Dania jednogarnkowe

Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

Pestycydy i różnego rodzaju substancje chemiczne pozwalają na długotrwałe przechowywanie żywności oraz ułatwiają jej transport. Niestety nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. W jaki sposób usunąć je z naszego jedzenia?

Fot. 123RF/Picsel

Większość sklepów spożywczych oferuje bardzo szeroki wybór warzyw i owoców, wśród których znajdziemy zarówno produkty krajowe, jaki i te nieco bardziej egzotyczne, które musiały zostać sprowadzone do Polski z bardzo daleka. Niestety, bardzo łatwo się przekonać, że większość z nich została pokryta cienką warstwą substancji, które mają sprawić, że warzywa i owoce będą mogły w nienaruszonym stanie przetrwać długi transport.

Ponadto, na ich skórce bardzo często znajdziemy pestycydy wykorzystywane w uprawie, aby uchronić uprawy przed szkodnikami i grzybami. Częste spożywanie produktów skażonych pestycydami nie zaszkodzi nam od razu, ale może w przyszłości zaowocować wieloma groźnymi chorobami.

Wbrew pozorom, pozbycie się pestycydów z naszego jedzenia wcale nie jest proste i zwykłe mycie pod bieżącą wodą to zdecydowanie za mało. Na szczęście istnieje kilka zdecydowanie bardziej skutecznych sposobów, które pozwolą nam usunąć większość szkodliwych substancji ze skórek kupowanych przez nas owoców i warzyw.

Jednym z najbardziej popularnych sposobów na pozbycie się substancji chemicznych jest dwukrotne mycie produktów. Jednak nie możemy ograniczać się do samej wody. Za pierwszym razem powinniśmy zafundować owocom i warzywom kąpiel w wodzie o odczynie kwaśnym, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego. W ten sposób usuniemy bakterie z ich powierzchni. Do drugiego mycia powinniśmy wykorzystać wodę o odczynie zasadowym, czyli taką do której dodaliśmy np. niejodowaną sól kuchenną. Ten krok rozpuści pestycydy, znajdujące się na skórce.

Nieco bardziej czasochłonną metodą będzie namoczenie warzyw i owoców w wodzie zmieszanej z octem. Zazwyczaj taki roztwór przygotowuje się z 4 litrów wody oraz 5 ml octu stołowego. W takim roztworze warzywa powinny spędzić co najmniej 40 minut. Równie skuteczne może okazać się namoczenie owoców przez godzinę w mieszaninie wody, sody oczyszczonej oraz octu.

Z pewnością zauważycie, że po każdym z takich zabiegów, woda w której płukaliśmy warzywa zmieni swój wygląd: stanie się mętna, a na jej powierzchni pojawi się tłusta warstwa. Koniecznie pamiętajcie, aby po wykonaniu powyższych zabiegów zawsze ponownie wypłukać owoce i warzywa w czystej wodzie. Chociaż takie oczyszczanie jedzenia może wydawać się wyjątkowo czasochłonne, warto poświęcić kilkadziesiąt minut, aby móc cieszyć się zdrowymi produktami, pozbawionymi szkodliwych substancji.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
12
Dania główne Łosoś ze szpinakiem

Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...

Odsłon: 105

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Ziołomiody. Na wzmocnienie odporności i walkę z infekcjami

Ziołomiód łączy w sobie właściwości miodu i ziół podawanych pszczołom jako pożywka. Stanowi on nie tylko istny nutraceutyk, ale również bardzo ciek...

1
Ewa gotuje Jesienne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zaprosiła nas na wyjątkowy, jesienny obiad. Wbrew pozorom, aby przygotować imponującą ucztę wcale nie potrzeba wymyślnych i trudno do...

1
Informacje Wytrawne tarty na cieście francuskim. 5 pomysłów na oryginalny farsz

Należysz do grupy osób, które zawsze wybierają tarty w słodkiej odsłonie? W takim razie powinieneś chociaż raz spróbować wykonać wytrawną wersję. C...

4
Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

4