Gdzie szukać najszybszych i najsprawniejszych kelnerów? W restauracji Balaton oczywiście!

W Karkowskim Biegu Kelnerów (wydarzenie poprzedzające branżowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA), który odbył się 12.11.2011 r. w Krakowie zwyciężył Krzysztof Mirek.

Dzięki niemu restauracja Balaton otrzymała certyfikat potwierdzający najszybszą i najsprawniejszą obsługę w mieście.

 

Na drugim miejscu znalazła się Adrianna Gajek z Zajazdu Hetman w Kroczycach, trzecie miejsce wywalczyła Weronika Ostwald z Karcmy u Borzanka W Nowym Targu. Miano najsympatyczniejszej kelnerki otrzymała Mariola Sowa z restauracji Ratuszowej w Krakowie.

Perfekcja i pomysłowość

Pierwszą konkurencją, w której przyszło zmierzyć się uczestnikom konkursu było przygotowanie nakrycia stołu dla czterech osób w zaledwie 20 minut! W szczególności liczyła się tutaj precyzja, pomysłowość, a także umiejętność radzenia sobie z trudnymi klientami.


Uczestnicy w większości nakrywali do stołu w sposób klasyczny. Adriana Gajek zdecydowała się jednak zaprezentować freestyl, który przyniósł jej zwycięstwo na tym etapie rywalizacji.

Szybkość, precyzja i odporność na... zimno

Kelner jak wiadomo musi być szybki i sprawny, aby jednego wieczoru móc obsłużyć jak największą ilość klientów. W zatłoczonej restauracji raczej ciężko lawirować z tacą pomiędzy stolikami...

Dlatego w drugiej części konkursu jury w składzie: Zbigniewa Kurleto, Marian Cebula, Mirek Drewniak, Paweł Hajdas i Grzegorz Komendarek, sprawdzało zręczność uczestników. Na kilkusetmetrowej trasie przeszkód kelnerzy musieli m.in. otworzyć jedną ręką butelkę z napojem, czy podnieść przewrócone krzesło. Wszystko to na czas, uważając aby nie rozlać nienośnego na tacy trunku.

Ostatnim etapem w konkursie był bieg sprinterski na dystansie 100 metrów z tacą, na której umieszczona była łyżka z jajkiem.

Mimo niskiej temperatury wszyscy uczestnicy konkursu spisali się na medal. Miejmy nadzieje, że kolejne edycje konkursu będą równie interesujące. Jeśli jesteście ciekawi kto wygra drugą edycję Krakowskiego Biegu Kelnerów, zapraszamy za rok! Tymczasem serdecznie zachęcamy do odwiedzenia 19 Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii w Krakowie.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
78

Przepis dnia

Desery Ciasto ,,orzeszek''.

Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...

Odsłon: 14122

>60 min
26
Dania główne Żeberka w miodzie

Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...

Odsłon: 166520

>60 min
278
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałata z fetą

Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...

Odsłon: 30

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Proste desery na Dzień Matki. Gotowe w 15 minut!

Pyszny deser to świetny prezent na Dzień Mamy. Jeśli nie masz dużego budżetu, pomysłu na upominek lub po prostu wiesz, że taka słodycz ucieszy twoj...

0
Informacje Proste ciasta bez pieczenia na Dzień Mamy. Zrobisz je błyskawicznie!

Nie masz pomysłu na prezent na Dzień Mamy? Przygotuj proste ciasto bez pieczenia! To lekki i pyszny deser, którym zrobisz niespodziankę mamie. Poda...

0
Informacje Ile gotować młode ziemniaki?

Nasze rodzime młode ziemniaki, pojawiają się w sklepach już pod koniec maja i możemy cieszyć się nimi do ostatnich dni czerwca. Idealnie ugotowane...

0
Informacje Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Można serwować je na słodko z owocami i polewami lub jako danie główne z warzywnymi dodatkami....

0