Spis treści:
Jedzenie kiszonek to sposób na zadbanie o odporność oraz pracę jelit, dlatego warto zadbać o to, aby jak najczęściej pojawiały się w naszej diecie. Na sklepowych półkach znaleźć możemy zarówno kapustę kiszoną, jak i kwaszoną. Chociaż obie nazwy brzmią niemal identycznie, nie jest to ten sam produkt. Podpowiemy ci, jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej.
Co to jest kapusta kwaszona?
Do przygotowania kapusty kwaszonej będzie oczywiście potrzebna poszatkowana biała kapusta. Następnie należy poddać ją procesowi ubijania, do tak przygotowanej kapusty dodaje się specjalną zalewę – którą przygotowuje się z octu, cukru, przypraw, a także konserwanty. Kapustę kwaszoną można od razu zapakować w pojemniki. Nie zachodzi tu fermentacja z udziałem bakterii kwasu mlekowego, która jest niezbędna do przygotowania kapusty kiszonej.
Kapusta kwaszona a kapusta kiszona
Przewagą kapusty kiszonej z pewnością jest fakt, że zawiera ona cenne probiotyki. Spożywanie żywności fermentowanej wspiera układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami. Jest to istotne w szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienie i grypę. W kapuście kiszonej znajdziemy również witaminę C, która ma właściwości przeciwutleniające, działa przeciwzapalanie, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, a także ma właściwości przeciwnowotworowe. Znajdziesz tu także witaminę A, te z grupy B, E oraz K, a także minerały: potas, magnez, wapń i żelazo.
Co więcej, kiszona kapusta pomaga zadbać o jelita, wspierając ich prawidłową mikroflorę. Zawiera również sporo błonnika pokarmowego, który pomaga zadbać o prawidłowe trawienie, zapobiega również zaparciom. Dodatkowo posiłki bogate w błonnik sprawiają, że dłużej czujemy się syci, co w konsekwencji pomaga ograniczyć podjadanie pomiędzy posiłkami. Przyspiesza również przemianę materii, co wspiera utratę zbędnych kilogramów.
Kapusta kwaszona – wady
Kapusta kwaszona pozbawiona jest powyższych właściwości probiotycznych. Oczywiście zawiera witaminy, minerały i błonnik, jednak jeżeli chcesz wybrać produkt o bogatszych właściwościach prozdrowotnych, zdecydowanie postaw na tę kiszoną. Jakie są wady kapusty kwaszonej? W swoim składzie zawiera dodany cukier, którego nadmiar w diecie może powodować tycie, a także przyczynić się do powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy, czy insulinooporności. Dodatkowo niektórzy producenci dodają do kapusty kwaszonej sorbinian potasu (E202), konserwant, który w większych ilościach może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Co więcej, u niektórych osób kapusta kwaszona może powodować problemy trawienne.
Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej?
Kapusta kiszona oraz kwaszona na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo podobnie. Warto jednak dokładnie się przypatrzeć, kapusta kwaszona ma niemal biały kolor, natomiast ta, która została poddana kiszeniu, będzie bardziej żółta. Kolejną różnicą jest również zapach, w przypadku kapusty kwaszonej bez trudu wyczujesz ocet, kiszona będzie mieć natomiast charakterystyczny kwaśny aromat kiszonek.
Jeżeli chcesz kupić kapustę w markecie, koniecznie zapoznaj się ze składem, który znajduje się na opakowaniu produktu. W kapuście kiszonej nie znajdziesz sztucznych barwników, czy octu. Powinna zawierać jedynie poszatkowaną kapustę, sól, ewentualnie przyprawy takie jak liść laurowy, pieprz, niektórzy producenci dodają również marchewkę lub leśne grzyby. Oczywiście najlepszą i najbardziej pewną opcją będzie przygotowanie kapusty kiszonej własnoręcznie w domu, wówczas będziemy mieć pewność, jakie składniki w niej wylądują.
Źródło: Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »