Fot. 123RF/Picsel
Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy
W ostatnim czasie pojawiły się badania naukowe potwierdzające to, co o orkiszu nasi przodkowie wiedzieli już od dawna. Okazuje się bowiem, że to niegdyś bardzo popularne zboże ma wiele prozdrowotnych właściwości, a jego spożywanie może wyjątkowo pozytywnie wpływać na nasz organizm. Pogląd ten głosili już średniowieczni mnisi i jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie.
Orkisz, nazywany również jęczmieniem dwurzędowym, jest zdrowszy niż chociażby znacznie bardziej popularna pszenica. Znajdziemy w nim więcej pierwiastków oraz łatwo przyswajalnego białka. Zboże to stanowi źródło selenu, cynku, miedzi, witamin A, B, E i PP oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, spośród których najważniejszym jest kwas linolenowy. Jest on niezbędnym elementem diety, a jego niedobory sprawiają, że skóra znacznie szybciej się starzeje, a rany trudniej się goją.
Substancje zawarte w orkiszu mają działanie rozweselające i poprawiające nastrój. Dobry humor mogą zagwarantować także inne właściwości tego zboża. Ze względu na dużą ilość błonnika, jest ono naturalnym sprzymierzeńcem wszystkich osób, walczących ze zbędnymi kilogramami. Substancja ta nie tylko pobudza nasz metabolizm, ale również sprawia, że zdecydowanie dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, orkisz obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi, w związku z czym powinny sięgać po niego osoby, które mają problemy z układem krążenia.Jednak na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości orkiszu.
Dzięki włączeniu go do diety, osoby cierpiące na cukrzycę mogą zażywać znacznie mniej insuliny, a pacjenci, którzy przeszli operację mogą szybciej powrócić do pełnej sprawności. Dodatkowo, spożywanie orkiszu zaleca się przy problemach z trawieniem, zwłaszcza w przypadku biegunek lub uciążliwych zaparć. Zboże to obniża również ryzyko występowania różnego rodzaju alergii, a zawarty w nim rodanid ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego powinniśmy zadbać o jego obecność w diecie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
W jaki sposób włączyć to cenne zboże do codziennego jadłospisu? Z przepisami naszych użytkowników będzie to prostsze niż myślisz. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Chleb orkiszowy na drożdżach
Fot. Pasjonata na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Steve na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Orkiszowe ciasto z rabarbarem
Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
6. Orkiszowe babeczki z żurawiną
Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
7. Kotleciki z białej kiełbasy i kaszy orkiszowej
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
8. Pierś z kurczaka w orkiszowej panierce
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
9. Zapiekanka orkiszowa ze szpinakiem
Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!