Najlepsze przepisy na dania z dyni

Gęś - królowa polskiego stołu

Gęś, tak często kiedyś jadana, coraz rzadziej trafia na nasze stoły. Unikamy jej mięsa, bo jest tłuste i wysokokaloryczne, nie wiemy jednak nic o jasnej stronie gęsiny. Czy warto ją jeść częściej, niż tylko na świętego Marcina ?

Zdrowy jak.. gęś!

Mięso z gęsi posiada sporą ilość cennych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. W związku z tym, gęsinę bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na choroby naczyniowo-sercowe.

Ten rodzaj mięsa, dzięki wysokiej zawartości wspomnianych kwasów tłuszczowych, wpływa bardzo pozytywnie na pracę naszego mózgu. Gęsina zawiera w sobie także witaminy A, E, niacynę, a także wiele składników mineralnych, takich jak cynk, potas, fosfor, żelazo i magnez. Tak duża zawartość witamin i mikroelementów wpływa dobroczynnie na organizm, a także poprawia nasze samopoczucie.

Niestety, jedną z nielicznych wad gęsiny jest jej kaloryczność. W porównaniu do mięsa kurczaka czy indyka, ilość kalorii w gęsi, może być nawet dwukrotnie większa. Jeśli jednak będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach, włączenie gęsiny do jadłospisu nie powinno nam w żaden sposób zaszkodzić.

Nowość! Zobacz bezpłatny magazyn kulinarny, a w nim sprawdzone przepisy i porady!

Kliknij, aby przeczytać darmowy magazyn

Jak przygotować idealną gęsinę?

Gęsinę możemy przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest gęś z jabłkami, przygotowywana w domach polskich szlachciców bardzo często i nie uznawana wówczas za rarytas. Dziś, większość hodowanych u nas gęsi jest eksportowana na zachód, stąd wysokie ceny tego rodzaju drobiu, a co za tym idzie niewielkie nim zainteresowanie.

Oprócz najbardziej popularnej gęsi nadziewanej jabłkami lub pomarańczami, warto spróbować również pasztetu z gęsi z dodatkiem ziół i warzyw, rosołu na gęsinie, czy też piersi z gęsi z dodatkiem żurawiny lub śliwek. W ostatnim czasie bardzo popularnym dodatkiem do gęsich potraw stał się również oscypek. Mięso z gęsi można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pulpecików albo rosołu, który dzięki niej zyskuje wyjątkowy smak.

Gęsina na wiele dolegliwości

Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, który wykorzystywano do zrobienia smalcu. Po dodaniu do niego olejku rycynowego otrzymywano maść na bolące stawy i kręgosłup. Kurację taką miksturą stosowano przez około miesiąc, wcierając niewielką ilość w bolące miejsca.

Smalec bardzo chętnie wykorzystywano również w celach rozgrzewających - nacierano nim piersi dzieci podczas przeziębień i zapalenia płuc. Medycyna ludowa zna także przepis na miksturę przygotowywaną z połowy łyżeczki ciepłego smalcu, miodu i szklanki mleka. Taki specyfik pito podczas zapaleń górnych dróg oddechowych.

Hodowla gęsi na przestrzeni lat nadal się nie zmieniła. Najważniejsze, żeby kupowane przez nas mięso było ekologiczne i zdrowe. Takiego mięsa nie musimy się zupełnie obawiać, a od czasu do czasu, warto zastąpić nim chociażby kurczaki i indyki, które zbyt często pojawiają się na naszych stolach.

Rozbudź w sobie pasję gotowania. Pobierz darmowego e-booka "Przepisy Matki Natury"

Pobierz e-booka Przepisy Matki Natury w formacie pdf. Kliknij!

Pobierz e-booka Przepisy Matki Natury w formacie epub. Kliknij!

 

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Podgrzybek marynowany

Marynowane grzybki to fajna przekąska , która sprawdza się na różnych impreza...

Odsłon: 390

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

1
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2
Informacje Sklepy Dino w Polsce – niesamowity rozwój w krótkim czasie

Polski sklep Dino to jedne z niewielu marketów należących do rodzimych firm. Jak Dino radzi sobie na rynku, jaką ma ofertę i czy jest ona opłacalna...

0