Ewa_Gotuje

Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

Pestycydy i różnego rodzaju substancje chemiczne pozwalają na długotrwałe przechowywanie żywności oraz ułatwiają jej transport. Niestety nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. W jaki sposób usunąć je z naszego jedzenia?

Fot. 123RF/Picsel

Większość sklepów spożywczych oferuje bardzo szeroki wybór warzyw i owoców, wśród których znajdziemy zarówno produkty krajowe, jaki i te nieco bardziej egzotyczne, które musiały zostać sprowadzone do Polski z bardzo daleka. Niestety, bardzo łatwo się przekonać, że większość z nich została pokryta cienką warstwą substancji, które mają sprawić, że warzywa i owoce będą mogły w nienaruszonym stanie przetrwać długi transport.

Ponadto, na ich skórce bardzo często znajdziemy pestycydy wykorzystywane w uprawie, aby uchronić uprawy przed szkodnikami i grzybami. Częste spożywanie produktów skażonych pestycydami nie zaszkodzi nam od razu, ale może w przyszłości zaowocować wieloma groźnymi chorobami.

Wbrew pozorom, pozbycie się pestycydów z naszego jedzenia wcale nie jest proste i zwykłe mycie pod bieżącą wodą to zdecydowanie za mało. Na szczęście istnieje kilka zdecydowanie bardziej skutecznych sposobów, które pozwolą nam usunąć większość szkodliwych substancji ze skórek kupowanych przez nas owoców i warzyw.

Jednym z najbardziej popularnych sposobów na pozbycie się substancji chemicznych jest dwukrotne mycie produktów. Jednak nie możemy ograniczać się do samej wody. Za pierwszym razem powinniśmy zafundować owocom i warzywom kąpiel w wodzie o odczynie kwaśnym, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego. W ten sposób usuniemy bakterie z ich powierzchni. Do drugiego mycia powinniśmy wykorzystać wodę o odczynie zasadowym, czyli taką do której dodaliśmy np. niejodowaną sól kuchenną. Ten krok rozpuści pestycydy, znajdujące się na skórce.

Nieco bardziej czasochłonną metodą będzie namoczenie warzyw i owoców w wodzie zmieszanej z octem. Zazwyczaj taki roztwór przygotowuje się z 4 litrów wody oraz 5 ml octu stołowego. W takim roztworze warzywa powinny spędzić co najmniej 40 minut. Równie skuteczne może okazać się namoczenie owoców przez godzinę w mieszaninie wody, sody oczyszczonej oraz octu.

Z pewnością zauważycie, że po każdym z takich zabiegów, woda w której płukaliśmy warzywa zmieni swój wygląd: stanie się mętna, a na jej powierzchni pojawi się tłusta warstwa. Koniecznie pamiętajcie, aby po wykonaniu powyższych zabiegów zawsze ponownie wypłukać owoce i warzywa w czystej wodzie. Chociaż takie oczyszczanie jedzenia może wydawać się wyjątkowo czasochłonne, warto poświęcić kilkadziesiąt minut, aby móc cieszyć się zdrowymi produktami, pozbawionymi szkodliwych substancji.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szarlotka

Pyszne jesienne ciasto na kruchym spodzie z nutką cynamonu

Odsłon: 123

30 min
3
Ciasta Leśna Królowa

Zielone ciasto Leśna Królowa jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle efektow...

Odsłon: 1401

60 min
8
30 min
4
Dodatki Buraczki obiadowe z jabłkiem

Buraczki w każdej postaci to pyszny dodatek do obiadu. Przepisów na buraczki...

Odsłon: 795

30 min
4
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6