Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Ten sposób daje świetne efekty

Przypalona patelnia jest notorycznym problemem w kuchni, z którym mierzyła lub mierzy się większość ludzi.

Fot. 123RF/Picsel

Teflonowa czy też ceramiczna patelnia nie musi jednak od razu po jej przypaleniu wylądować w koszu. Istnieją bowiem sposoby na jej dokładne czyszczenie ze spalenizny oraz ze starego tłuszczu. Jak wyczyścić przypaloną patelnię, aby nie było na niej spalonych śladów? Oto niezwykle skuteczne sposoby, które pochodzą z serwisu Ania Radzi.

Czyszczenie patelni ze spalenizny i ze starego tłuszczu

Patelnia jest jednym z najczęściej używanych naczyń kuchennych. Na patelni przygotowuje się większość posiłków domowych, zwłaszcza obiadów. Używana przez długi czas patelnia - niezależnie od jej rodzaju - może się jednak przypalić. Stopień przypalania się patelni zależy od tego, jaką naczynie ma powierzchnię - czy jest chropowate, czy może gładkie. Uszkodzenie się patelni zależy też od tego, w jaki sposób przygotowuje się na niej daną potrawę. Przypalenie jedzenia oznacza zatem z reguły przypalenie się patelni.

Niezależnie od rodzaju posiadanej patelni, należy zawsze dbać o jej powierzchnię. Tylko w ten sposób patelnia będzie mogła posłużyć w domu przez wiele kolejnych lat. Bardzo ważne jest mycie jej po każdym przyrządzonym posiłku, oczywiście po ostygnięciu patelni. Do mycia naczynia kuchennego używać się powinno delikatnego płynu do mycia naczyń, miękkiej ścierki lub gąbki oraz bieżącej letniej wody. W przypadku przyschnięcia jedzenia w patelni należy zalać ją ciepłą wodą i odrobiną płynu do mycia naczyń oraz odstawić na około kwadrans. Resztki pożywienia powinny odejść same - później wystarczy delikatnie wyszorować naczynie.

1. Jak umyć patelnię octem i sodą oczyszczoną?

Przypalona patelnia teflonowa może zostać dobrze wyczyszczona za pomocą białego octu (100 ml), szklanki wody (250 ml) i sody oczyszczonej (1 ½ łyżeczki). Połączenie produktów świetne usunie resztki, które przykleiły się do naczynia kuchennego. Powłoka patelni błyskawicznie stanie się czysta i lśniąca.

Jak umyć patelnię z pomocą takiej mieszanki? Wystarczy wlać ocet do środka przypalonej patelni. Następnie dodać do niej trzeba szklankę wody i zagotować całość na ogniu. Po zdjęciu patelni z ognia należy dodać do środka dwie łyżeczki sody oczyszczonej. Kiedy substancja zacznie musować, oznaczać to będzie, że dobrze wchłania się w spaleniznę. Wówczas pozostanie już tylko przetrzeć patelnię za pomocą gąbki i pozbyć się zalegających resztek. Spalenizna nie odeszła? Możesz delikatnie potrzeć patelnię suchą sodą oczyszczoną.

2. Jak wyczyścić przypaloną patelnię za pomocą ryżu, coli lub piasku?

Ryż jest doskonałym produktem nie tylko spożywczym, ale też usuwającym spaleniznę. Wystarczy wysypać go na patelnię i zalać wodą, a następnie gotować przez ok. 120 minut. Przez ten czas ryż powinien doskonale wchłonąć całą spaleniznę z patelni.
Można też spróbować wyszorować patelnię coca-colą, która ma świetne właściwości odrdzewiające - powinna zatem rozpuścić spaleniznę z patelni. Na wyczyszczenie przypalonej patelni pomóc powinien też piasek, którym delikatnie wyszorować trzeba naczynie kuchenne. Wadą tej metody jest jednak prawdopodobieństwo, że piasek zostawi na patelni rysy.

3. Czyszczenie przypalonej patelni grubą solą i folią aluminiową

To świetny sposób na wyczyszczenie patelni z żelaza. Gruba sól i folia nie zniszczą powierzchni naczynia i doskonale usuną wszystkie przypalenia powstałe podczas smażenia. Wystarczy 1 łyżka soli gruboziarnistej oraz kawałek folii aluminiowej.

W jaki sposób usunąć przypalenia z patelni? Najpierw należy na jej powierzchnię wysypać łyżeczkę soli. Później kawałek folii aluminiowej roluje się w kulkę i szoruje nią po powierzchni wysypanej gruboziarnistą solą. Patelnię należy pocierać do momentu, aż stanie się ciemna. Na końcu wystarczy spłukać naczynie i przemyć je w tradycyjny sposób, a więc z pomocą delikatnego płynu do naczyń.

Na przypalenia pomóc może również soda oczyszczona z cytryną. Sodę powinno się rozprowadzić po powierzchni przypalonej patelni, a następnie przetrzeć powłokę połówką cytryny. Później wystarczy wyszorować naczynie suchą gąbką. To metoda, która jest skuteczna na patelnię każdego rodzaju - niezależnie od tego, czy jest ona teflonowa, ceramiczna czy żeliwna.

Jak wyczyścić przypaloną patelnię, żeby jej nie uszkodzić?

Bardzo ważne, aby sposób szorowania przypaleń dobrać na podstawie tego, jakiego rodzaju jest patelnia. Najbardziej trudne do wyczyszczenia są patelnie wykonane ze stali nierdzewnej oraz z powłoką teflonową. Niestety, ale ich gwałtowne szorowanie uszkodzi strukturę patelni, przez co można trwale zniszczyć naczynie. Właśnie dlatego nigdy nie powinno się usuwać przypaleń metodami „prób i błędów".

Nie używaj do czyszczenia agresywnych środków i detergentów niewiadomego pochodzenia. Nie korzystaj też z twardych metalowych zmywaków oraz tzw. druciaków, które mogą nieodwracalnie porysować powłokę patelni. Co jest zatem najlepszym sposobem na każdą przypaloną patelnię? Zapobieganie przypaleniom i dokładne czyszczenie naczynia po każdym smażeniu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 274

30 min
7
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 444

60 min
6
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0