Dania jednogarnkowe

Musli to połączenie płatków zbożowych z orzechami, ziarnami i świeżymi lub suszonymi owocami z dodatkiem mleka, lub jogurtu. Odpowiednio skomponowane musli to smaczny i pełnowartościowy posiłek dla każdego. Sprawdzi się dla dzieci, młodzieży, a także dorosłych. Można je zabrać do szkoły czy pracy jako śniadanie. Zawiera dużo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Fot. 123RF/Picsel

Musli może być przygotowane z płatków zbożowych, np. owsianych, jęczmiennych, żytnich, gryczanych czy kukurydzianych. Zawierają one dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga przemianę materii. Są źródłem węglowodanów, które dostarczają energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu. Poza tym zawierają żelazo i magnez oraz witaminy z grupy B.
Najczęściej spotykanymi dodatkami do musli są suszone lub świeże owoce, np. żurawina, jabłko, śliwki, morele czy rodzynki. Można też spotkać mieszanki z liofilizowanymi owocami, takimi jak maliny, truskawki, czarna porzeczka, banany czy jabłka. Dodanie owoców do musli nie tylko wzbogaca smak posiłku, ale dostarcza także witaminy w nich zawarte.
W musli są również różnego rodzaju orzechy i ziarna, np. orzechy laskowe, siemię lniane czy nasiona chia. Są one źródłem witamin oraz tłuszczów nienasyconych. Nienasycone kwasy tłuszczowe między innymi regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę mózgu oraz regulują poziom cholesterolu.

Do musli dodaje się mleko lub jogurt naturalny. Dzięki temu dostarczamy swojemu organizmowi białko, witaminę D i wapń, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. Produkty mleczne są źródłem żywych kultur baterii probiotycznych, które są niezbędne do prawidłowej pracy jelit.

 


Reklama

 

Połączenie wszystkich tych składników tworzy zdrowy posiłek. Musli można komponować samemu lub kupować gotowe mieszanki. W przypadku kupna gotowej mieszanki musli warto zwracać uwagę na skład, ponieważ może zawierać dużo ulepszaczy smaku i substancji słodzących, w tym syropu glukozowo - fruktozowego, cukru czy cukru trzcinowego. Szeroką ofertę musli o dobrym składzie można znaleźć, np. w sklepie Stragan Zdrowia. Tworząc samodzielnie musli, mamy pewność, co zawiera i możemy dowolnie wymieniać składniki.
Jak przygotować samodzielnie musli? Można połączyć wybrane płatki zbożowe i zalać mlekiem, dodać do nich jabłko, orzechy, i cynamon. Inną propozycją jest połączenie płatków zbożowych z malinami, porzeczkami i jogurtem naturalnym. Zaletą samodzielnego tworzenia musli jest możliwość przygotowanie własnych kompozycji smakowych.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka świąteczna

Ciasto kruche do naszej szarlotki jest wyśmienite, smakuje wszystkim. Wykorzy...

Odsłon: 298

30 min
3
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 212

>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

6
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

2
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4