Dania jednogarnkowe

Cieniutkie naleśniki z dużą ilością kremowego, słodkiego sera to danie, które z pewnością nie raz każdy z nas jadł w dzieciństwie. To, czy zawiniemy je w rulony, czy koperty, zależy wyłącznie od naszych preferencji. Wszyscy jednak zgodzą się, że sekretem idealnych naleśników jest odpowiednio przygotowane nadzienie. Najbardziej lubisz naleśniki z serem? Podpowiemy ci, jak go przyrządzić, aby był idealnie kremowy.

Jak zrobić ser do naleśników? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Jeżeli zastanawiasz się, z czym najlepiej zjeść naleśniki, warto rozważyć podanie je właśnie z twarogiem. Biały ser jest świetnym źródłem białka, dodatkowo nie zawiera zbyt dużo tłuszczu. Nie brakuje w nim witaminy A, D oraz E, oraz minerałów: wapnia, potasu czy fosforu. Taka kompozycja składników odżywczych pomaga dbać o zdrowe kości, mocne zęby oraz prawidłową pracę mięśni. Dodając do twarogu owoce, możemy stworzyć pyszny, pełnowartościowy posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiady, czy kolację. Sam twaróg, w szczególności chudy, ma nieco suchą konsystencję, wystarczy jednak dodać do niego pewien składników, który sprawi, że stanie się kremowy i dużo smaczniejszy. Sprawdź, jak zrobić ser do naleśników. 

Sprawdź także: Wielka moc w maleńkich owocach. Na co pomaga borówka czernica i jak ją stosować w kuchni?

Jak zrobić idealne naleśniki?

Naleśniki to jedno z tych dań, które goszczą niemal, w każdym domu. Okazuje się jednak, że zrobienie ich wcale nie jest takie proste. Warto wybierać patelnię, która ma nieprzywierającą powierzchnię, oczywiście najlepiej sprawdzi się ta dedykowana dla naleśników. Do masy oprócz mleka warto wlać odrobinę wody gazowanej, która sprawi, że naleśniki będą puszyste. Dodatek cukru sprawi, że naleśniki będą miały ładny złotawy kolor oraz lekko karmelowy smak. 

Do zrobienia klasycznych naleśników, będziesz potrzebować: 150 g mąki pszennej, 250 ml mleka,150 ml wody gazowanej, dwa jajka, łyżeczka cukru wanilinowego, szczypta soli, olej do smażenia. 

Zacznij od dokładnego umycia jajek, następnie wbij je do szklanki, aby w twojej naleśnikowej masie przypadkowo nie znalazły się skorupki. Do miski dodaj przesianą mąkę, mleko, odrobinę wody gazowanej, cukier waniliowy oraz szczyptę soli, połącz składniki za pomocą miksera. Przed smażeniem, masę warto odstawić na kilka minut. Dobrze rozgrzej patelnię, dolej odrobinę oleju, warto rozprowadzić go za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego, a następnie wylej niewielką porcję masy. Smaż z dwóch stron, aż do zarumienienia. 

Jak zrobić ser do naleśników?

Podstawą sera do naleśników jest oczywiście twaróg, możesz użyć chudego, półtłustego lub, jeżeli nie liczysz kalorii, tłustego. Do przygotowania idealnego twarożku do naleśników, będziesz potrzebować: 250 g twarogu półpustego, 50 g jogurtu greckiego, jedno żółtko, trzy łyżeczki wybranego słodzika (cukier, cukier puder, lub jeżeli liczysz kalorie erytrytol, lub ksylitol), odrobinę ziarenek wanilii lub pasty waniliowej. 

Jajko należy dokładnie umyć w gorącej wodzie, następnie oddziel białko od żółtka. Do miski dodaj twaróg, żółtko, cukier lub wybrany słodzik (możesz zmiksować go na cukier puder) i dokładnie wszystko rozgnieć wszystko widelce. Na koniec stopniowo dodawaj jogurt, warto robić to powoli tak, żeby mieć kontrolę nad gęstością masy. Dorzuć wanilię i wszystkie składniki połącz. Innym, nieco prostszym rozwiązaniem, jest zmiksowanie wszystkich składników za pomocą blendera. Opcjonalnie do masy możesz dorzucić garść rodzynek lub ulubione owoce. 

Sprawdź, w jaki sposób naleśniki przygotowują nasi użytkownicy. 

1. Przepis na naleśniki

 Przepis na naleśniki Zobacz przepis

Przepis na naleśniki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowe naleśniki

 Domowe naleśniki Zobacz przepis

Domowe naleśniki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Naleśniki z serem i jagodami

 Naleśniki z serem i jagodami Zobacz przepis

Naleśniki z serem i jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Naleśniki z jabłkami i cynamonem

 Naleśniki z jabłkami i cynamonem Zobacz przepis

Naleśniki z jabłkami i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Naleśniki z truskawkami i serkiem

 Naleśniki z truskawkami i serkiem Zobacz przepis

Naleśniki z truskawkami i serkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Czekoladowe naleśniki z truskawkami

 Czekoladowe naleśniki z truskawkami Zobacz przepis

Czekoladowe naleśniki z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Naleśniki z twarogiem na słono

 Naleśniki z twarogiem na słono Zobacz przepis

Naleśniki z twarogiem na słono / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Naleśniki z pieczarkami i fetą w beszamelu

 Naleśniki z pieczarkami i fetą w beszamelu Zobacz przepis

Naleśniki z pieczarkami i fetą w beszamelu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Naleśniki ze szpinakiem

 Naleśniki ze szpinakiem Zobacz przepis

Naleśniki ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: opracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 105

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8