Fot.123RF
Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo szybko okazało się, że niepozorne pomidory mogą nawet uratować nam życie.
Zawarte w nich antyoksydanty (przede wszystkim likopen), opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Dla naukowców najbardziej interesującym jest antynowotworowe działanie likopenu. Udowodniono, iż jego obecność w diecie w znacznym stopniu obniża ryzyko wystąpienia nowotworu przewodu pokarmowego oraz raka prostaty. U osób, które zjadały około 10 pomidorów tygodniowo, ryzyko zachorowania na raka zmalało niemal trzykrotnie.
Jednak na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości pomidorów. Zawarte w nich substancje, chronią nas przed szkodliwymi działaniem promieni UV oraz zdecydowanie poprawiają naszą odporność. Ich spożywanie poleca się również cukrzykom, osobom z podwyższonym ciśnieniem oraz kobietom, przechodzącym menopauzę. Udowodniono, iż zjadanie przynajmniej jednego pomidora dziennie, zdecydowanie łagodzi dolegliwości z nimi związane. Co więcej, dowiedziono również, że pomidory wyjątkowo służą osobom odchudzającym się oraz tym, które zmagają się z problemami skórnymi. Zawarte w nich witaminy, zadziałają równie dobrze, co bardzo drogie kosmetyki, sprawiając, że nasza skóra będzie gładka, a włosy i paznokcie mocne.
Sposób przechowywania to podstawa
Warto jednak wiedzieć, że pomidory zachowają swoje prozdrowotne działanie, tylko wtedy, gdy będziemy się z nimi odpowiednio obchodzić. Naukowcy postanowili dokładniej przyjrzeć się temu, w jaki sposób miejsce przechowywania pomidorów wpływa na ich smak i właściwości. Ponieważ warzywo to pochodzi z krajów o ciepłym klimacie, zdecydowanie powinniśmy unikać wkładania go do lodówki. Niska temperatura zupełnie uniemożliwia rozwinięcie aromatu pomidora - zabija powstałe już związki zapachowe, oraz blokuje powstanie nowych. Co więcej, chłód znacząco wpływa na strukturę kupowanych przez nas pomidorów - niszczy ściany komórkowe warzywa, przez co staje się ono gąbczaste i nieapetyczne.
Co ciekawe, zimno potrafi pozbawić wielu właściwości nawet bardzo dojrzałe i aromatyczne pomidory. Kilka dni spędzonych w lodówce spowoduje, że warzywo z przydomowego ogródka będzie smakować równie nieapetycznie, co te, które hodowano przemysłowo. Pomidory możemy włożyć do lodówki tylko wtedy, gdy chcemy ochronić przed zepsuciem bardzo dojrzałe sztuki. Jednak wówczas należy brać pod uwagę, że nie powinny leżeć tam zbyt długo, gdyż ich smak zdecydowanie się pogorszy.
Jakich jeszcze produktów nie powinniśmy wkładać do lodówki? Przeczytaj nasz artykuł!
Zobacz też: Truskawki w ogrodzie. Jak je uprawiać?
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl