W sklepach z akcesoriami kuchennymi znajdziemy modele już od 20-30 zł, ale ceny z najwyższej półki mogą sięgać nawet kilku tysięcy złotych! Jakie warianty należy wziąć pod uwagę, aby dokonać trafnego zakupu?
Kształt i rozmiar
Przed podjęciem decyzji, należy zastanowić się, jak dużej patelni właściwie potrzebujemy. Jeśli mieszkamy w pojedynkę, w parze lub nasza rodzina jest mała, a z kuchni korzystamy sporadycznie, nie warto inwestować w jej duże gabaryty - nie dość, że smażenie w takim naczyniu będzie kłopotliwe i nieefektywne, to na dodatek zajmie nam niepotrzebnie dużo miejsca w kuchennych szafkach. W takim przypadku wystarczy mała, płaska patelnia o wymiarach około 16-24 cm średnicy. Jeśli jednak gotujemy dużo dla większej ilości osób, naturalnie należy rozpatrzyć zakup większego naczynia (nawet 30 cm średnicy).
W sklepach zapewne nie raz spotkasz się z całym wachlarzem różnych modeli patelni, przeznaczonych do gotowania rozmaitych rodzajów potraw. I tak, najbardziej pojemnym naczyniem jest patelnia typu wok - głęboka, z wysokimi brzegami, świetnie sprawdzi się do podsmażania warzyw, krewetek, makaronu z kurczakiem, pierogów i właściwie każdego innego produktu, który chcemy poddać intensywnemu działaniu ciepła, nawet bez korzystania z tłuszczu.
Klasyczna, okrągła i niezbyt głęboka patelnia jest najbardziej uniwersalnym narzędziem w naszej kuchni, świetnie nadaje się do przygotowywania właściwie każdego rodzaju potraw.
Jeśli chcesz cieszyć się doskonałym smakiem swoich dań, a równocześnie dbać o swoje zdrowie i figurę, wybierz patelnię grillową. Jej wykończone rowkami dno, ułatwia pozbywanie się szkodliwego tłuszczu już w trakcie smażenia, świetnie nadaje się do przygotowywania steków lub filetów.
Na twoim stole często goszczą ryby? Koniecznie zaopatrz się w patelnię w wydłużonym, eliptycznym kształcie, dzięki której przygotujesz każdy gatunek ryb bez konieczności dzielenia ich na części. Podczas przygotowywania śniadania przyda się płaska patelnia do smażenia naleśników (jest bardzo poręczna i lekka, dlatego łatwo operować nią nad ogniem lub płytą elektryczną) lub do robienia sadzonych jajek, z oddzielnymi przegródkami, zamiast zupełnie płaskiego dna.
Materiał wykonania
Do łask wracają patelnie żeliwne. Mimo, że są dość ciężkie i niezgrabne mają wiele niezaprzeczalnych zalet. Przede wszystkim - w przeciwieństwie do hołubionego niegdyś teflonu - potrawy na nich przygotowywane są bardzo zdrowe. Nie dość, że do produktów nie przedostają się szkodliwe i toksyczne substancje, to na dodatek, w procesie obróbki termicznej wydzielają się zbawienne dla naszego organizmu związki żelaza. Ponadto, patelni żeliwnych możemy z powodzeniem używać do pieczenia dań w piekarniku, pod warunkiem, że w całości wykonana jest żeliwa (brak w niej np. drewnianych uszu lub innych elementów).
Patelnie teflonowe kilkanaście lat temu na dobre zadomowiły się w kuchniach Polaków. Do czasu, gdy naukowcy nie odkryli szkodliwych substancji uwalniających się podczas smażenia z uszkodzonej powłoki. I chociaż każdy z nas doskonale zna instrukcję obsługi teflonowej patelni, nieraz zdarzy się lekko przytrzeć widelcem lub nożem jej powierzchnię. Jeśli jednak nie potrafisz się z nią rozstać - bezwzględnie stosuj się do zaleceń stosowania, a podczas smażenia używaj wyłącznie drewnianych sztućców.
Najbardziej optymalnym wyborem wydaje się być patelnia ceramiczna, na której możemy przygotowywać potrawy bez dużej ilości tłuszczu. Świetnie nadaje się do przygotowywania warzyw i ryb, a także delikatnego mięsa drobiowego. Łatwo utrzymać ją w czystości i charakteryzuje się dużą odpornością nawet na bardzo wysokie temperatury.
Hitem w produkcji nowoczesnych patelni jest zaawansowana technologia, ukryta pod tajemniczą nazwą Lava Stone. Pięć warstw powłoki z drobinami stopionego kamienia gwarantuje najwyższą trwałość i odporność na zarysowania, a co za tym idzie zdrowe i bezpieczne gotowanie. Lava Stone wykorzystywana jest do tworzenia najbardziej wytrzymałych patelni na świecie, bez szkodliwych i toksycznych substancji, a przy tym jest łatwa w czyszczeniu i doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania wymagających, beztłuszczowych dań.
Do kuchennych nowinek możemy zaliczyć patelnie tytanowe lub miedziane - przeznaczone zwykle dla mistrzów kuchni i prawdziwych, kulinarnych profesjonalistów. Częściej zetkniemy się z nimi w restauracyjnych kuchniach niż w domu przeciętnego Kowalskiego, jeśli jednak uwielbiasz gotowanie i lubisz wysoko stawiać sobie poprzeczkę możesz pokusić się na miedziany lub tytanowy model.
Niezaprzeczalną zaletą takich patelni jest to, że szybko się nagrzewają, długo trzymają ciepło i są bardzo odporne na ścieranie, jednak diabeł tkwi w szczegółach - używanie tego typu naczyń wymaga niebywałej precyzji i bardzo zaawansowanych umiejętności kulinarnych, by w pełni wykorzystywać ich potencjał.