Spis treści:
"Biznes Klasa" to program prowadzony na youtubowym kanale portalu money.pl, w którym pojawiają się goście z różnych gałęzi biznesu. Wielu z nich to właściciele największym firm w Polsce, w rozmowie z prowadzącym, dziennikarzem ekonomicznym Łukaszem Kijkiem odsłaniają kulisy prowadzenia przedsiębiorstwa. W najnowszym odcinku pojawił się znany kucharz i szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem Karol Okrasa, który opowiedział o funkcjonowaniu restauracji od kuchni. Nie od dziś wiadomo, że gastronomia to potężny sektor gospodarki, jednak, ile tak naprawdę zarabiają szefowie kuchni?
Kim jest Karol Okrasa?
Karol Okrasa to jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy, zasłynął między innymi dzięki programom telewizyjnym o tematyce kulinarnej, wśród nich pojawiły się takie tytuły jak: "Kuchnia z Okrasą", "Smaki czasu z Karolem Okrasą", czy "Okrasa łamie przepisy". Dzielił się tam rozległą wiedzą w dziedzinie gotowania, oraz prezentował przepisy często inspirowane tradycyjnymi smakami. Nie wszyscy wiedzą jednak, że od lat dania serwowane przez Karola Okrasę można spróbować w warszawskiej restauracji Platter znajdującej się w hotelu InterContinental. Znajdziesz tam potrawy kuchni polskiej, które wzbogacone zostały smakami kuchni świata. Co więcej, w 2008 roku został jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni, która zajmuje się krzewieniem kultury stołu w Polsce oraz na świecie.
Biznes restauracyjny w Polsce
Według Karola Okrasy dróg na osiągnięcie sukcesu w branży gastronomicznej jest kilka, począwszy od fine diningu, czyli tzw. drogich restauracji, w których liczy się kunszt szefa kuchni oraz wyrafinowany sposób serwowania potraw, przez restauracje bardziej dostępne dla "zwykłego Kowalskiego", aż po bary szybkiej obsługi, czy franczyzy, np. serwujące fast-foody.
Szef kuchni podkreśla, że do założenia dobrze prosperującej restauracji nie wystarczą jedynie dobre chęci i wkład finansowy na otwarcie lokalu, ponieważ zyski pojawiają się zazwyczaj dopiero po pół roku, a nawet i później. W przypadku otwierania własnej restauracji niezbędna będzie cierpliwość, zapał, samodyscyplina, oraz przygotowanie poduszki finansowej, która może być niezbędna w "gorszych czasach", na przykład poza sezonem turystycznym. Co więcej, na finalny sukces składa się mnóstwo czynników, miejsce, w którym otworzony zostanie lokal, znajomość potrzeb potencjalnych klientów, czy aspekt ludzki.
Ile zarabiają szefowie kuchni w Polsce?
Kariera szefa kuchni to nie tylko możliwość realizowania swoich kulinarnych pasji, oraz dzielenie się z gośćmi wybitnymi smakami autorskich dań. Szefowie kuchni w Polsce mogą liczyć na niemałe zarobki. Karol Okrasa zapewnia, że ich wypłaty sięgają nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych, przeciętnie są to kwoty oscylujące wokół 10 tysięcy złotych netto.
Źródła: youtube.com/@biznesklasa, money.pl/gospodarka, smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »
Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »
Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »