Spis treści:
Rzodkiewki to warzywa wymarzone dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. W 100 g znajduje się tylko 16 kcal, dlatego, jeśli chcesz schudnąć możesz zajadać się nimi do woli. Rzodkiewki warto włączyć do diety, jeżeli masz zbyt wysokie ciśnienie, obecny w nich potas pomoże je uregulować. Ponadto ma działanie żółciopędne, dzięki czemu wspiera pracę wątroby. Dodatkowo są źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapewnia sytość, a także pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Co ciekawe, rzodkiewka przyda się również podczas przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze, pomaga także łagodzić uporczywy kaszel, ma właściwości wykrztuśne. Jak widać w rzodkiewkach kryje się moc prozdrowotnych właściwości, czy wiesz jednak, jak je przechowywać?

Jak przechowywać rzodkiewkę?
Przede wszystkim zadbaj o to, aby przechowywać rzodkiewkę w lodówce, wówczas nie straci swoich wartości odżywczych. Zacznij od usunięcia rzodkiewkowych liści, te pochodzące z własnego ogródka mogą nadawać się do spożycia. Niestety liście kupnych rzodkiewek często bywają gorzkie w smaku. Następnie należy dokładnie je umyć, włożyć do czystego słoika i dolać zimnej wody, tak aby je zakryć. Słoik można zakręcić lub nakryć go pokrywką. Pamiętaj, aby codziennie wymieniać wodę z rzodkiewek, jeżeli przez kilka dni pozostawić je w tej samej wodzie mogą się zepsuć. Tak przygotowane rzodkiewki mogą spędzić w lodówce do około tygodnia.
Czy rzodkiewkę można mrozić?
Owoce i warzywa zawierające dużą ilość wody, po wyjęciu z zamrażarki mogą stracić swoją konsystencję oraz walory smakowe. Dlatego warzywa takie jak rzodkiewki najlepiej spożywać od razu po zakupie lub przyniesieniu z ogródka. Jeżeli jednak chcesz je zamrozić, pamiętaj, aby uprzednio dobrze je umyć i osuszyć. Należy także pozbyć się ich liści. Następnie przełóż je do specjalnych woreczków lub pojemników przeznaczonych do przechowywania w niskiej temperaturze. Pamiętaj także, by mrozić jedynie świeże, jędrne i nieprzekrojone warzywa.
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl/, smaker.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »