Jak pasteryzować zupy w słoikach? Jeden błąd i trzeba będzie wylać

Wekowanie zup to technika, którą stosuje się od lat w kuchni. Jest praktyczna, wpisuje się w koncepcję less waste i pozwala zaoszczędzić czas spędzony na gotowaniu. Sprawdź, jak pasteryzować zupy w słoiku, żeby robić to prawidłowo. Dowiedz się też, jak potem przechowywać naczynia pełne gorącego płynu.

Wiesz, jak pasteryzować zupy w słoikach? Nie popełniaj podstawowych błędów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wekowanie zup pewnie kojarzy ci się z babciną kuchnią. Faktycznie, w okresie PRL-u, gospodynie szykowały wiele słoików na przetwory i rozgrzewające zupy. Do dziś technika pasteryzacji jest bardzo chętnie stosowana przez kucharzy. Pozwala przede wszystkim zaoszczędzić czas. Należy jednak wiedzieć, jak pasteryzować zupy w słoiku, żeby po prostu się nie zepsuły. Nawet prosty błąd w przechowywaniu pasteryzowanych zup w słoiku może sprawić, że nie będą się już nadawały do spożycia.

Sprawdź także: Zupa cebulowa bez wina - francuski przysmak na talerzu

Jak pasteryzować zupy w słoiku?

Interesuje cię wekowanie zup, żeby nie musieć spędzać codziennie czasu w kuchni? Pamiętaj, że możesz pasteryzować praktycznie wszystkie rodzaje zup. Wstrzymaj się jednak z dodaniem śmietany czy jogurtu do dania. Wówczas zabielcie zupę dopiero tuż przed spożyciem.

Jeśli chcesz cieszyć się pysznym obiadem, musisz dowiedzieć się krok po kroku, jak pasteryzować zupy w słoiku. Postępuj według poniższych wskazówek, a możesz mieć pewność, że przechowywana w szklanym naczyniu potrawa zachowa świeżość na dłużej.

  1. Dokładnie wyparz słoiki wrzątkiem, a następnie wytrzyj je do sucha. Muszą być sterylnie czyste i bez żadnej wilgoci. Drugim sposobem na przygotowanie naczyń jest umieszczenie ich na ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Obejrzyj też wszystkie zakrętki - muszą być szczelne i czyste, bez oznak rdzy czy brudu. Także wyparz je wrzątkiem.
  2. Pamiętaj, że słoiki i zakrętki powinny być jeszcze gorące, gdy przelewasz do nich świeżo zrobioną zupę
  3. Przelewając, zostaw minimum dwa centymetry wolnej przestrzeni od zakrętki - nie nalewaj do pełna! Sprawdź, czy nie dostał się do środka jakiś brud lub resztki innego jedzenia. Przetrzyj jeszcze ręcznikiem papierowym brzeg słoika, aby na pewno był suchy.
  4. Zakręć szczelnie słoik (odwróć go do góry nogami i zobacz, czy nic się nie wylewa).
  5. Zabierz się za pasteryzowanie zup w słoiku. Możesz to zrobić w piekarniku lub w większym garnku z wodą. Gorące słoiki, w odstępach, umieść na ok. 20-30 minut w już nagrzanym do 130 stopni piekarniku. Po upływie tego czasu nie wyciągaj słoików - pozwól im nieco wystygnąć i dopiero wyjmij. Jak pasteryzować zupy w słoiku w garnku? Wybierz szeroki garnek, wyłóż jego dno ściereczką, ułóż ciepłe słoje tak, aby się ze sobą nie stykały i zalej je gorącą wodą (tak, by płyn nie dotykał zakrętek). Gotuj przez 20-30 minut.
  6. Schłodzone, wekowane zupy przełóż do lodówki. Gotowe!

Jak przechowywać pasteryzowane zupy w słoiku?

Wiesz już wszystko o pasteryzowaniu zup w słoiku - a jak długo można przechowywać takie smakołyki? Wekowanie zup pozwala na wydłużenie potrawie jej terminu przydatności do spożycia. Ile czasu może stać zawekowana zupa? Nawet około 10 dni!

Pamiętaj tylko o tym, aby przechowywać ją we właściwych warunkach. Słoje z zupą powinny być zaraz po pasteryzacji, gdy tylko przestygną, umieszczone w lodówce i tam trzymane. Przed spożyciem zwróć uwagę na zakrętkę - czy się nie rozszczelniła. Jeśli tak, niestety zupa może być niezdatna do spożycia.


Zobacz także:

Mnóstwo zalet i zaledwie 32 kalorie. Czerwona cebula to witaminowa bomba »

Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 29

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1974

60 min
11
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 526

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0