Fot. 123RF/Picsel
Nadszedł czas na kurki. Te pyszne i zdrowe grzyby pojawiają się mniej więcej w połowie lata. Cieszą do połowy jesieni - chyba, że je zamarynujesz lub zamrozisz. To świetna alternatywa, choć oczywiście kurki najlepiej smakują świeże. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych czynności. Jak przyrządzać kurki, aby zawsze rozpieszczały podniebienia domowników i gości? Sprawdź!
Jak przyrządzić kurki, by nie były gorzkie?
Poznaj dwa skuteczne i dość proste sposoby na przyrządzenie kurek. Dzięki nim nie tylko nie będą gorzkie, ale będą smakowały po prostu wybornie.
Sposób na kurki nr 1 - smażenie na suchej patelni
Smażenie bez tłuszczu zapewni świetny smak? Oczywiście, że tak. Wiemy, że może to brzmieć absurdalnie, ale czasem kulinarny świat potrafi nas mocno zaskoczyć. Tak jest i w tym przypadku. Rozgrzej patelnię na średniej wielkości ogniu, wyłóż na nią kurki i smaż. W tym czasie grzyby puszczą soki i ponownie je wchłoną. Pilnuj całego procesu - potrwa on maksymalnie 10 minut. Następnie przesyp kurki na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
Sposób na kurki nr 2 - przyrządzenie na parze
Znowu brzmi nudno i... bezsmakowo? Nic bardziej mylnego! W tym procesie obróbki uzyskasz bardzo aromatyczny smak kurek. W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę. Na górnej części umieść grzyby, przykryj pokrywką i poczekaj około 10 minut. Parowanie możesz też wykonać w specjalnie przeznaczonym do tego urządzeniu.
Chcesz zachować trochę kurek z jesieni na zimę? To możliwe dzięki mrożeniu. Musisz jednak wiedzieć, jak to zrobić. To właśnie trzymanie grzybów w niskiej temperaturze może wywołać smak goryczki. Dlatego zastosuj się do poniższych porad:
- przed zamrożeniem kurek, krótko je zblanszuj w gorącej wodzie z dodatkiem soli i cukru (dzięki temu ścianki grzybów nie rozpadną się). To właśnie wysoka temperatura blokuje wywołanie gorzkiego smaku;
- nie trzymaj kurek w zamrażarce dłużej niż 3 miesiące. Niestety wiele osób zapomina o rarytasach w zamrażarce i wyciąga je po bardzo długim czasie. W efekcie grzyby nie są już smaczne, a często właśnie gorzkie i rozpadające się. A to oznacza, że jeżeli zamrozisz grzyby w październiku, musisz je zjeść najlepiej do końca roku. Dlatego mrożenie nie zapewni ci smaku kurek na cały rok.
- możesz też zamrozić surowe grzyby - wówczas przed rozmrożeniem zalej je wrzątkiem i pozostaw na 2-3 minuty. Następnie usmaż je najlepiej na maśle z dodatkiem śmietanki. Dodaj też słodkie przyprawy.
Jak zamarynować kurki?
Kurki w occie mogą okazać się świetnym rarytasem na początek roku, gdy braknie ci już mrożonych grzybów. Poniższy przepis jest bardzo prosty - poradzi sobie z nim największy antytalent kulinarny. Możesz go wykorzystać nie tylko do przyrządzenia kurek, ale także innych grzybów leśnych.
Składniki:
- 1 kilogram kurek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1 litr wody,
- przyprawy wg uznania: ziele angielski, liść laurowy, gorczyca, pieprz ziarnisty.
Grzyby dokładnie oczyść (poniżej znajdziesz poradnik, jak oczyścić kurki). Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej kurki, trzymając je w środku około 5 minut. Przecedź je, przelej zimną wodą i odsącz na ręczniku papierowym. Następnie umieść je w słoikach - każdy wypełnij grzybami do około 3/4 pojemności. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier i przyprawy. Kurki zalej gorącą marynatą. Słoiki mocno zakręć i pasteryzuj jeszcze około 10 minut.
Sprawdź również inny przepis na marynowane kurki - pycha!
