Dania jednogarnkowe

Imbirówka brzmi, jak nazwa nalewki? Nic z tych rzeczy, choć ten napój też ma właściwości rozgrzewające. Oprócz tego przyspiesza metabolizm i wspiera odporność. Mamy przepis na imbirówkę, która nie tylko jest zdrowa, ale również pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Pomysł na pyszną nalewkę, czyli imbirówka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Wiele osób decyduje się na przygotowanie domowych nalewek. Najczęściej wykorzystujemy do tego owoce z naszego ogrodu, takie, jak wiśnie, lub owoce leśne. Nie wszyscy jednak wiedzą, że nalewkę można przyrządzić również z imbiru. Sprawdź, jakie ma właściwości, jak ją zrobić, oraz na co pomaga picie imbirówki. 

Sprawdź także: Pij rano zamiast kawy. Senność szybko mija, woda w organizmie się nie zbiera

Napój na płaski brzuch - przepis i zastosowanie 

Jeśli marzysz o płaskim brzuchu, codzienne picie napoju z imbiru pomoże w realizacji tych marzeń. Imbirówka wspomaga trawienie i podkręca metabolizm. Przyrządza się ją niezwykle łatwo, ze składników dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Nasz sposób idealnie nadaje się dla zabieganych. Polega na przygotowaniu koncentratu, z którego potem codziennie można sporządzić zdrowy napój na płaski brzuch. Oto składniki i przepis na imbirówkę: 

Składniki na imbirówkę 

  • 150 g świeżego imbiru 
  • 200 g cytryny 
  • szczypta pieprzu 
  • łyżeczka kurkumy 

Przepis 

  • Zmiksuj obrany imbir, obraną cytrynę, pieprz i kurkumę. Ze składników powinna powstać pasta.
  • Powstałą pastę przełóż do pojemnika do lodu tak, by porcja była w każdej jego części.  
  • Całość zamroź. Używaj po kostce dziennie.  

Rozpuść kostkę w szklance z gorącą wodą. Po ostygnięciu dodaj łyżeczkę miodu. Imbirówka jest gotowa.  

Imbirowy napój spożywaj codziennie rano, na czczo. Po jakimś czasie zauważysz przyspieszenie przemiany materii. Napój możesz też stosować w przypadku infekcji.  

Na co pomaga picie imbirówki?  

Skład imbirówki ma decydujący wpływ na jej działanie. Praktycznie wszystkie jej składniki mają właściwości zdrowotne:  

  • Imbir - działa antybakteryjnie, przeciwgorączkowo i przeciwzakrzepowo. Wzmacnia odporność, działa lekko przeciwbólowo i odtruwająco.  
  • Kurkuma - ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga trawienie oraz odporność. Zawiera witaminy z grupy A, E i B.  
  • Cytryna - poprzez zawartość witaminy C i olejków eterycznych wzmacnia odporność, zwalcza infekcje, również skórne, wspomaga układ oddechowy oraz trawienie. Obniża ciśnienie krwi i poprawia wygląd skóry.  
  • Pieprz - działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, przyspiesza metabolizm. Jego obecność przyspiesza wchłanianie innych substancji, na przykład kurkuminy zawartej w kurkumie. Obniża też poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko zawałów serca. 
  • Miód - nazywany naturalnym antybiotykiem, działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Łagodzi też podrażnienia gardła i wspiera odporność. Miód również ułatwia trawienie.  

Każdy z produktów wchodzących w skład imbirówki ma więc swoje zbawienne działanie nie tylko na metabolizm, ale również na szeroko pojętą odporność. Pijąc ją zadbamy nie tylko o figurę, ale również o odporność, serce, układ oddechowy i poziom cukru we krwi.  

 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8