Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Kiedy temperatura rośnie, pokarmy szybciej psują się i stają się zagrożeniem dla zdrowia. Najbardziej narażone na niekorzystne zmiany jest mięso. Na nie uważaj najbardziej podczas upałów i sprawdź, jak radzić sobie z tym delikatnym produktem.

Fot. 123RF/PICSEL

W sklepie

Zanim jeszcze dokonasz zakupu mięsa w czasie, kiedy na zewnątrz powietrze osiąga zawrotne temperatury, pamiętaj o tych trzech zasadach.

1. Sprawdzaj lodówki

Jeśli wybierasz mięso ze sklepowych lodówek zwracaj uwagę na to, aby w ich wnętrzu utrzymana była dostatecznie niska temperatura, a drzwiczki były szczelnie domknięte. Wybieraj porcje z samego dnia albo tyłu lodówki, gdzie temperatura jest najniższa. Jeśli wiesz, że do domu będziesz wracać ponad pół godziny, kup torbę termiczną i umieść w niej mięso.

2. Sprawdzaj datę

Podczas upału ze szczególną niż zwykle dociekliwością sprawdzaj daty ważności. Nie kupuj kawałków z wyprzedaży oraz z oznaczonym ostatnim dniem daty przydatności do spożycia. Mięso musi być świeże i najwyższej jakości. Musi być jędrne, sprężyste, lekko wilgotne i musi mieć jednolity kolor bez plam i przebarwień. Mięso nie może mieć żadnego zapachu. Pamiętaj, żeby zawsze zabrać paragon. Jeśli w domu po obejrzeniu zakupionego kawałka coś cię zaniepokoi od razu zwróć towar. Nigdy nie przygotowuj i nie spożywaj mięsa wątpliwej jakości. Nie bój się też zwracać towarów - to twoje prawo.

3. Kupuj rano

Jeśli kupujesz u rzeźnika, na zakupy wybieraj się rano. Mięso będzie świeże, a ty przechowasz je w prawidłowy sposób. W sklepie lodówka jest otwierana wielokrotnie, co powoduje stałe przedostawanie się ciepłego powietrza do jej wnętrza. Lepiej tego uniknąć. Jeśli nie możesz wstać wcześniej dzień wcześniej poproś w sklepie o odłożenie porcji dla ciebie i wyznacz godzinę odbioru. Poproś o przechowywanie mięsa w chłodni.

Pobierz aplikację smaker

W domu

Po zakupach pamiętaj o wprowadzeniu kilku podstawowych zasad w zakresie przechowywania oraz przygotowywania mięsa. Pamiętaj, że świeże mięso nie ma żadnego zapachu i tylko takie nadaje się do spożycia.

4. Myj lodówkę

Przynajmniej raz w miesiącu myj lodówkę. Raz w tygodniu rób przegląd i usuwaj przeterminowane produkty. Nie dopuść do rozwoju pleśni i nie przechowuj zgniłych warzyw oraz owoców. Mięso trzymaj na oddzielnych półkach w odpowiednich pojemnikach z krateczką. Dzięki niej mięso nie będzie leżało w sokach i będzie lepiej wentylowane.

5. Myj deski

Używasz desek drewnianych? Pamiętaj o ich odpowiednim czyszczeniu i konserwacji. Raz na tydzień zostaw deskę na blacie i pokryj ją grubą warstwą soli. Rano usuń sól i przetrzyj deskę ściereczką. Jeśli możesz używaj desek szklanych, marmurowych lub ceramicznych, ale unikaj plastykowych.

6. Dezynfekuj noże

Każde cięcie to okazja do rozprzestrzeniania się bakterii. Zanim przystąpisz do krojenia mięsa przygotuj odpowiednio nóż. Wymyj go dokładnie pod bieżącą wodą z płynem do mycia naczyń, wytrzyj, naostrz i przetrzyj spirytusem.

7. Usuwaj kości

Jeśli posiadasz spory kawałek mięsa z kośćmi od razu je usuwaj, zwłaszcza w przypadku, gdy są to duże kości, np. udźca. Znajdujące się najbliżej nich mięso będzie psuć się najszybciej.

8. Uporządkuj lodówkę

Wprowadź kilka zasad do organizacji swojej lodówki. Świeże mięso przechowuj na najniższych półkach lub w szufladach. Tam temperatura jest niższa. Jeśli twoja lodówka posiada mniejsze strefy z możliwością ustawienia innej temperatury zadbaj o to, aby były tam najwyżej 4°C. Surowe mięso przechowuj w lodówce maksymalnie 1 dzień. Podczas upałów obniż temperaturę w lodówce o 2 stopnie i unikaj jej częstego otwierania.

9. Zamrażaj

Zbliża się graniczna data przydatności do spożycia? Zamroź mięso, a unikniesz jego zepsucia i rozwoju bakterii. Nigdy nie zamrażaj mięsa w sklepowych opakowaniach. Przekładaj je do przeznaczonych do tego celu pojemników lub torebek owijając wcześniej w papier nieprzepuszczający wilgoci, np. papier do pieczenia.

Więcej na temat prawidłowego mrożenia znajdziesz tutaj. Klik >>

10. Konserwuj

Jeśli chcesz przedłużyć żywotność mięsa, konserwuj je. Najbardziej popularnym sposobem jest posolenie go lub dodanie do marynaty alkoholu, który stanowi silną truciznę dla bakterii. Inny sposób to obróbka cieplna. Usmaż lub upiecz mięso. Tak przygotowane możesz przechowywać w lodówce dłużej niż świeże, nawet 4 dni.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik puszysty świąteczny

Nasz sernik świąteczny jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upi...

Odsłon: 10806

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

5
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5