Fast-food? Nie, Slow Food.

Slow Food nie ma nic wspólnego z opieszałą obsługą w barze z hamburgerami, mimo, że McDondald's miał swój udział w narodzinach tego pojęcia.

Fot. 123RF/Picsel

Carlo Petrini, w odpowiedzi na wkroczenie amerykańskiej sieci barów szybkiej obsługi do zabytkowej dzielnicy Rzymu, w 1986 roku powołał do życia ruch społeczny Slow Food. Oficjalnie zarejestrowany w 1989 roku w Paryżu, stał się międzynarodowym ruchem dla obrony prawa do smaku.

Ruch powstał jako alternatywa wobec pędzącego świata. Maszynie, symbolowi cywilizacji przemysłowej, Slow Food przeciwstawia symbol ślimaka. Jak czytamy w manifeście: "odpowiednie dawkowanie pewnej zmysłowej przyjemności i powolne, długotrwałe zadowolenie mogą ochronić nas przed zaraźliwą wielością mylącą szaleństwo z wydajnością". Pierwszym krokiem ku temu ma być spotkanie przy stole ze slow-foodem, czyli odkrywanie na nowo uroków kuchni regionalnej.

Poza promowaniem kuchni regionalnej na uwagę zasługują takie inicjatywy jak Stoły Przyjaźni oraz Arka Smaku. Stoły Przyjaźni to pomoc charytatywna niesiona w rejony byłej Jugosławii, czy Brazylii. Arka Smaku zaś, to próba "odzyskania naszej coraz bardziej zagrożonej bio-różnorodności". Ten potężny projekt ma na celu skatalogowanie produktów, potraw i zwierząt, które są zagrożone kompletnym zanikiem. To także wsparcie medialne oraz finansowe udzielane przedsiębiorcom szczególnie troszczącym się o dobro kuchni regionalnej.

Do Polski Slow Food zawitał w 2002 roku. Obecnie ruch liczy sobie około 130 członków zrzeszonych w trzech oddziałach - conviviach - w Krakowie, Warszawie i Łodzi. Ruch roztacza opiekę nad takimi produktami jak tradycyjne góralskie sery, wędliny, soki owocowe czy piwa z lokalnych browarów.

Bartosz Rumieńczyk

źródła:
Slowfood.pl
wikipedia.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
1
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 61

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25