Fot. 123RF/Picsel
Słodki deser pralinowy, cukrowe różyczki i wisienki na torcie - obok takich słodkości nie da się przejść obojętnie. Pieczenie może i nie należy do trudnych zadań, jednak ich dekoracja potrafi spędzać sen z powiek. Nie każdy z nas posiada przecież zdolności manualne. Wiele osób wybiera drogę na skróty i kupuje kolorowe posypki, polewy czekoladowe czy cukrowe dekoracje. Czas podnieść poprzeczkę i zamienić się w prawdziwego cukiernika! Oto kilka gadżetów, które z pewnością wam w tym pomogą.
1. Wałki do wytłaczania wzorów
Potrafią tworzyć prawdziwe dzieła sztuki. W Emag niskie ceny znajdziemy sporo motywów, np. motylki, ornamenty, zwierzątka, gwiazdki, serduszka. Wystarczy rozwałkować ciasto i użyć magicznego wałka dekoracyjnego, aby powstały wyjątkowe ciasteczka do kawy czy nietuzinkowa warstwa ciasta do przykrycia jabłecznika.
2. Rękaw cukierniczy
To prawdziwy hit! Umożliwia nakładanie masy i lukrów. Pomoże formować ciastka, ptysie, ozdabiać torty, a nawet tworzyć motywy kwiatowe! Sekret tkwi w odpowiednich końcówkach dekoratorskich - czyli tylkach, które nadają odpowiedniego kształtu. Od nas zależy czy chcemy wyczarować mały różany ogródek, dodać napisy urodzinowe, czy zaskoczyć gości stylową kratką czy liniami.
3. Silikonowe formy do pralin i czekolady
Po co kupować gotową bombonierkę? Zaskoczmy bliskich i stwórzmy ją sami! Specjalne foremki są bardzo praktycznym rozwiązaniem. Wystarczy roztopić tabliczki czekolady i połączyć je ze śmietanką. Po ostudzeniu wlewać do foremki, a następnie uzupełniać wiórkami kokosowymi, owocami, orzechami laskowymi, a nawet rodzynkami. Opakowanie to kwestia wyobraźni, pomogą rozmaite tacki czy pudełka po kosmetykach.
4. Wykrawacze do muffinek, czyli dziurkacze
Wystarczy wkręcić wykrawacz w babeczkę i wyciągnąć jej środek. Następnie uzupełniamy wnętrze ciastka dżemem, kremem, konfiturą bądź bitą śmietaną. Widok urzeka, a dzięki temu gadżetowi stworzymy otwór o gładkich brzegach i estetycznym wyglądzie. Warto pilnować dna babeczki, aby nie wyciąć za dużo. To zapobiegnie wylaniu się apetycznego nadzienia.
5. Szablony kulinarne i stemple
To proste rozwiązanie na każdą okazję! Zaskoczymy rodzinę w Boże Narodzenie, chłopaka na Walentynki, czy siostrę na imieniny! Prosty szablon z łatwością wyczaruje urocze serduszka, motywy gwiazdek, choinek i zwierzątka dla dzieci.
6. Ręczny palnik gazowy
Oto gadżet, który warto mieć w kuchni. Przyda się m.in. do francuskiego deseru jakim jest creme brulee, a nawet do wypieków bezowych. Wystarczy tort posmarować masą białkową, która po opaleniu takim palnikiem, zamieni się w chrupiącą i rumianą skorupkę. Takie urządzenie podkręci powierzchnię słodkich potraw i przyrumieni cukier na słodkim kremie.
7. Mata silikonowa
Nadaje się nie tylko do wyrabiania ciasta, ale też do pieczenia. Idealnie przylega do blatu lub stołu, oraz nadaje się do mycia w zmywarce. Produkt skradł serca wielu domowników, ponieważ z łatwością zastępuje papier do pieczenia! Silikon świetnie przewodzi ciepło co sprawia, że wypieki równomiernie wyrastają. Mata przyda się do pieczenia makaroników, ciasteczek, biszkoptów i do zawijania rolady!
8.Formy do wypieków
W Fabryka Formy w niskiej cenie znajdziemy spory wachlarz foremek! Formy do wypieków stały się bardzo popularne, ponieważ sam kształt potrafi zrobić prawdziwą furorę! Ciasto dynia na Halloween, chatki oprószone cukrem pudrem na Święta Bożego Narodzenia czy mocno czekoladowe brownie w kształcie serduszka na romantyczne Walentynki. Znajdziemy tutaj motyw dużego ananasa, idealnego na imprezę w klimacie hawajskim. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i głowy pełnej pomysłów!
Witryna cukierni przyciąga swoim wyglądem i kusi wielopokoleniową tradycją. Kiedy wypadają urodziny szefa, siostry czy naszej drugiej połówki, bez zastanowienia pędzimy do najlepszej cukierni w mieście. Podobnie spotkania rodzinne. Na wszystkich pada to samo pytanie „Sama to piekłaś?" Zaskoczmy wszystkich i pokażmy, że z takimi gadżetami, które zaprezentowaliśmy powyżej, da się głośno z pewnością odpowiedzieć „Tak! Wykonałam cały jabłecznik samodzielnie od ciasta po dekorację!" Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni - to tak niewiele kosztuje, a tak bardzo smakuje!