Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna marynata grzybowa - w roli głównej kurki. Kurki nawet w marynacie zachowują charakterystyczną dla siebie kruchość. Rarytas :)
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 82
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38670
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 383
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 918
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1105
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6345
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 82
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38670
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 383
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 918
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1105
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6345
Składniki
Najprzyjemniejszy etap, czyli chodzenie po lesie. Na kurki warto wybrać się do lasów liściastych, tam najczęściej występują. Poza tym na ciemnej ściółce łatwo zauważyć ich żółte kapelusze. Z lasu zabieramy tylko zdrowe osobniki, zostawiamy stare i małe grzyby. Ostrożnie wyrywamy z grzybni, można też wycinać ze podłoża pozostawiając w grzybni nienaruszony korzonek. Kurki można też oczywiście kupić na bazarze.
W domu bierzemy się za oczyszczanie znalezionych lub kupionych grzybów. Płuczemy pod bieżącą wodą i usuwamy zanieczyszczenia.
Następnie bierzemy się za przygotowanie marynaty. Do garnka wlewamy ocet, wodę, obieramy, kroimy w plasterki i dodajmy warzywa, dodajemy również przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy żeby wystygło.
Oczyszczone kurki wsypujemy do gorącej wody i gotujemy na dość mocnym ogniu przez pięć minut. Następnie zdejmujemy z ognia, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Grzyby przekładamy do słoików. Napełniamy słoik do połowy, wkładamy kilka kawałków warzyw z marynaty, trochę przypraw, uzupełniamy kurkami do końca i zalewamy przestudzoną marynatą. Na koniec zakręcamy słoiki.
Żeby nadać marynacie trwałość pasteryzujemy słoiki co najmniej przez 15 minut. Teraz zostawiamy słoiki na około 3 tygodnie, żeby grzyby przeszły marynatą. Gotowe :)