Najlepsze przepisy na dania z dyni

Gdzie szukać najszybszych i najsprawniejszych kelnerów? W restauracji Balaton oczywiście!

W Karkowskim Biegu Kelnerów (wydarzenie poprzedzające branżowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA), który odbył się 12.11.2011 r. w Krakowie zwyciężył Krzysztof Mirek.

Dzięki niemu restauracja Balaton otrzymała certyfikat potwierdzający najszybszą i najsprawniejszą obsługę w mieście.

 

Na drugim miejscu znalazła się Adrianna Gajek z Zajazdu Hetman w Kroczycach, trzecie miejsce wywalczyła Weronika Ostwald z Karcmy u Borzanka W Nowym Targu. Miano najsympatyczniejszej kelnerki otrzymała Mariola Sowa z restauracji Ratuszowej w Krakowie.

Perfekcja i pomysłowość

Pierwszą konkurencją, w której przyszło zmierzyć się uczestnikom konkursu było przygotowanie nakrycia stołu dla czterech osób w zaledwie 20 minut! W szczególności liczyła się tutaj precyzja, pomysłowość, a także umiejętność radzenia sobie z trudnymi klientami.


Uczestnicy w większości nakrywali do stołu w sposób klasyczny. Adriana Gajek zdecydowała się jednak zaprezentować freestyl, który przyniósł jej zwycięstwo na tym etapie rywalizacji.

Szybkość, precyzja i odporność na... zimno

Kelner jak wiadomo musi być szybki i sprawny, aby jednego wieczoru móc obsłużyć jak największą ilość klientów. W zatłoczonej restauracji raczej ciężko lawirować z tacą pomiędzy stolikami...

Dlatego w drugiej części konkursu jury w składzie: Zbigniewa Kurleto, Marian Cebula, Mirek Drewniak, Paweł Hajdas i Grzegorz Komendarek, sprawdzało zręczność uczestników. Na kilkusetmetrowej trasie przeszkód kelnerzy musieli m.in. otworzyć jedną ręką butelkę z napojem, czy podnieść przewrócone krzesło. Wszystko to na czas, uważając aby nie rozlać nienośnego na tacy trunku.

Ostatnim etapem w konkursie był bieg sprinterski na dystansie 100 metrów z tacą, na której umieszczona była łyżka z jajkiem.

Mimo niskiej temperatury wszyscy uczestnicy konkursu spisali się na medal. Miejmy nadzieje, że kolejne edycje konkursu będą równie interesujące. Jeśli jesteście ciekawi kto wygra drugą edycję Krakowskiego Biegu Kelnerów, zapraszamy za rok! Tymczasem serdecznie zachęcamy do odwiedzenia 19 Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii w Krakowie.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Ciasta Puszysty sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, o kremowej konsystencji , puszysty i smaczny sernicze...

Odsłon: 176

30 min
10
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 73

>60 min
1
60 min
1
Sałatki Sałatka z tuńczykiem i jabłkami

Sałatka z tuńczykiem i jabłkami to fantastyczna sałatka na każdą okazję, któr...

Odsłon: 964

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

2
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2