Grill - temat specjalny

Zdrowsze od krowiego, pomaga utrzymać wagę w ryzach. Kto powinien pić mleko owsiane, jak wykorzystać je w kuchni?

Coraz więcej osób skarży się na złe samopoczucie po spożyciu mleka krowiego. Jeżeli po dodaniu go do kawy czy porannych płatków odczuwasz żołądkowe rewolucje, dobrą alternatywą może być sięgnięcie po napój przygotowany na bazie płatków owsianych. Sprawdź, jakie ma wartości odżywcze, kto powinien je pić, a kto go unikać oraz na co pomaga mleko owsiane.

Dlaczego warto pić mleko owsiane? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ograniczenie spożycia mięsa oraz produktów odzwierzęcych, czyli między innymi nabiału staje się coraz popularniejsze. Wiele osób wybiera wegańskie lub wegetariańskie opcje nie tylko ze względu na przekonania, ale i na zdrowie. Oczywiście, o ile nie występują u ciebie przeciwwskazania bez obawy możesz sięgać po mleko krowie, warto jednak urozmaicać swoją dietę. Tu z pomocą przychodzą produkty roślinne, do których należy niezwykle zdrowe mleko owsiane. W poniższym artykule opowiemy ci nieco o zaletach picia mleka owsianego oraz sprawdzimy, jakie ma zastosowanie w kuchni. 

Sprawdź także: Jak zrobić ser do naleśników? Sekretem na kremową konsystencję jest jeden składnik

Co to jest mleko owsiane?

Mleko owsiane to nic innego jak napój przygotowany na bazie wody oraz płatków owsianych. Ma delikatny, neutralny smak oraz lekko biały kolor. Przygotowuje się je w bardzo po prostu sposób, wystarczy 250 g płatków owsianych zmiksuj z 500 ml przegotowanej lub przefiltrowanej wody. Aby urozmaicić smak napoju, dodaj słodzik, np. cukier, erytrytol lub ksylitol. Świetnie sprawdzi się również szczypta cynamonu. Powstałą masę przecedź przez sitko i gotowe. Otrzymany napój przechowuj w lodówce w wyparzonej wcześniej butelce lub słoiku. Zmielone płatki owsiane, które pozostały po przygotowaniu napoju możesz wykorzystać do zrobienia owsianki. 

Jakie wartości odżywcze ma mleko owsiane?

Napój przyrządzony na bazie płatków owsianych zawiera cenne witaminy z grupy B, witaminę A i D, a także substancje mineralne, takie jak: wapń, potas czy sód. Jest także źródłem błonnika pokarmowego. Mleko owsiane jest raczej produktem niskokalorycznym, dzięki czemu można spożywać je również na diecie odchudzającej, w 100 g znajduje się ok. 54 kcal. 

Jakie właściwości ma mleko owsiane?

Napój przygotowany z płatków owsianych jest lekkostrawny oraz zawiera sporo cennych właściwości dla ogólnego zdrowia organizmu. W mleku owsianym znajdziesz sporo witamin z grupy B, które wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego, uczestniczą także w produkcji czerwonych krwinek oraz wspierają pracę mięśni. W napoju tym znajduje się beta-glukan, jest to rodzaj błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego, a także pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Co więcej, regularne picie mleka owsianego może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. 

Na co pomaga mleko owsiane? Zawartość witaminy D oraz wapnia pomaga wzmocnić kości i zęby, będzie więc wskazane dla dorastających dzieci i młodzieży, a także dla osób starszych, które zmagają się z osteoporozą. Dodatkowo obecny w nim potas reguluje ciśnienie krwi, a także wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki sodowo-potasowej. 

Kto powinien pić mleko owsiane?

Przede wszystkim mleko owsiane będzie zalecane osobom, które zmagają się z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego znajdującego się w mleku krowim. To także doskonała opcja dla osób, które są na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Napój z płatków owsianych pity w rozsądnych ilościach jest także bezpieczny dla diabetyków oraz osób zmagających się z insulinoopornością, ponieważ nie podnosi drastycznie poziomu cukru we krwi. 

Mleko owsiane – przeciwwskazania

Jeżeli decydujesz się na zakup mleka owsianego w sklepie, koniecznie zwróć uwagę na jego skład. Niektórzy producenci dodają do niego sporą ilość cukru, przez co napój może być nieodpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę. Co więcej, słodzone mleko pite w dużej ilości może powodować tycie. 

Chociaż płatki owsiane same w sobie nie zawierają glutenu, podczas procesu produkcji mogą być nim zanieczyszczone. Dlatego chorzy na celiakię, którzy przygotowują mleko owsiane w domu powinni zwrócić uwagę, aby sięgać po płatki owsiane z oznaczeniem bezglutenowe. 

Mleko owsiane – zastosowanie w kuchni

Zastanawiasz się, do czego używać mleka owsianego? Tak naprawdę z powodzeniem możesz wykorzystać je jako zamiennik mleka krowiego. Możesz ugotować na nim płatki owsiane, jaglane lub ryżowe, zalać nim ulubione musli lub wykorzystać do przygotowania smoothie, lub koktajlu. Osoby, które unikają używania śmietany, na przykład ze względu na jej kaloryczność lub fakt, że pochodzi z mleka krowiego, używają napoju z płatków owsianych również do zabielania zup i sosów. Świetnie sprawdzi się również do przygotowania kawy z mlekiem owsianym. Mleko owsiane może przydać się również do zrobienia słodkich deserów, np. puddingów.

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org. medonet.pl, opracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »

Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »

Kasza ze śliwkami? Taki deser to ratunek dla jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 4794

30 min
10
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1