Spis treści:
Jesień to sezon na dynię - większość Polaków przygotowuje pyszną zupę krem lub ciasto z dodatkiem tego warzywa. Trudno się dziwić, skoro wykazuje prozdrowotne właściwości.
Jedząc dynie, dostarczamy organizmowi cenny błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego i trawiennego. Warzywo ma też działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antynowotworowe. Co więcej, obniża poziom cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Dynia idealnie nawilża i pomaga schudnąć.
Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Jakie właściwości mają pestki dyni?
Okazuje się, że pestki z dyni także mają szereg cennych właściwości. M.in. wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają zachodzące w organizmie procesy starzenia. Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór oraz miażdżycę. Obniżają poziom cholesterolu. Pestki dyni są bogate w witaminy A, C, E, K i te z grupy B, a także w minerały, m.in. wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor i potas. Zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone.
Jak suszyć pestki dyni?
Przepis na suszone pestki z dyni jest naprawdę prosty. Zastosuj w kuchni metodę zero waste i nie wyrzucaj pestek, które wydrążyłeś z warzywa potrzebnego ci np. na zupę krem. Jak suszyć pestki dyni, żeby te były jadalne i dobre? Wypróbuj recepturę krok po kroku!
-
Przygotuj miskę, a na niej połóż duże sitko. Pokrój dynię na pół i oczyść jej wnętrze z pestek. Pestki przełóż do sita i przelej je pod strumieniem zimnej wody.
-
Dłońmi usuń dokładnie pozostały na pestkach miąższ.
- Wyłów sito z miski z wodą i odsącz. Rozgrzej piekarnik do temperatury 90 stopni Celsjusza, a w tym czasie wysusz dokładnie pestki (ręcznikiem papierowym lub bawełnianą szmatką).
- Blachę z piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż osuszone pestki z dyni, równomiernie na całej powierzchni blachy.
- Piecz godzinę, ale podczas tego procesu otwórz drzwi piekarnika kilkukrotnie (aby wilgoć zgromadzona wewnątrz odparowała).
- Następnie wyłącz piekarnik, ale pestki z dyni pozostaw w nim do całkowitego wystygnięcia sprzętu.
- Zupełnie chłodne pestki przełóż do słoika lub papierowej torby i przechowuj do momentu użycia.
Pestki z dyni warto dodać do sałatek, makaronów, kanapek czy zup albo po prostu zajadać w formie zdrowej przekąski. Pamiętaj, jednak, że są dość kaloryczne. Ile pestek dyni dziennie jeść? 30 g jest porcją, której lepiej nie przekraczać.
Zobacz także:
Ile prądu zużywa lodówka podczas w czasie godziny? Wyliczenie kosztów w 2022 roku »
Pij go na czczo, a zapomnisz o chorobach. Sprawdź właściwości soku »
Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »