Dania jednogarnkowe

Kotlety schabowe to flagowa potrawa polskiej kuchni – wiele osób zaopatruje się w mięso wcześniej, a dopiero potem wykorzystuje je w swoich daniach. Jak bezpiecznie rozmrozić kotlety schabowe? I czy można mrozić je ponownie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

Kotlety schabowe, jak je rozmrażać? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Twoje dzieci poprosiły cię o przygotowanie ich ulubionych kotletów schabowych? A może chcesz zaserwować przepyszny i kruchy schab w sosie własnym podczas niedzielnego obiadu? Jeśli jedyną przeszkodą, która cię przed tym powstrzymuje, jest rozmrożenie mięsa – chętnie podpowiemy ci, jak to zrobić, aby nie straciło ono na swojej soczystości. Jak długo trwa rozmrażanie schabu i czy można zamrozić go ponownie? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z dalszej części tego artykułu.  

 Sprawdź także: Co na obiad? Kotlety niedzielne w miodowo-czosnkowej glazurze

Jak długo trwa rozmrażanie schabu? 

Odpowiedź na to pytanie jest prosta – zależy to od porcji mięsa, jaką dysponujesz. Jeśli rozmrażasz go w całości, zajmie to znacznie więcej niż w przypadku poporcjowanej sztuki. Dodatkowym czynnikiem, który warto wziąć pod uwagę, jest sposób rozmrażania – w zależności od wybranej przez ciebie ścieżki, może to zająć od kilku do nawet 12 godzin. 

Jak bezpiecznie rozmrozić kotlety schabowe? 

Do dyspozycji masz co najmniej kilka metod, które pozwolą na zachowanie oryginalnych właściwości zakupionego przez ciebie mięsa. Zanim jednak zabierzesz się za powyższy proces, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami dotyczącymi rozmrażania tego typu pokarmów. 

O czym należy pamiętać? Przede wszystkim o tym, aby nie zostawiać zamrożonego mięsa na blacie – w szczególności jeśli zaopatrzyłeś się w schab w całości. Samoistne nabieranie temperatury pokojowej może doprowadzić do rozwoju chorobotwórczych bakterii, których spożycie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. To właśnie z tego powodu należałoby postawić na jedną z czterech sprawdzonych technik – mikrofalówkę, piekarnik, zimną wodę lub lodówkę.  

Ile razy zdarzyło ci się wykorzystać gorącą wodę z kranu do jak najszybszego rozmrożenia kawałka mięsa? Jeśli dokładnie tak robiłeś do tej pory, wiedz, że metoda ta nie jest najlepszym wyborem. W najbliższym czasie planujesz rozmrażanie schabu? W takim razie użyj do tego zimnej wody. Wystarczy, że umieścisz zamknięte lub otwarte opakowanie z kotletami w misce wypełnionej zimnym płynem i pozostawisz je w niej na 30 minut. Po upływie tego czasu wymień porcję wody na nową – powtarzaj tę czynność co pół godziny, aż do pełnego rozmrożenia pokarmu. Dzięki temu unikniesz namnażania się niebezpiecznych dla twojego zdrowia bakterii, nie tracąc przy tym na jego właściwościach.  

Innym sposobem na bezpieczne doprowadzenie schabu do temperatury pokojowej jest skorzystanie z lodówki. Zakupiłeś duży i niepoporcjowany kawałek mięsa? Wobec tego przygotuj się, że będzie on gotowy do obróbki termicznej w ciągu od 12 do 14 godzin. Chcesz postawić właśnie na ten sposób? W takim razie połóż mięso w pojemniku na najniższej półce lodówki. Wybierając dolne partie do rozmrażania, zapobiegniesz ściekaniu wody na pozostałe piętra, dzięki czemu inne pokarmy nie zostaną zanieczyszczone potencjalnymi drobnoustrojami. 

Istnieje również trzecia metoda rozmrażania schabu – zakłada ona wykorzystanie mikrofalówki. Rozwój technologii sprawił, że funkcja rozmrażania znajduje się w większości dostępnych na rynku urządzeń. Wystarczy, że umieścisz mięso na talerzyku w jego środku i wybierzesz odpowiednią opcję. Długość rozmrażania zależeć będzie od wagi mięsa – wskazówki na ten temat znajdziesz w instrukcji załączonej do mikrofalówki. Pamiętaj również, że mięso wymaga rozpakowania go z oryginalnego opakowania.  

Zdecydowałeś się na wyżej opisany sposób? W takim razie wiedz, że jeśli mięso zostało podgrzane, musisz poddać je natychmiastowej obróbce termicznej. Nie należysz do grona szczęśliwych posiadaczy mikrofalówek? Nie martw się – do dyspozycji masz jeszcze jedną technikę rozmrażania mięsa, a mianowicie taką polegającą na użyciu piekarnika. 

Wykorzystanie piekarnika do doprowadzenia zamrożonego mięsa do temperatury pokojowej to najmniej popularny i znany sposób spośród podanych przez nas opcji – wyśmienicie sprawdzi się on w przypadku osób, których mikrofalówki nie posiadają trybu rozmrażania. Jak się za to zabrać? Owiń mięso rękawem do pieczenia, włóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do urządzenia. Co warto mieć na uwadze? Na przykład to, żeby nie rozgrzewać piekarnika do zbyt wysokiej temperatury przed włożeniem mięsa do środka – do rozmrożenia schabu wystarczy przedział między 50 a 80 stopni Celsjusza. Jeśli natomiast chodzi o czas trwania obróbki termicznej, to będzie to około 45 minut. 

Czy można ponownie zamrozić rozmrożone mięso? 

Wyjąłeś mięso z zamrażarki zbyt pochopnie, a może zmieniłeś oryginalną koncepcję na nadchodzący obiad? Nic zatem dziwnego, że przez myśl przeszło ci włożenie go z powrotem – jednak, czy można ponownie zamrozić rozmrożone mięso?  

W celu udzielenia odpowiedzi na powyższe pytanie należałoby zastanowić się, co dzieje się podczas procesu mrożenia. Otóż ta technika przechowywania żywności nie sterylizuje jedzenia, dlatego jeśli mięso spędziło nawet kwadrans na kuchennym blacie i doszło do namnożenia drobnoustrojów, nie nadaje się do ponownego zamrożenia. 

Warto także mieć na uwadze, że zamarzająca woda rozszerza się, rozrywając błony komórkowe i uszkadzając strukturę pokarmu. Ze względu na specyficzną budowę mięsa jest ono szczególnie narażone na ten proces. To właśnie dlatego, gdy zostanie ono poddane ponownemu zamrożeniu i rozmrożeniu straci na jakości i właściwościach – istnieje na przykład duże prawdopodobieństwo, że jego tekstura stanie się sucha i twarda. 

Szybki trik na rozmrażanie mięsa 

Brakuje ci czasu, a jedyne co masz w zamrażalniku to kawałek schabu skutego dosłownie na kostkę lodu? Nie martw się – mamy na to doskonałe rozwiązanie. W takim wypadku możesz ugotować mięso, pamiętając o tym, aby wydłużyć czas trwania obróbki termicznej o 50%.  

Pomysły na schab 

Zależy ci na czasie? W takim razie wykorzystaj rozmrożone mięso do wykonania nieskomplikowanych, ale pysznych pozycji obiadowych. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie schabu w daniu jest postawienie na takie smakołyki jak pulpety schabowe w sosie własnym, kotlety schabowe z serem żółtym, pieczony schab z ziołami i pieczarkami czy duszony schab z cebulką. Jakie dodatki będą najlepsze do podania z powyższymi opcjami? Świetnie sprawdzi się tutaj kapusta kiszona, surówka z marchewki i chrzanu czy wiosenna sałatka na bazie kapusty pekińskiej, kukurydzy, oliwek i sera feta.  



 

Źródła: tasteofhome.com, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »

Włoska zupa na długowieczność. Sekret tkwi w składnikach »

12 objawów niedoboru witaminy D. O tej porze się nasilają »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 3598

15 min
17
Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 170

30 min
4
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5