Spis treści:
- Czym różni się borówka czernica od zwykłej borówki?
- Borówka czernica – witaminy i wartości odżywcze
- Na co pomaga borówka czernica?
- Kto nie powinien jeść borówki czernice?
- Borówka czernica – zastosowanie w kuchni
Sezon na jagody trwa stosunkowo krótko, dlatego warto go w pełni wykorzystać. Należy jednak pamiętać, że zebrane w lesie owoce lub te kupione u przydrożnego sprzedawcy, w sklepie, na targu czy ryneczku, należy dokładnie umyć. Aby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia, wypłucz je pod bieżącą wodą, świetnie sprawdzi się również kąpiel w wodzie z sodą oczyszczoną. Kiedy jagody są czyste, możesz przejść do jedzenia lub gotowania. Podpowiemy ci, jakie zastosowanie w kuchni ma borówka czernica.
Co to jest borówka czernica (czarna jagoda)?
Borówka czernica to roślina z rodziny wrzosowatych, powszechnie znana jest pod nazwą jagoda lub czarna jagoda. Najbardziej odpowiada jej klimat umiarkowany lub arktyczny, można spotkać ją w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Wykorzystuje się ją nie tylko w kuchni, ale i do stosowania w celach leczniczych.
Czym różni się borówka czernica od zwykłej borówki?
Chociaż oba owoce noszą miano borówki, na pierwszy rzut oka można dostrzec w nich różnice, ponieważ owoce należą do innych gatunków. Borówka czernica jest mniejsza, ciemniejsza, w kolorach od granatowej do czarnego, jej miąższ ma ciemno-fioletowy i intensywny, nieco kwaśny smak. Rośnie na niskich krzaczkach tuż przy leśnym runie. Podczas gdy borówki amerykańskie są większe, ich kolor wpada bardziej niebieski, miąższ jest jaśniejszy, biało-beżowy oraz mają delikatniejszy, słodszy smak. Owoce rosną na niewielkich krzewach.
Borówka czernica – witaminy i wartości odżywcze
W składzie borówki czernicy znajduje się wiele cennych właściwości odżywczych, jest źródłem witaminy A, która wspiera zdrowie oczu, witaminy B1, oddziałującej na układ nerwowy, oraz witaminy C, która wspiera układ immunologiczny. Znajdziemy w niej również antocyjany, które odpowiadają za niebiesko-fioletowy kolor oraz działają przeciwutleniająco, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu, pomagają chronić organizm przed nowotworami, a także zwiększają wrażliwość na działanie insuliny. Zawierają również resweratrolu który jest silnym przeciwutleniaczem. Owoce te polecane są również w przypadku występowania problemów z układem pokarmowych oraz biegunek. Wspierają również proces przemiany materii.
Na co pomaga borówka czernica?
Jagody mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu chronią organizm przed wieloma chorobami, mają także działanie antybakteryjne, dzięki czemu wspierają zwalczanie infekcji. Zaleca się je osobom, które mają problemy z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesteroli we krwi. Jedzenie borówki czernicy pomoże również zapobiec miażdżycy.
Owoce te wspierają także prawidłowe widzenie, co chroni przed rozwojem chorób oczu. Borówka czernica ma również działanie moczopędne, dzięki czemu wspiera pracę pęcherza i dróg moczowych, a także pomaga usunąć toksyny z organizmu. Działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, reguluje prawidłowe krążenie oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Kto nie powinien jeść borówki czernice?
W borówkach czernicach kryje się wiele cennych właściwości, jednak nie dla wszystkich będą one odpowiednie. Tyczy się to osób, które borykają się z alergiami pokarmowymi, a także tych, u których występuje kamica nerkowa. Przeciwwskazaniem do jedzenia tych owoców jest również: żylna choroba zakrzepowo-zatorową, zatorowość płucna oraz problemy z krzepliwością krwi. Spożywanie jagód warto skonsultować z lekarzem w przypadku kobiet w ciąży.
Borówka czernica – zastosowanie w kuchni
Jagody sprawdzają się rewelacyjnie do słodkich śniadań, możesz wrzucić je do owsianki, dodać do jogurtu z musli, słodkich placków, omletów i naleśników. Gdy na dworze jest upalnie, warto połączyć je z kefirem i przygotować orzeźwiający koktajl, który będzie miał mnóstwo witamin i minerałów.
Borówka czernica świetnie smakuje również w wypiekach, drożdżowych ciastach, tartach na kruchym, maślanym cieście, w muffinkach oraz oczywiście jako wnętrze jagodzianek.
Brakuje ci kulinarnych inspiracji? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Placuszki twarogowe z jagodami
Zobacz przepisPlacuszki twarogowe z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. ciastka twarogowe z jagodami
Zobacz przepisCiastka twarogowe z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Naleśniki z serem i jagodami
Zobacz przepisNaleśniki z serem i jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Bułeczki drożdżowe z jagodami
Zobacz przepisBułeczki drożdżowe z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ryż zapiekany z jagodami
Zobacz przepisRyż zapiekany z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ślimaczki z serem i jagodami
Zobacz przepisŚlimaczki z serem i jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: portal.abczdrowie.pl
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »
Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »
Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »