Spis treści:
- Jak długo rozmraża się mięso mielone?
- Jak szybko rozmrozić mrożone mięso mielone?
- Czy można smażyć mrożone mięso mielone?
Jeżeli zdarzyło ci się kupić mięso mielone w większej ilości, najlepszą metodą na jego przechowywanie będzie schowanie go do zamrażarki. Czy wiesz jednak, w jaki sposób je potem szybko rozmrozić? W poniższym artykule podpowiemy ci, jak szybko rozmrozić mrożone mięso mielone.
Sprawdź także: Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone? Będą pulchne i soczyste
Jak długo rozmraża się mięso mielone?
Wszystko zależy od tego, jak będziemy rozmrażali nasze mięso. Ze względu na stopień rozdrobnienia mięso mielone rozmarznie szybciej niż takiej samej wagi jeden kawałek. Najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania mięsa jest umieszczenie go w najniższej szufladzie lodówki. Wtedy rozmrożenie kilograma mielonego mięsa zajmie 8-10 godzin w zależności od ustawień lodówki.
Jeżeli chcemy rozmrozić mięso w wodzie zajmie to mniej czasu, od 3 do 5 godzin. Przy rozmrażaniu mięsa mielonego w wodzie musimy pamiętać, aby ciecz zawsze była zimna. Użycie gorącej wody grozi szybkim namnażaniem się szkodliwych bakterii w ciepłym i bardzo wilgotnym środowisku. Inna ważna zasada to wymiana wody co pół godziny. Mięso do pełnego rozmrożenia powinno być w całości zanurzone w wodzie.
Jak szybko rozmrozić mrożone mięso mielone?
Co robić, jeżeli na niedzielny obiad zaprosiliśmy gości, ale kładąc się spać w sobotni wieczór, zapomnieliśmy o rozmrożeniu mięsa? Bez wątpienia najszybszą metodą będzie skorzystanie z funkcji rozmrażania w kuchence mikrofalowej. Jeśli dysponujesz mikrofalówką z tą opcją:
- Wyjmij mięso mielone z opakowania i przełóż do głębokiego talerza.
- Wybierz funkcję rozmrażania i uruchom mikrofalówkę, w przypadku rozmrażania mięsa mielonego zajmie to 15-20 minut. Pamiętaj, że tak rozmrożone mięso bez zwłoki należy poddać dalszej obróbce.
- Po wyjęciu talerza upewnij się, że mięso jest rozmrożone równomiernie.
Jeżeli nie posiadasz w domu mikrofalówki albo twój model nie ma odpowiedniej opcji do ekspresowego rozmrożenia mięsa może posłużyć piekarnik. Ze względu na czas rozgrzewania i inne procesy zachodzące wewnątrz. Rozmrażanie mięsa mielonego w piekarniku zajmie około 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik (najlepiej wybrać termoobieg) do 60-70 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura może zepsuć smak mięsa.
- Owiń mięso folią aluminiową lub umieść w rękawie do pieczenia i włóż do głębszego naczynia żaroodpornego.
- Poczekaj ok. 30 minut, wyjmij mięso i sprawdź, czy jest równomiernie rozmrożone. W trakcie pieczenia możesz delikatnie potrząsnąć naczyniem co jakiś czas, żeby pomóc mięsu dokładnie odtajać.
Czy można smażyć mrożone mięso mielone?
Wiele osób uważa, że zamrożonego mięsa nie powinno się wrzucać na patelnię, dopóki nie uzyska temperatury pokojowej. Zasada ma zastosowanie w przypadku steków czy innych kawałków w całości, wtedy zwiększa się ryzyko, że mięso w środku pozostanie niedopieczone, albo całkiem surowe. W przypadku mięsa mielonego nie ma takiego zagrożenia, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby rozpocząć smażenie z pominięciem rozmrażania.
Jeżeli smażymy zamrożone mięso, musimy jednak pamiętać o dwóch ważnych rzeczach. Po pierwsze, z wierzchu zamarzniętej bryły postarajmy się ściągnąć jak najwięcej lodu i szronu. Po drugie, podczas smażenia co jakiś czas trzeba odlewać nadmiar wody uwalniającej się pod wpływem temperatury. W przeciwnym razie, zamiast smażyć będziemy gotować mięso w wodzie i sokach własnych. Tak przyrządzone mięso będzie miało zupełnie inny smak niż ten, którego spodziewamy się po smażeniu.
Czytaj również:
Jak kupić mięso dobrej jakości? Wykorzystaj prosty trik podczas zakupów
Co można zrobić z szynki wieprzowej? 7 pomysłów na obiad i nie tylko
Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę