Pulpety z mięsa mielonego w sosie z włoszczyzny
Pulpety
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 50 g tartej bułki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 0,25 l mleka
- 0,5 l wody
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- 2 łyżki śmietany
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 50 g tartej bułki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 0,25 l mleka
- 0,5 l wody
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- 2 łyżki śmietany

Etapy przygotowania
Do miski zetrzeć na grubej tarce marchewkę, pietruszkę oraz dodać pokrojonego w plastry pora. Wymieszać i przełożyć do garnka, a następnie zalać wodą. Dodać sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżkę masła i zagotować. Na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
W tym czasie bułkę tartą wymieszać z 0,25 l mleka lub wody, dodać cebulę oraz mięso mielone i wymieszać. Dodać jajko, sól, pieprz i jeszcze raz dobrze wymieszać. Następnie ulepić 8 pulpetów. Włożyć pulpety do warzyw i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Pod koniec gotowania przelać do małego garnuszka nieco wywaru z garnka, dodać 2 łyżki śmietany i łyżkę mąki. Wymieszać by śmietanka się nie zważyła i dodać do gotujących się klopsików. Gotować jeszcze całość ze 3-4 min. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus, sałatą i ...... Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2954

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1352

Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10599
Ostatnio komentowane przepisy

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2954

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1352

Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10599



Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 50 g tartej bułki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 0,25 l mleka
- 0,5 l wody
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- 2 łyżki śmietany
Do miski zetrzeć na grubej tarce marchewkę, pietruszkę oraz dodać pokrojonego w plastry pora. Wymieszać i przełożyć do garnka, a następnie zalać wodą. Dodać sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżkę masła i zagotować. Na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
W tym czasie bułkę tartą wymieszać z 0,25 l mleka lub wody, dodać cebulę oraz mięso mielone i wymieszać. Dodać jajko, sól, pieprz i jeszcze raz dobrze wymieszać. Następnie ulepić 8 pulpetów. Włożyć pulpety do warzyw i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Pod koniec gotowania przelać do małego garnuszka nieco wywaru z garnka, dodać 2 łyżki śmietany i łyżkę mąki. Wymieszać by śmietanka się nie zważyła i dodać do gotujących się klopsików. Gotować jeszcze całość ze 3-4 min. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus, sałatą i ...... Smacznego!