Fot. kramsmakowitosci na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak wyczyścić kurki? Sprawdź najlepszy sposób
Wyczyszczenie kurek wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy ci duża miska, świeżo przegotowana woda, łyżka, sól oraz cedzak. Do gorącej wody (dzięki niej kurki się nie obkurczą i nie nasiąkną) włóż grzyby, wsyp trochę soli i dokładnie mieszaj. W ten sposób z kurek wydostanie się piasek i ewentualnie inne rodzaje zabrudzeń. Wyciągnij kurki za pomocą cedzaka. Bądź ostrożny. Łatwo tu o poparzenie. Jeżeli masz wrażenie, że grzyby były bardzo zabrudzone, czynność możesz powtórzyć.
Powyższy sposób jest bardzo skuteczny i stosunkowo prosty w realizacji. Tradycyjne mycie kurek pod bieżącą wodą jest dość uciążliwe - grzyby mogą nasiąkać wodą i się rozpadać. W efekcie - stracą smak. Oczyszczanie na sucho zaś jest bardzo pracochłonne i w przypadku dość małych grzybków jakimi są kurki, nie ma większego sensu.
Jak zrobić sos z kurek?
Jak przyrządzić kurkowy sos, który olśni domowników? Podstawą wielu tego typu receptur są: cebula, spore ilości czosnku, masło, śmietanka 30-procentowa, sok z cytryny oraz zioła (w tym tymianek, pieprz ziołowy, a nawet oregano). Smaker.pl podpowie ci, jak zrobić sos z kurek - znajdziesz tu masę sprawdzonych przepisów. Koniecznie je sprawdź, a nie pożałujesz. Uwaga! Sos z kurek możesz przyrządzić zarówno z kurek mrożonych jak i świeżych.
Gdzie rosną kurki?
Kurki to grzyby o dość szerokim zasięgu geograficznym. W Polsce występują bardzo często. Zaczynają pojawiać się w lasach iglastych oraz liściastych od czerwca do listopada. Miłośnicy grzybobrania wiedzą, że można je znaleźć przede wszystkim wśród mchu, pod świerkami, ale na glebach dość kwaśnych i przede wszystkim piaszczystych.
Jak rozpoznać kurkę? Średnica grzyba wynosi od 1 do 12 centymetrów. Powierzchnia młodych okazów jest dość wypukła i płaska. U starszych egzemplarzy zaś lejkowata lub wklęsła. Trzon kurki wynosi zazwyczaj od 3 do 6 centymetrów. Kolor jest bliski barwie kapelusza i miąższu (ten ostatni jest ewentualnie nieco jaśniejszy). Zapach kurek określany jest jako owocowo-korzenny. Młode grzyby w smaku są łagodne, starsze - bardziej pieprze (stąd inna nazwa kurek - tj. pieprzniki).
Uwaga! Kurki bardzo łatwo pomylić z tzw. lisówką pomarańczową, która zdaniem wielu jest trująca. Zazwyczaj ma jaśniejszy kolor, grubszy trzon i cieńsze blaszki.
Czy kurki są zdrowe?
Kurki aż w 90 procentach składają się z wody. Mimo to posiadają też bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Są źródłem wielu witamin, m.in. C, D, B1 i B2 oraz minerałów - głównie cynku i miedzi, ale też magnezu, wapnia czy potasu. Kurki to również doskonałe źródło błonnika, który jest niezbędny dla naszemu organizmu. Z drugiej strony nie należy przesadzać z jedzeniem dużej ilości kurek. Są bowiem też źródłem chityny, przez co mogą okazać się bardzo ciężkostrawne.
W kurkach znajdziemy też hitinmannozę - substancję, która wpływa negatywnie na jajeczka pasożytów. Grzyby mogą też pomagać w walce z wirusowym zapaleniem wątroby oraz nowotworami. A wszystko to dzięki kwasowi trametonolinowemu, który stosuje się w leczeniu ww. dolegliwości.
Kurki są pyszne, zdrowe i stosunkowo łatwe do przyrządzenia. Zastosuj się do naszych rad, a olśnisz smakiem tych wyjątkowych grzybów siebie, rodzinę i gości.