Sezon na dynię

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować ten stan jak najdłużej, aby nasza kawa pięknie pachniała i dobrze smakowała? Oto kilka prostych zasad, których warto się trzymać.

Świeżo palona kawa - jak ją przechowywać? / materiały promocyjne

Nie trzymaj kawy w lodówce!

Ze wszystkich mitów, które otaczają kawę, ten jest najbardziej szkodliwy dla aromatu. Nasze babcie trzymały kawę w lodówce, aby jak najdłużej zachowała swój smak, wszak był to towar luksusowy i deficytowy! Kawa jest substancją silnie higroskopijną, co oznacza, że bardzo szybko pochłania wilgoć z otoczenia, a wraz z nią — niechciane zapachy i aromaty lodówkowej proweniencji, które następnie ujawnią się w filiżance zaparzonej już kawy. Czy chcielibyście pić kawę o subtelnym aromacie otwartego jogurtu, wędliny czy kiszonych ogórków? Jeśli tak — droga wolna, jeśli jednak nie — polecamy trzymać ją jak najdalej od lodówki.

Kawa lubi swoje oryginalne opakowanie!

Przesypywanie kawy do innego opakowania może wydawać się dobrym sposobem na zachowanie jej świeżości. Jednak opakowania do kawy zostały specjalnie zaprojektowane w taki sposób, aby kawa nie tylko zachowywała jak najdłużej swój smak, ale również, aby mogła spokojnie uwalniać zawarty w niej dwutlenek węgla. Specjalne zaworki umieszczone na paczkach świeżej kawy pełnią funkcję wentyla bezpieczeństwa — kawa może spokojnie oddawać powietrze, ale nic nie powinno trafić do środka.

Przyprawy do obiadu, nie obok kawy

Podobnie jak w przypadku lodówki — kawa ma tendencje do szybkiego pochłaniania tego, co ją otacza. Dlatego, jeśli umieścicie ją blisko wonnych przypraw, ziarna mogą zacząć pochłaniać ich aromat. Warto zatem wydzielić dwa miejsca w kuchni — jedno na przyprawy, drugie na kawę.

Kawa nie lubi się opalać!

Działanie promieni słonecznych nie wpływa pozytywnie na ziarna. Promienie UV mogą spowodować utratę części smaków i aromatów, dlatego warto zadbać o to, aby miejsce na naszą kawę było zacienione.

Gdzie najlepiej przechowywać kawę?

Ziarna świeżo palonej kawy najlepiej będą czuły się w ciemnym i suchym miejscu, w oddali od mocnych przypraw i innych zapachów. Idealna będzie kuchenna szafka, w odpowiedniej odległości od źródeł wilgoci takich jak zmywarka czy czajnik.

Poza powyższymi wskazówkami najlepszą radą na zachowanie aromatów w kawie jest jej szybkie zużycie! Nie róbcie zapasów kawy na dłużej niż miesiąc, a przez ten czas kawa nie powinna znacząco utracić swojego smaku. Szeroki wybór świeżo palonych kaw znajdziecie na Coffeedesk.pl!

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22608

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 14925

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4709

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 44710

30 min
43
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 637

>60 min
5