Ewa_Gotuje

Gdzie wyrzucać opakowania z przypraw?

O podstawach segregacji śmieci uczą się już dzieci w szkole podstawowej. Dorośli wiedzą jednak, że zasad wyrzucania odpadów jest naprawdę dużo. Dowiedz się dziś, gdzie wyrzucać opakowania z przypraw. Okazuje się, że mogą trafić do różnych pojemników.

Gdzie wyrzucać opakowania z przypraw? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przyprawy to bardzo popularny dodatek do dań i przekąsek. Większość osób nie wyobraża sobie bez nich swojego codziennego funkcjonowania w kuchni. Dzielimy je na roślinne, warzywne i korzenne - nie tylko poprawiają one smak wielu potraw, ale także zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Jedną z największych zagwozdek w kontekście segregacji śmieci jest to, gdzie wyrzucać opakowania z przypraw.

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać oleje, oliwę i tłuszcze roślinne?

Gdzie wyrzucać opakowania z przypraw?

Z jednej strony miały one kontakt z jedzeniem, z drugiej strony są w większości przypadków prawie w całości wykonane z plastiku. Jak sobie poradzić z tym trudnym przypadkiem? Należy dokładnie obejrzeć dane opakowanie i ocenić, z czego zostało ono wyprodukowane.

Jeśli jest to szkło, umieść pusty słoiczek w koszu na śmieci zmieszane. Zaopatrzyłeś się w przyprawy w metalowej puszce? Tutaj sprawa jest bardzo prosta - po prostu wyrzuć ją do kontenera na metale i tworzywa sztuczne. Kolejnym tworzywem często wykorzystywanym w produkcji powyższych artykułów spożywczych są papierowe torebki.

Jeśli są one w całości zrobione z papieru, umieść je w koszu na makulaturę. Nierzadko elementem takich opakowań jest także plastikowa folia - tego typu opakowanie powinno powędrować do pojemnika dedykowanego odpadom zmieszanym. Jeśli nie wiesz, gdzie wyrzucić foliowe torebki, wystarczy, że umieścisz je w koszu na tworzywa sztuczne.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Pięć najgorszych diet zdaniem lekarzy. Schudniesz, ale zepsujesz sobie metabolizm »

Zagadka na spostrzegawczość z czosnkiem w roli głównej. Znajdź podmienioną główkę »

Jedna szklanka dziennie obniży poziom cholesterolu. Jedz codziennie przed południem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 78

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 803

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

0
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1