Idą święta, a z nimi pyszności z Restauracji Hawełka

„Od lat spotykamy się na „śledziku" przy tym samym stoliku, zawsze w dzień przed wigilią. Cenimy miłą atmosferę i doskonałą kuchnię! „Wesołych Świąt" życzą cztery krakowianki" - pod tymi słowami podpisały się dwie Krystyny, Renatka i Kasia. To wpis do Księgi Pamiątkowej Restauracji Hawełka. Jeden z wielu potwierdzających, że tradycję budują ludzie, czas i miejsce.

Fot. Restauracja Hawełka

Nie tylko śledzik smakuje tu jak ongiś. Karpie, szczupaki, grzybowa i barszcz są przygotowywane zgodnie ze starymi recepturami. Strucle i keksy. Smaki i aromaty. Dziczyzna i drób. Jadło postne i mięsiwa. Potrawy na wigilię i na świąteczne biesiady. To wszystko jest w Hawełce. Tak było dawniej i tak jest dziś.

Gdy Antoni Hawełka rozpoczynał swoją przygodę kulinarną był rok 1876.Specjały i delikatesy z całego świata sprowadzał do grodu Kraka. Wszyscy, którzy cenili sobie dobrą atmosferę i pyszne jedzenie przekraczali progi Hawełki. Krakowianie i goście z Galicji, mieszczanie i koronowane głowy, profesorowie i bohema, mieszczki i arystokraci. Niczym w tyglu mieszały się kultury i zwyczaje. Przez niemal 150 lat dobra kuchnia stanowiła coś więcej.

„Ojciec opowiadał jak chodził „na śledzia" do Hawełki, w południe przed wigilią - wspomina Monika Mieroszewska - No i jak przyjechałam do Krakowa, to zobaczyłam, że wszystko dalej istnieje -Planty, uniwerek, „nasz" dom i nawet drzewo, pod którym sypiałam kiedyś w wózku. Oczywiście poszłam do Hawełki na Rynku".

Co jest w tym śledziku z Hawełki, że i kiedyś, i dziś równie dobrze smakuje? Tradycja! Miejsce, czas i ludzie. Boże Narodzenie to jedno z wielu świąt, podczas których to, co sprawdzone przez pokolenia ...i dziś smakuje wybornie.

To tradycja zobowiązuje, aby nawet tym , którzy święta chcą spędzać w domu, oferować jej część. Dlatego kolejny już rok na Świątecznym Kiermaszu można kupić niemal wszystko to, co niezbędne na wigilijnym i świątecznym stole. W Restauracji Hawełka w Rynku Głównym 34 do 20 grudnia 2015 roku przyjmowane są zamówienia. Ich realizacja kończy się 24 grudnia o godzinie 12.00.

www.hawelka.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2