Fot. materiały prasowe/Ipla
W deserze kuszą oprószone pieprzem i skąpane w sosie balsamicznym dodają daniu pożądanej pikanterii.
Mogą odegrać główną rolę w zupie i koktajlu, chętnie dadzą się wmieszać w maślane ciasto.
Są soczystą bazą do gorącego crumble i pełnych ochłody sorbetów.
Truskawki koniecznie trzeba zamknąć w słoiku i schować na spiżarnianych półkach.
Zimą łyżeczka konfitury dodana do herbaty skutecznie nas rozgrzeje i przywoła najcieplejsze wakacyjne wspomnienia.
Sezon bez truskawek nie ma sensu, jeść je można bez wyrzutów, bo 100 gram to niespełna 30 kalorii. Z dodatkami można poszaleć, truskawki mają słabość do eksperymentów.
Przepis na bruschettę z truskawkami, pieprzem i sosem z szypułek
- kilka świeżych truskawek
- 2 łyżki oliwy
- ocet balsamiczny
- świeżo mielony pieprz
- sól
- kilka kromek najlepiej czerstwego pieczywa
- opcjonalnie ulubiony ser pleśniowy, kozi
- łyżka płatków migdałowych lub orzechów
- sok ze świeżych pomarańczy
- mały ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj i usuń szypułki, które następnie zblendujesz. Nic się nie marnuje! Owoce pokrój w kostkę, wrzuć do miseczki. Dodaj pieprz, sól, oliwę i ocet balsamiczny. Zostaw na kwadrans.
W tym czasie kromki chleba skrop oliwą, zgrilluj na patelni, w piekarniku lub tosterze. Na gorącym chlebie ułóż truskawki (kawałki sera opcjonalnie) i polej sosem z szypułek.
Sos z szypułek:
Do blendera przełóż miętę, dodaj szypułki, sok oraz skórkę z pomarańczy. Dodaj 2 łyżki oliwy. Zmiksuj całość, potem dopraw sos solą i pieprzem. Polej nim truskawki.
Przepis na gazpacho truskawkowe
- 500 g truskawek
- 200 g arbuza bez pestek
- mała papryczka chilli
- łyżeczka octu balsamicznego
- garść świeżej bazylii plus kilka listków do dekoracji
- sok z limonki i skórka z limonki
- łyżka miodu/cukru
- woda
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj, arbuza wypestkuj i pokrój w kostkę. Nie wyrzucaj pestek, tylko upraż je na suchej patelni. Dodaj posiekane chilli, bazylię, sok z limonki i zmiksuj wszystko na gładki mus. Możesz dosłodzić miodem lub cukrem. Wstaw zupę do lodówki na co najmniej 3 godziny - im dłużej, tym lepiej. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami bazylii, kroplami octu balsamicznego, pestkami arbuza i skórką z limonki.
Przepis na błyskawiczne lody truskawkowe
- 2 zamrożone banany
- pół szklanki truskawek
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy miód. Lody można nakładać do wafelków i posypywać prażonymi migdałami.
TIP zero waste, czyli nie marnujemy - gotujemy!
Mycie truskawek z usuniętymi szypułkami pod bieżącą wodą wypłukuje niektóre z ich cennych składników odżywczych. W ten sposób owoce tracą mocny smak.
Szypułki do zjedzenia
Zawarty w nich chlorofil, który nadaje im zielony kolor, chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten wyrównuje też poziom cukru we krwi.
Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor.
Jak wybierać dobre truskawki?
Warto zwrócić uwagę, czy owoce mają wszystkie elementy w nienaruszonym stanie - szypułki, liście. Pleśń dyskwalifikuje nawet najbardziej dorodne truskawki.
Mrożenie z troską o zachowanie kształtu
Żeby truskawki zachowały kształt najpierw po umyciu i osuszeniu, trzeba je ułożyć obok siebie na tacce, włożyć do zamrażarki i dopiero, gdy się zamrożą, przesypać do pudełka. Dzięki temu zabiegowi nie posklejają się.
Patent na dżem truskawkowy bez cukru z pektyną z ogryzków
Składniki:
- 2 kg truskawek
- sok z 1 cytryny
- pół szklanki soku jabłkowego
Pektyna:
- skórki i ogryzki z 6 jabłek
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
Skórki jabłek i ogryzki przełóż do garnka. Wlej wodę, tak by przykryła skórki. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Potem zmiksuj wszystko i przecedź zawartość musu przez sitko. Gotowy zagęszczacz możesz zapasteryzować lub zamrozić.
Truskawki umyj, całe przełóż do garnka. Wlej sok jabłkowy, dodaj zrobioną pektynę oraz sok z cytryny. Gotuj dżem na małym ogniu przez 30-40 minut. Gorący przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Najwygodniej zakręcone słoiki z dżemem wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 115 stopni. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
3 powody, dla których warto jeść truskawki
- Truskawki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy oraz witaminy: A, E i te z grupy B.
- W ich składzie znajdziemy też pektynę, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie. Przyspiesza on przemianę materii .
- Są niskokaloryczne. 100g to tylko 29 kcal. Mają też niski indeks glikemiczny.