Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna marynata grzybowa - w roli głównej kurki. Kurki nawet w marynacie zachowują charakterystyczną dla siebie kruchość. Rarytas :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9838
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9838
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Najprzyjemniejszy etap, czyli chodzenie po lesie. Na kurki warto wybrać się do lasów liściastych, tam najczęściej występują. Poza tym na ciemnej ściółce łatwo zauważyć ich żółte kapelusze. Z lasu zabieramy tylko zdrowe osobniki, zostawiamy stare i małe grzyby. Ostrożnie wyrywamy z grzybni, można też wycinać ze podłoża pozostawiając w grzybni nienaruszony korzonek. Kurki można też oczywiście kupić na bazarze.
W domu bierzemy się za oczyszczanie znalezionych lub kupionych grzybów. Płuczemy pod bieżącą wodą i usuwamy zanieczyszczenia.
Następnie bierzemy się za przygotowanie marynaty. Do garnka wlewamy ocet, wodę, obieramy, kroimy w plasterki i dodajmy warzywa, dodajemy również przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy żeby wystygło.
Oczyszczone kurki wsypujemy do gorącej wody i gotujemy na dość mocnym ogniu przez pięć minut. Następnie zdejmujemy z ognia, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Grzyby przekładamy do słoików. Napełniamy słoik do połowy, wkładamy kilka kawałków warzyw z marynaty, trochę przypraw, uzupełniamy kurkami do końca i zalewamy przestudzoną marynatą. Na koniec zakręcamy słoiki.
Żeby nadać marynacie trwałość pasteryzujemy słoiki co najmniej przez 15 minut. Teraz zostawiamy słoiki na około 3 tygodnie, żeby grzyby przeszły marynatą. Gotowe :)