Fot. 123RF/PICSEL
W sklepie
Zanim jeszcze dokonasz zakupu mięsa w czasie, kiedy na zewnątrz powietrze osiąga zawrotne temperatury, pamiętaj o tych trzech zasadach.
1. Sprawdzaj lodówki
Jeśli wybierasz mięso ze sklepowych lodówek zwracaj uwagę na to, aby w ich wnętrzu utrzymana była dostatecznie niska temperatura, a drzwiczki były szczelnie domknięte. Wybieraj porcje z samego dnia albo tyłu lodówki, gdzie temperatura jest najniższa. Jeśli wiesz, że do domu będziesz wracać ponad pół godziny, kup torbę termiczną i umieść w niej mięso.
2. Sprawdzaj datę
Podczas upału ze szczególną niż zwykle dociekliwością sprawdzaj daty ważności. Nie kupuj kawałków z wyprzedaży oraz z oznaczonym ostatnim dniem daty przydatności do spożycia. Mięso musi być świeże i najwyższej jakości. Musi być jędrne, sprężyste, lekko wilgotne i musi mieć jednolity kolor bez plam i przebarwień. Mięso nie może mieć żadnego zapachu. Pamiętaj, żeby zawsze zabrać paragon. Jeśli w domu po obejrzeniu zakupionego kawałka coś cię zaniepokoi od razu zwróć towar. Nigdy nie przygotowuj i nie spożywaj mięsa wątpliwej jakości. Nie bój się też zwracać towarów - to twoje prawo.
3. Kupuj rano
Jeśli kupujesz u rzeźnika, na zakupy wybieraj się rano. Mięso będzie świeże, a ty przechowasz je w prawidłowy sposób. W sklepie lodówka jest otwierana wielokrotnie, co powoduje stałe przedostawanie się ciepłego powietrza do jej wnętrza. Lepiej tego uniknąć. Jeśli nie możesz wstać wcześniej dzień wcześniej poproś w sklepie o odłożenie porcji dla ciebie i wyznacz godzinę odbioru. Poproś o przechowywanie mięsa w chłodni.
W domu
Po zakupach pamiętaj o wprowadzeniu kilku podstawowych zasad w zakresie przechowywania oraz przygotowywania mięsa. Pamiętaj, że świeże mięso nie ma żadnego zapachu i tylko takie nadaje się do spożycia.
4. Myj lodówkę
Przynajmniej raz w miesiącu myj lodówkę. Raz w tygodniu rób przegląd i usuwaj przeterminowane produkty. Nie dopuść do rozwoju pleśni i nie przechowuj zgniłych warzyw oraz owoców. Mięso trzymaj na oddzielnych półkach w odpowiednich pojemnikach z krateczką. Dzięki niej mięso nie będzie leżało w sokach i będzie lepiej wentylowane.
5. Myj deski
Używasz desek drewnianych? Pamiętaj o ich odpowiednim czyszczeniu i konserwacji. Raz na tydzień zostaw deskę na blacie i pokryj ją grubą warstwą soli. Rano usuń sól i przetrzyj deskę ściereczką. Jeśli możesz używaj desek szklanych, marmurowych lub ceramicznych, ale unikaj plastykowych.
6. Dezynfekuj noże
Każde cięcie to okazja do rozprzestrzeniania się bakterii. Zanim przystąpisz do krojenia mięsa przygotuj odpowiednio nóż. Wymyj go dokładnie pod bieżącą wodą z płynem do mycia naczyń, wytrzyj, naostrz i przetrzyj spirytusem.
7. Usuwaj kości
Jeśli posiadasz spory kawałek mięsa z kośćmi od razu je usuwaj, zwłaszcza w przypadku, gdy są to duże kości, np. udźca. Znajdujące się najbliżej nich mięso będzie psuć się najszybciej.
8. Uporządkuj lodówkę
Wprowadź kilka zasad do organizacji swojej lodówki. Świeże mięso przechowuj na najniższych półkach lub w szufladach. Tam temperatura jest niższa. Jeśli twoja lodówka posiada mniejsze strefy z możliwością ustawienia innej temperatury zadbaj o to, aby były tam najwyżej 4°C. Surowe mięso przechowuj w lodówce maksymalnie 1 dzień. Podczas upałów obniż temperaturę w lodówce o 2 stopnie i unikaj jej częstego otwierania.
9. Zamrażaj
Zbliża się graniczna data przydatności do spożycia? Zamroź mięso, a unikniesz jego zepsucia i rozwoju bakterii. Nigdy nie zamrażaj mięsa w sklepowych opakowaniach. Przekładaj je do przeznaczonych do tego celu pojemników lub torebek owijając wcześniej w papier nieprzepuszczający wilgoci, np. papier do pieczenia.
Więcej na temat prawidłowego mrożenia znajdziesz tutaj. Klik >>
10. Konserwuj
Jeśli chcesz przedłużyć żywotność mięsa, konserwuj je. Najbardziej popularnym sposobem jest posolenie go lub dodanie do marynaty alkoholu, który stanowi silną truciznę dla bakterii. Inny sposób to obróbka cieplna. Usmaż lub upiecz mięso. Tak przygotowane możesz przechowywać w lodówce dłużej niż świeże, nawet 4 dni.