Spis treści:
Jeżeli zastanawiasz się, z czym najlepiej zjeść naleśniki, warto rozważyć podanie je właśnie z twarogiem. Biały ser jest świetnym źródłem białka, dodatkowo nie zawiera zbyt dużo tłuszczu. Nie brakuje w nim witaminy A, D oraz E, oraz minerałów: wapnia, potasu czy fosforu. Taka kompozycja składników odżywczych pomaga dbać o zdrowe kości, mocne zęby oraz prawidłową pracę mięśni. Dodając do twarogu owoce, możemy stworzyć pyszny, pełnowartościowy posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiady, czy kolację. Sam twaróg, w szczególności chudy, ma nieco suchą konsystencję, wystarczy jednak dodać do niego pewien składników, który sprawi, że stanie się kremowy i dużo smaczniejszy. Sprawdź, jak zrobić ser do naleśników.
Jak zrobić idealne naleśniki?
Naleśniki to jedno z tych dań, które goszczą niemal, w każdym domu. Okazuje się jednak, że zrobienie ich wcale nie jest takie proste. Warto wybierać patelnię, która ma nieprzywierającą powierzchnię, oczywiście najlepiej sprawdzi się ta dedykowana dla naleśników. Do masy oprócz mleka warto wlać odrobinę wody gazowanej, która sprawi, że naleśniki będą puszyste. Dodatek cukru sprawi, że naleśniki będą miały ładny złotawy kolor oraz lekko karmelowy smak.
Do zrobienia klasycznych naleśników, będziesz potrzebować: 150 g mąki pszennej, 250 ml mleka,150 ml wody gazowanej, dwa jajka, łyżeczka cukru wanilinowego, szczypta soli, olej do smażenia.
Zacznij od dokładnego umycia jajek, następnie wbij je do szklanki, aby w twojej naleśnikowej masie przypadkowo nie znalazły się skorupki. Do miski dodaj przesianą mąkę, mleko, odrobinę wody gazowanej, cukier waniliowy oraz szczyptę soli, połącz składniki za pomocą miksera. Przed smażeniem, masę warto odstawić na kilka minut. Dobrze rozgrzej patelnię, dolej odrobinę oleju, warto rozprowadzić go za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego, a następnie wylej niewielką porcję masy. Smaż z dwóch stron, aż do zarumienienia.
Jak zrobić ser do naleśników?
Podstawą sera do naleśników jest oczywiście twaróg, możesz użyć chudego, półtłustego lub, jeżeli nie liczysz kalorii, tłustego. Do przygotowania idealnego twarożku do naleśników, będziesz potrzebować: 250 g twarogu półpustego, 50 g jogurtu greckiego, jedno żółtko, trzy łyżeczki wybranego słodzika (cukier, cukier puder, lub jeżeli liczysz kalorie erytrytol, lub ksylitol), odrobinę ziarenek wanilii lub pasty waniliowej.
Jajko należy dokładnie umyć w gorącej wodzie, następnie oddziel białko od żółtka. Do miski dodaj twaróg, żółtko, cukier lub wybrany słodzik (możesz zmiksować go na cukier puder) i dokładnie wszystko rozgnieć wszystko widelce. Na koniec stopniowo dodawaj jogurt, warto robić to powoli tak, żeby mieć kontrolę nad gęstością masy. Dorzuć wanilię i wszystkie składniki połącz. Innym, nieco prostszym rozwiązaniem, jest zmiksowanie wszystkich składników za pomocą blendera. Opcjonalnie do masy możesz dorzucić garść rodzynek lub ulubione owoce.
Sprawdź, w jaki sposób naleśniki przygotowują nasi użytkownicy.
1. Przepis na naleśniki
Zobacz przepisPrzepis na naleśniki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Naleśniki z serem i jagodami
Zobacz przepisNaleśniki z serem i jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Naleśniki z jabłkami i cynamonem
Zobacz przepisNaleśniki z jabłkami i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Naleśniki z truskawkami i serkiem
Zobacz przepisNaleśniki z truskawkami i serkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Czekoladowe naleśniki z truskawkami
Zobacz przepisCzekoladowe naleśniki z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Naleśniki z twarogiem na słono
Zobacz przepisNaleśniki z twarogiem na słono / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Naleśniki z pieczarkami i fetą w beszamelu
Zobacz przepisNaleśniki z pieczarkami i fetą w beszamelu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Naleśniki ze szpinakiem
Zobacz przepisNaleśniki ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: opracowanie własne
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »
Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »
Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »