Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z mięsa mielonego w sosie z włoszczyzny
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 28
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 532
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 108
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 537
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 28
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 532
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 108
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 537
Składniki
Do miski zetrzeć na grubej tarce marchewkę, pietruszkę oraz dodać pokrojonego w plastry pora. Wymieszać i przełożyć do garnka, a następnie zalać wodą. Dodać sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżkę masła i zagotować. Na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
W tym czasie bułkę tartą wymieszać z 0,25 l mleka lub wody, dodać cebulę oraz mięso mielone i wymieszać. Dodać jajko, sól, pieprz i jeszcze raz dobrze wymieszać. Następnie ulepić 8 pulpetów. Włożyć pulpety do warzyw i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Pod koniec gotowania przelać do małego garnuszka nieco wywaru z garnka, dodać 2 łyżki śmietany i łyżkę mąki. Wymieszać by śmietanka się nie zważyła i dodać do gotujących się klopsików. Gotować jeszcze całość ze 3-4 min. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus, sałatą i ...... Smacznego!