Jak obchodzić się z mięsem w czasie upałów?

Kiedy temperatura rośnie, pokarmy szybciej psują się i stają się zagrożeniem dla zdrowia. Najbardziej narażone na niekorzystne zmiany jest mięso. Na nie uważaj najbardziej podczas upałów i sprawdź, jak radzić sobie z tym delikatnym produktem.

Fot. 123RF/PICSEL

W sklepie

Zanim jeszcze dokonasz zakupu mięsa w czasie, kiedy na zewnątrz powietrze osiąga zawrotne temperatury, pamiętaj o tych trzech zasadach.

1. Sprawdzaj lodówki

Jeśli wybierasz mięso ze sklepowych lodówek zwracaj uwagę na to, aby w ich wnętrzu utrzymana była dostatecznie niska temperatura, a drzwiczki były szczelnie domknięte. Wybieraj porcje z samego dnia albo tyłu lodówki, gdzie temperatura jest najniższa. Jeśli wiesz, że do domu będziesz wracać ponad pół godziny, kup torbę termiczną i umieść w niej mięso.

2. Sprawdzaj datę

Podczas upału ze szczególną niż zwykle dociekliwością sprawdzaj daty ważności. Nie kupuj kawałków z wyprzedaży oraz z oznaczonym ostatnim dniem daty przydatności do spożycia. Mięso musi być świeże i najwyższej jakości. Musi być jędrne, sprężyste, lekko wilgotne i musi mieć jednolity kolor bez plam i przebarwień. Mięso nie może mieć żadnego zapachu. Pamiętaj, żeby zawsze zabrać paragon. Jeśli w domu po obejrzeniu zakupionego kawałka coś cię zaniepokoi od razu zwróć towar. Nigdy nie przygotowuj i nie spożywaj mięsa wątpliwej jakości. Nie bój się też zwracać towarów - to twoje prawo.

3. Kupuj rano

Jeśli kupujesz u rzeźnika, na zakupy wybieraj się rano. Mięso będzie świeże, a ty przechowasz je w prawidłowy sposób. W sklepie lodówka jest otwierana wielokrotnie, co powoduje stałe przedostawanie się ciepłego powietrza do jej wnętrza. Lepiej tego uniknąć. Jeśli nie możesz wstać wcześniej dzień wcześniej poproś w sklepie o odłożenie porcji dla ciebie i wyznacz godzinę odbioru. Poproś o przechowywanie mięsa w chłodni.

Pobierz aplikację smaker

W domu

Po zakupach pamiętaj o wprowadzeniu kilku podstawowych zasad w zakresie przechowywania oraz przygotowywania mięsa. Pamiętaj, że świeże mięso nie ma żadnego zapachu i tylko takie nadaje się do spożycia.

4. Myj lodówkę

Przynajmniej raz w miesiącu myj lodówkę. Raz w tygodniu rób przegląd i usuwaj przeterminowane produkty. Nie dopuść do rozwoju pleśni i nie przechowuj zgniłych warzyw oraz owoców. Mięso trzymaj na oddzielnych półkach w odpowiednich pojemnikach z krateczką. Dzięki niej mięso nie będzie leżało w sokach i będzie lepiej wentylowane.

5. Myj deski

Używasz desek drewnianych? Pamiętaj o ich odpowiednim czyszczeniu i konserwacji. Raz na tydzień zostaw deskę na blacie i pokryj ją grubą warstwą soli. Rano usuń sól i przetrzyj deskę ściereczką. Jeśli możesz używaj desek szklanych, marmurowych lub ceramicznych, ale unikaj plastykowych.

6. Dezynfekuj noże

Każde cięcie to okazja do rozprzestrzeniania się bakterii. Zanim przystąpisz do krojenia mięsa przygotuj odpowiednio nóż. Wymyj go dokładnie pod bieżącą wodą z płynem do mycia naczyń, wytrzyj, naostrz i przetrzyj spirytusem.

7. Usuwaj kości

Jeśli posiadasz spory kawałek mięsa z kośćmi od razu je usuwaj, zwłaszcza w przypadku, gdy są to duże kości, np. udźca. Znajdujące się najbliżej nich mięso będzie psuć się najszybciej.

8. Uporządkuj lodówkę

Wprowadź kilka zasad do organizacji swojej lodówki. Świeże mięso przechowuj na najniższych półkach lub w szufladach. Tam temperatura jest niższa. Jeśli twoja lodówka posiada mniejsze strefy z możliwością ustawienia innej temperatury zadbaj o to, aby były tam najwyżej 4°C. Surowe mięso przechowuj w lodówce maksymalnie 1 dzień. Podczas upałów obniż temperaturę w lodówce o 2 stopnie i unikaj jej częstego otwierania.

9. Zamrażaj

Zbliża się graniczna data przydatności do spożycia? Zamroź mięso, a unikniesz jego zepsucia i rozwoju bakterii. Nigdy nie zamrażaj mięsa w sklepowych opakowaniach. Przekładaj je do przeznaczonych do tego celu pojemników lub torebek owijając wcześniej w papier nieprzepuszczający wilgoci, np. papier do pieczenia.

Więcej na temat prawidłowego mrożenia znajdziesz tutaj. Klik >>

10. Konserwuj

Jeśli chcesz przedłużyć żywotność mięsa, konserwuj je. Najbardziej popularnym sposobem jest posolenie go lub dodanie do marynaty alkoholu, który stanowi silną truciznę dla bakterii. Inny sposób to obróbka cieplna. Usmaż lub upiecz mięso. Tak przygotowane możesz przechowywać w lodówce dłużej niż świeże, nawet 4 dni.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka z budyniem

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 247

60 min
7
Ciasta Szarlotka z kremem budyniowo-śmietankowym

Niebyt słodka szarlotka w świątecznym wydaniu. Jabłka pieczone pomiędzy dwuk...

Odsłon: 29609

60 min
86
15 min
20

Polecane artykuły

Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

0
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

2
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2