Ewa_Gotuje

Jak przechowywać rzodkiewkę, by szybko nie więdła? Czy rzodkiewkę można mrozić?

Idealny dodatek do twarożku ze szczypiorkiem, kolorowych kanapek czy lekkich sałatek. Rzodkiewki to niepozorne warzywo, które nie tylko dodaje potrawom ostrości, ale i świetnie wpływa na zdrowie organizmu. Czy wiesz jednak, jak przechowywać rzodkiewkę, aby szybko nie więdła? A może zastanawiasz się, czy rzodkiewkę można mrozić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Jak najlepiej przechowywać rzodkiewki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rzodkiewki to warzywa wymarzone dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. W 100 g znajduje się tylko 16 kcal, dlatego, jeśli chcesz schudnąć możesz zajadać się nimi do woli. Rzodkiewki warto włączyć do diety, jeżeli masz zbyt wysokie ciśnienie, obecny w nich potas pomoże je uregulować. Ponadto ma działanie żółciopędne, dzięki czemu wspiera pracę wątroby. Dodatkowo są źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapewnia sytość, a także pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Co ciekawe, rzodkiewka przyda się również podczas przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze, pomaga także łagodzić uporczywy kaszel, ma właściwości wykrztuśne. Jak widać w rzodkiewkach kryje się moc prozdrowotnych właściwości, czy wiesz jednak, jak je przechowywać? 

Sprawdź także: Tych grzybów nie wolno suszyć. Nie tylko tracą wartości i smak, ale stają się niebezpieczne

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Przede wszystkim zadbaj o to, aby przechowywać rzodkiewkę w lodówce, wówczas nie straci swoich wartości odżywczych. Zacznij od usunięcia rzodkiewkowych liści, te pochodzące z własnego ogródka mogą nadawać się do spożycia. Niestety liście kupnych rzodkiewek często bywają gorzkie w smaku. Następnie należy dokładnie je umyć, włożyć do czystego słoika i dolać zimnej wody, tak aby je zakryć. Słoik można zakręcić lub nakryć go pokrywką. Pamiętaj, aby codziennie wymieniać wodę z rzodkiewek, jeżeli przez kilka dni pozostawić je w tej samej wodzie mogą się zepsuć. Tak przygotowane rzodkiewki mogą spędzić w lodówce do około tygodnia. 

Czy rzodkiewkę można mrozić?

Owoce i warzywa zawierające dużą ilość wody, po wyjęciu z zamrażarki mogą stracić swoją konsystencję oraz walory smakowe. Dlatego warzywa takie jak rzodkiewki najlepiej spożywać od razu po zakupie lub przyniesieniu z ogródka. Jeżeli jednak chcesz je zamrozić, pamiętaj, aby uprzednio dobrze je umyć i osuszyć. Należy także pozbyć się ich liści. Następnie przełóż je do specjalnych woreczków lub pojemników przeznaczonych do przechowywania w niskiej temperaturze. Pamiętaj także, by mrozić jedynie świeże, jędrne i nieprzekrojone warzywa. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl/,  smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0