleku (200 ml) wraz ze szczyptą soli, w międzyczasie cały czas mieszaj zawartość garnka, tak by nic się nie przypaliło. Dodaj łyżeczkę ulubionego słodzidła oraz cynamon. W szklance zmieszaj 30 ml mleka z budyniem, dodaj do owsianki pod koniec gotowania. Kiedy lekko przestygnie przełóż do miski, dodaj jogurt, owoce oraz posiekane migdały.  

Do budyniowej owsianki świetnie pasować będą owoce, takie jak: truskawki, maliny, borówki, jagody, banany, czy brzoskwinie. Nie zapomnij również o dodaniu źródła białka, jogurt proteinowy, skyr, kvarg, serek wiejski lub grani sprawdzą się tu doskonale. Jako zdrowy dodatek tłuszczowy wykorzystaj ulubione orzechy, wiórki kokosowe, nasiona chia, siemię lniane lub masło orzechowe. 

Źródła: poradnikzdrowie.pl, opracowanie smaker.pl 

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Sposób na spalone słońcem i żółte ogórki. Przygotuj oprysk z trzech domowych składników »

Groźna choroba atakuje pomidory, porażone są liście i grona. Jak zwalczyć septoriozę? »

Nawożenie malin w trakcie kwitnienia. Przepis na organiczną odżywkę na zwiększenie zbiorów malin »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 672

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 210

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0