Fot. 123 RF
Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom Francji. Tam też przemianowano je na „crepes" i wysłano w daleką podróż na podbój świata. Misja ta zakończyła się powodzeniem, gdyż obecnie naleśniki w różnej formie zjada się niemal w każdym zakątku naszego globu.
W poszukiwaniu ideału
Mogłoby się wydawać, że naleśniki to banalna potrawa. Ot, trochę ciasta usmażonego na patelni. Jednak myli się ten, kto twierdzi, że z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Idealny naleśnik nie może być zbyt cienki ani zbyt gruby. Nie powinien być też twardy lub zbyt puszysty. Cóż, odkrycie idealnego sposobu smażenia naleśników wymaga sporo cierpliwości oraz wielu prób i błędów. Na szczęście istnieje sposób na zaoszczędzenie nieco czasu i nerwów - wystarczy, że posłuchacie naszych rad, dzięki którym przygotowanie perfekcyjnych naleśników będzie dla was dziecinnie proste.
Trochę tłuszczu
Zwykle przepisy na ciasto naleśnikowe wyglądają bardzo podobnie: dwie szklanki mąki, dwie szklanki mleka oraz dwa jajka, szczypta soli, a w przypadku wersji słodkiej jeszcze trochę cukru. Niewiele osób wie jednak, że oryginalny przepis na crepes wymaga dodania do nich jeszcze roztopionego masła, dzięki któremu nabierają niezwykłego smaku oraz chrupkości, co więcej dodatek ten sprawi, że z pewnością nie przykleją się do patelni. Pamiętajmy jednak, że w kuchni powinniśmy wykorzystywać jedynie najlepszej jakości masło, które zawiera co najmniej 82% tłuszczu.
Odrobina bąbelków
Doskonałym pomysłem będzie również zastąpienie części mleka gazowaną wodą mineralną - w ten sposób masa nabierze puszystości, a nasze naleśniki będą lekkie niczym chmurka. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie do masy cydru lub maślanki - efekt będzie podobny, jak po dodaniu wody mineralnej.
Czytaj również: Jak można wykorzystać wodę po ogórkach kiszonych?
Dobra patelnia
Jak w wielu innych przypadkach, także w gotowaniu narzędzia, którymi się posługujemy, są równie istotne, co nasze umiejętności. Nawet najlepszy kucharz, dysponujący najlepszym przepisem nie usmaży naleśników, jeśli nie będzie posiadać dobrej patelni.
Warto zadbać o to, aby miała nieprzywierającą powierzchnię, dzięki czemu unikniemy kulinarnej katastrofy oraz zminimalizujemy ilość używanego tłuszczu. W przypadku naleśników w zupełności powinno wystarczyć muśnięcie patelni masłem pomiędzy smażeniem poszczególnych placków.
Bardzo istotnym jest, aby wykorzystywana przez nas patelnia miała dno, które równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło - zdecydowanie ułatwi nam to gotowanie.
Niezwykle istotna jest również technika wylewania ciasta na patelnię. Dobrym rozwiązaniem będzie wylanie masy na jeden bok, a następnie wykonanie kilku okrężnych ruchów, dzięki którym ciasto pokryje patelnię równą, cienką warstwą.
Podczas przewracania naleśników, wprawni kucharze mogą spróbować triku z „latającymi" naleśnikami, jednak pamiętajcie, iż powinniście mieć wówczas pewność, że ciasto nie przywarło do patelni. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby pomóc sobie szpatułką.
Perfekcyjne nadzienie
Chociaż naleśniki smakują doskonale samodzielnie, warto przygotować do nich farsz, dzięki któremu uzyskamy sycący i apetyczny obiad. W tej roli doskonale sprawdzą się różnego rodzaju dżemy, kremy czekoladowe lub owoce połączone z twarożkiem, ricottą lub serkiem mascarpone.
Naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji. Świetnym rozwiązaniem będzie przełożenie ich nadzieniem z duszonych warzyw lub mięsa. Zwijając je ciasno, zalewając sosem pomidorowym lub beszamelowym i posypując serem, uzyskamy wyjątkową zapiekankę.
Weź udział w konkursie i wygraj 1000 złotych lub sprzęt kuchenny od marki Ambition