Nie trzymaj kawy w lodówce!
Ze wszystkich mitów, które otaczają kawę, ten jest najbardziej szkodliwy dla aromatu. Nasze babcie trzymały kawę w lodówce, aby jak najdłużej zachowała swój smak, wszak był to towar luksusowy i deficytowy! Kawa jest substancją silnie higroskopijną, co oznacza, że bardzo szybko pochłania wilgoć z otoczenia, a wraz z nią — niechciane zapachy i aromaty lodówkowej proweniencji, które następnie ujawnią się w filiżance zaparzonej już kawy. Czy chcielibyście pić kawę o subtelnym aromacie otwartego jogurtu, wędliny czy kiszonych ogórków? Jeśli tak — droga wolna, jeśli jednak nie — polecamy trzymać ją jak najdalej od lodówki.
Kawa lubi swoje oryginalne opakowanie!
Przesypywanie kawy do innego opakowania może wydawać się dobrym sposobem na zachowanie jej świeżości. Jednak opakowania do kawy zostały specjalnie zaprojektowane w taki sposób, aby kawa nie tylko zachowywała jak najdłużej swój smak, ale również, aby mogła spokojnie uwalniać zawarty w niej dwutlenek węgla. Specjalne zaworki umieszczone na paczkach świeżej kawy pełnią funkcję wentyla bezpieczeństwa — kawa może spokojnie oddawać powietrze, ale nic nie powinno trafić do środka.
Przyprawy do obiadu, nie obok kawy
Podobnie jak w przypadku lodówki — kawa ma tendencje do szybkiego pochłaniania tego, co ją otacza. Dlatego, jeśli umieścicie ją blisko wonnych przypraw, ziarna mogą zacząć pochłaniać ich aromat. Warto zatem wydzielić dwa miejsca w kuchni — jedno na przyprawy, drugie na kawę.
Kawa nie lubi się opalać!
Działanie promieni słonecznych nie wpływa pozytywnie na ziarna. Promienie UV mogą spowodować utratę części smaków i aromatów, dlatego warto zadbać o to, aby miejsce na naszą kawę było zacienione.
Gdzie najlepiej przechowywać kawę?
Ziarna świeżo palonej kawy najlepiej będą czuły się w ciemnym i suchym miejscu, w oddali od mocnych przypraw i innych zapachów. Idealna będzie kuchenna szafka, w odpowiedniej odległości od źródeł wilgoci takich jak zmywarka czy czajnik.
Poza powyższymi wskazówkami najlepszą radą na zachowanie aromatów w kawie jest jej szybkie zużycie! Nie róbcie zapasów kawy na dłużej niż miesiąc, a przez ten czas kawa nie powinna znacząco utracić swojego smaku. Szeroki wybór świeżo palonych kaw znajdziecie na Coffeedesk.pl!