Dania jednogarnkowe

W Karkowskim Biegu Kelnerów (wydarzenie poprzedzające branżowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA), który odbył się 12.11.2011 r. w Krakowie zwyciężył Krzysztof Mirek.

Dzięki niemu restauracja Balaton otrzymała certyfikat potwierdzający najszybszą i najsprawniejszą obsługę w mieście.

 

Na drugim miejscu znalazła się Adrianna Gajek z Zajazdu Hetman w Kroczycach, trzecie miejsce wywalczyła Weronika Ostwald z Karcmy u Borzanka W Nowym Targu. Miano najsympatyczniejszej kelnerki otrzymała Mariola Sowa z restauracji Ratuszowej w Krakowie.

Perfekcja i pomysłowość

Pierwszą konkurencją, w której przyszło zmierzyć się uczestnikom konkursu było przygotowanie nakrycia stołu dla czterech osób w zaledwie 20 minut! W szczególności liczyła się tutaj precyzja, pomysłowość, a także umiejętność radzenia sobie z trudnymi klientami.


Uczestnicy w większości nakrywali do stołu w sposób klasyczny. Adriana Gajek zdecydowała się jednak zaprezentować freestyl, który przyniósł jej zwycięstwo na tym etapie rywalizacji.

Szybkość, precyzja i odporność na... zimno

Kelner jak wiadomo musi być szybki i sprawny, aby jednego wieczoru móc obsłużyć jak największą ilość klientów. W zatłoczonej restauracji raczej ciężko lawirować z tacą pomiędzy stolikami...

Dlatego w drugiej części konkursu jury w składzie: Zbigniewa Kurleto, Marian Cebula, Mirek Drewniak, Paweł Hajdas i Grzegorz Komendarek, sprawdzało zręczność uczestników. Na kilkusetmetrowej trasie przeszkód kelnerzy musieli m.in. otworzyć jedną ręką butelkę z napojem, czy podnieść przewrócone krzesło. Wszystko to na czas, uważając aby nie rozlać nienośnego na tacy trunku.

Ostatnim etapem w konkursie był bieg sprinterski na dystansie 100 metrów z tacą, na której umieszczona była łyżka z jajkiem.

Mimo niskiej temperatury wszyscy uczestnicy konkursu spisali się na medal. Miejmy nadzieje, że kolejne edycje konkursu będą równie interesujące. Jeśli jesteście ciekawi kto wygra drugą edycję Krakowskiego Biegu Kelnerów, zapraszamy za rok! Tymczasem serdecznie zachęcamy do odwiedzenia 19 Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii w Krakowie.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 908

60 min
5
Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 77

30 min
3
Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 759

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5