Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

Pestycydy i różnego rodzaju substancje chemiczne pozwalają na długotrwałe przechowywanie żywności oraz ułatwiają jej transport. Niestety nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. W jaki sposób usunąć je z naszego jedzenia?

Fot. 123RF/Picsel

Większość sklepów spożywczych oferuje bardzo szeroki wybór warzyw i owoców, wśród których znajdziemy zarówno produkty krajowe, jaki i te nieco bardziej egzotyczne, które musiały zostać sprowadzone do Polski z bardzo daleka. Niestety, bardzo łatwo się przekonać, że większość z nich została pokryta cienką warstwą substancji, które mają sprawić, że warzywa i owoce będą mogły w nienaruszonym stanie przetrwać długi transport.

Ponadto, na ich skórce bardzo często znajdziemy pestycydy wykorzystywane w uprawie, aby uchronić uprawy przed szkodnikami i grzybami. Częste spożywanie produktów skażonych pestycydami nie zaszkodzi nam od razu, ale może w przyszłości zaowocować wieloma groźnymi chorobami.

Wbrew pozorom, pozbycie się pestycydów z naszego jedzenia wcale nie jest proste i zwykłe mycie pod bieżącą wodą to zdecydowanie za mało. Na szczęście istnieje kilka zdecydowanie bardziej skutecznych sposobów, które pozwolą nam usunąć większość szkodliwych substancji ze skórek kupowanych przez nas owoców i warzyw.

Jednym z najbardziej popularnych sposobów na pozbycie się substancji chemicznych jest dwukrotne mycie produktów. Jednak nie możemy ograniczać się do samej wody. Za pierwszym razem powinniśmy zafundować owocom i warzywom kąpiel w wodzie o odczynie kwaśnym, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego. W ten sposób usuniemy bakterie z ich powierzchni. Do drugiego mycia powinniśmy wykorzystać wodę o odczynie zasadowym, czyli taką do której dodaliśmy np. niejodowaną sól kuchenną. Ten krok rozpuści pestycydy, znajdujące się na skórce.

Nieco bardziej czasochłonną metodą będzie namoczenie warzyw i owoców w wodzie zmieszanej z octem. Zazwyczaj taki roztwór przygotowuje się z 4 litrów wody oraz 5 ml octu stołowego. W takim roztworze warzywa powinny spędzić co najmniej 40 minut. Równie skuteczne może okazać się namoczenie owoców przez godzinę w mieszaninie wody, sody oczyszczonej oraz octu.

Z pewnością zauważycie, że po każdym z takich zabiegów, woda w której płukaliśmy warzywa zmieni swój wygląd: stanie się mętna, a na jej powierzchni pojawi się tłusta warstwa. Koniecznie pamiętajcie, aby po wykonaniu powyższych zabiegów zawsze ponownie wypłukać owoce i warzywa w czystej wodzie. Chociaż takie oczyszczanie jedzenia może wydawać się wyjątkowo czasochłonne, warto poświęcić kilkadziesiąt minut, aby móc cieszyć się zdrowymi produktami, pozbawionymi szkodliwych substancji.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych st...

Odsłon: 383

30 min
10
15 min
6
30 min
18

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4