Nie trzymaj kawy w lodówce!
Ze wszystkich mitów, które otaczają kawę, ten jest najbardziej szkodliwy dla aromatu. Nasze babcie trzymały kawę w lodówce, aby jak najdłużej zachowała swój smak, wszak był to towar luksusowy i deficytowy! Kawa jest substancją silnie higroskopijną, co oznacza, że bardzo szybko pochłania wilgoć z otoczenia, a wraz z nią — niechciane zapachy i aromaty lodówkowej proweniencji, które następnie ujawnią się w filiżance zaparzonej już kawy. Czy chcielibyście pić kawę o subtelnym aromacie otwartego jogurtu, wędliny czy kiszonych ogórków? Jeśli tak — droga wolna, jeśli jednak nie — polecamy trzymać ją jak najdalej od lodówki.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Kawa lubi swoje oryginalne opakowanie!
Przesypywanie kawy do innego opakowania może wydawać się dobrym sposobem na zachowanie jej świeżości. Jednak opakowania do kawy zostały specjalnie zaprojektowane w taki sposób, aby kawa nie tylko zachowywała jak najdłużej swój smak, ale również, aby mogła spokojnie uwalniać zawarty w niej dwutlenek węgla. Specjalne zaworki umieszczone na paczkach świeżej kawy pełnią funkcję wentyla bezpieczeństwa — kawa może spokojnie oddawać powietrze, ale nic nie powinno trafić do środka.
Przyprawy do obiadu, nie obok kawy
Podobnie jak w przypadku lodówki — kawa ma tendencje do szybkiego pochłaniania tego, co ją otacza. Dlatego, jeśli umieścicie ją blisko wonnych przypraw, ziarna mogą zacząć pochłaniać ich aromat. Warto zatem wydzielić dwa miejsca w kuchni — jedno na przyprawy, drugie na kawę.
Kawa nie lubi się opalać!
Działanie promieni słonecznych nie wpływa pozytywnie na ziarna. Promienie UV mogą spowodować utratę części smaków i aromatów, dlatego warto zadbać o to, aby miejsce na naszą kawę było zacienione.
Gdzie najlepiej przechowywać kawę?
Ziarna świeżo palonej kawy najlepiej będą czuły się w ciemnym i suchym miejscu, w oddali od mocnych przypraw i innych zapachów. Idealna będzie kuchenna szafka, w odpowiedniej odległości od źródeł wilgoci takich jak zmywarka czy czajnik.
Poza powyższymi wskazówkami najlepszą radą na zachowanie aromatów w kawie jest jej szybkie zużycie! Nie róbcie zapasów kawy na dłużej niż miesiąc, a przez ten czas kawa nie powinna znacząco utracić swojego smaku. Szeroki wybór świeżo palonych kaw znajdziecie na Coffeedesk.pl!
Artykuł sponsorowany