Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Kapusta kiszona to produkt, który od lat gości na polskich stołach, można wyczarować z niej pyszne surówki, dodać ją do bigosu lub farszu do pierogów, czy krokietów. Ostatnio coraz więcej mówi się również o jej walorach prozdrowotnych. Udając się do sklepu, warto jednak wiedzieć, czym różni się kapusta kiszona od kwaszonej. Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym materiale.

Kapusta kwaszona a kiszona | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jedzenie kiszonek to sposób na zadbanie o odporność oraz pracę jelit, dlatego warto zadbać o to, aby jak najczęściej pojawiały się w naszej diecie. Na sklepowych półkach znaleźć możemy zarówno kapustę kiszoną, jak i kwaszoną. Chociaż obie nazwy brzmią niemal identycznie, nie jest to ten sam produkt. Podpowiemy ci, jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej. 

Sprawdź także: Najlepsze ziemniaki do świątecznej sałatki jarzynowej. Źle dobrane potrafią zepsuć jej smak

Co to jest kapusta kwaszona?

Do przygotowania kapusty kwaszonej będzie oczywiście potrzebna poszatkowana biała kapusta. Następnie należy poddać ją procesowi ubijania, do tak przygotowanej kapusty dodaje się specjalną zalewę – którą przygotowuje się z octu, cukru, przypraw, a także konserwanty. Kapustę kwaszoną można od razu zapakować w pojemniki. Nie zachodzi tu fermentacja z udziałem bakterii kwasu mlekowego, która jest niezbędna do przygotowania kapusty kiszonej. 

Kapusta kwaszona a kapusta kiszona

Przewagą kapusty kiszonej z pewnością jest fakt, że zawiera ona cenne probiotyki. Spożywanie żywności fermentowanej wspiera układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami. Jest to istotne w szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienie i grypę. W kapuście kiszonej znajdziemy również witaminę C, która ma właściwości przeciwutleniające, działa przeciwzapalanie, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, a także ma właściwości przeciwnowotworowe. Znajdziesz tu także witaminę A, te z grupy B, E oraz K, a także minerały: potas, magnez, wapń i żelazo.

Co więcej, kiszona kapusta pomaga zadbać o jelita, wspierając ich prawidłową mikroflorę. Zawiera również sporo błonnika pokarmowego, który pomaga zadbać o prawidłowe trawienie, zapobiega również zaparciom. Dodatkowo posiłki bogate w błonnik sprawiają, że dłużej czujemy się syci, co w konsekwencji pomaga ograniczyć podjadanie pomiędzy posiłkami. Przyspiesza również przemianę materii, co wspiera utratę zbędnych kilogramów. 

Kapusta kwaszona – wady

Kapusta kwaszona pozbawiona jest powyższych właściwości probiotycznych. Oczywiście zawiera witaminy, minerały i błonnik, jednak jeżeli chcesz wybrać produkt o bogatszych właściwościach prozdrowotnych, zdecydowanie postaw na tę kiszoną. Jakie są wady kapusty kwaszonej? W swoim składzie zawiera dodany cukier, którego nadmiar w diecie może powodować tycie, a także przyczynić się do powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy, czy insulinooporności. Dodatkowo niektórzy producenci dodają do kapusty kwaszonej sorbinian potasu (E202), konserwant, który w większych ilościach może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Co więcej, u niektórych osób kapusta kwaszona może powodować problemy trawienne.

Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej?

Kapusta kiszona oraz kwaszona na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo podobnie. Warto jednak dokładnie się przypatrzeć, kapusta kwaszona ma niemal biały kolor, natomiast ta, która została poddana kiszeniu, będzie bardziej żółta. Kolejną różnicą jest również zapach, w przypadku kapusty kwaszonej bez trudu wyczujesz ocet, kiszona będzie mieć natomiast charakterystyczny kwaśny aromat kiszonek.

Jeżeli chcesz kupić kapustę w markecie, koniecznie zapoznaj się ze składem, który znajduje się na opakowaniu produktu. W kapuście kiszonej nie znajdziesz sztucznych barwników, czy octu. Powinna zawierać jedynie poszatkowaną kapustę, sól, ewentualnie przyprawy takie jak liść laurowy, pieprz, niektórzy producenci dodają również marchewkę lub leśne grzyby. Oczywiście najlepszą i najbardziej pewną opcją będzie przygotowanie kapusty kiszonej własnoręcznie w domu, wówczas będziemy mieć pewność, jakie składniki w niej wylądują. 

Źródło: Smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
63

Przepis dnia

Ciasta Sernik śmietankowy z polewą czekoladową.

Sernik jest o smaku śmietankowym, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch...

Odsłon: 13926

30 min
30
30 min
41

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5