Grill - temat specjalny

Jak przygotować chleb do żurku? Jak go wydrążyć i sprawić, żeby nie rozmiękł?

Wielkanoc to czas, w którym w wielu polskich domach podawane są prawdziwe rarytasy. Jednym z nich jest żurek w chlebie. Aromatyczna zupa to bardzo popularne i cenione danie. Ale w jaki sposób sprawić, aby chlebek spełniał rolę miski? Należy pamiętać o kilku wskazówkach, by pieczywo nie rozmiękło.

Jak wybrać chleb do wielkanocnego żurku? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jaki chleb kupić do żurku? 

Wybierając idealny chlebek do żurku warto pamiętać, by pieczywo miały twardy spód. Dzięki temu można zminimalizować ryzyko rozmiękczenia chlebka. Jaki chleb kupić do żurku? Idealny będzie taki, który ma okrągły kształt. W wielu sklepach dostępne jest pieczywo sprzedawane specjalnie z myślą o serwowaniu żurku. Można je rozpoznać po charakterystycznym kształcie i górnej części, która przypomina czapeczkę. 

Lubisz piec i chcesz samodzielnie przygotować chlebki do pysznego żurku z kiełbasą i jajkiem? To świetny pomysł. Skorzystaj z jednego ze sprawdzonych przepisów i ciesz się fantastycznymi wypiekami, które posłużą za naczynie do podania zupy.

Jak wydrążyć i przygotować chleb do żurku?  

Po zakupie lub upieczeniu odpowiedniego chleba do żurku należy wziąć ostry nóż i wydrążyć w nim środek. Pamiętaj, żeby zadbać o właściwą pojemność "chlebowej miski" – w przeciwnym razie podawana porcja zupy będzie za duża.

Górną część chleba trzeba pozostawić, ponieważ posłuży za przykrycie na samym końcu. Dodatkowo taka forma podania będzie bardzo efektowna.

Chrupiący chlebek do żurku, który nie nasiąka zupą

Co zrobić, aby chleb do żurku nie rozmiękł i był chrupiący? Wydrążone wnętrze należy posmarować rozbełtanym białkiem jajka. Warto to zrobić dokładnie, skupiając się na równomiernym pokryciu dna i ścianek.

W międzyczasie można nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza (funkcja: góra-dół). Gotowe chlebki należy włożyć do piekarnika na 10 minut. Warto co jakiś czas kontrolować stopień zarumienienia pieczywa, aby go przez przypadek nie spalić. 

Po tym czasie będą pięknie zarumienione i niezwykle chrupiące. Wykorzystanie białka jajka i obróbki termicznej sprawi, że pieczywo nie nasiąknie żurkiem. Do „chlebowych misek” wystarczy wlać zupę i przykryć uprzednio zostawioną górną częścią chlebka. Żurek w chlebie serwuj na talerzach.

Zobacz także:

Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »

Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »

Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 31

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2