Najlepsze przepisy na ogórki

Jak wykorzystać olej porowy?

Olej porowy często spotyka się w restauracjach i świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Ten dodatek swoją prostotą zachwyca podniebienia i przynosi same korzyści!

Fot. 123RF/Picsel

Olej i por

Olej porowy to naturalny produkt otrzymywany ze specjalnie wyselekcjonowanych składników. Olej wysokiej jakości charakteryzuje się pięknym kolorem i wyjątkowym smakiem. Produkt ten to nieodłączny element każdej kuchni, a czy gotowanie istnieje bez gotowania lub smażenia? Oczywiście, że nie! Jeśli masz możliwość wybrać olej naturalny, zdecyduj się na niego. Prosty skład w postaci oleju rzepakowego i pora sprawi, że zwykłe danie zamieni się w kulinarny majstersztyk!

Zachwycająca prostota

Najlepszym sposobem, by cieszyć się smakiem oleju jest połączenie go ze świeżym pieczywem i odrobiną soli. Jeśli unikasz chleba, postaw na świeże sałatki. Przygotuj twaróg, sałatę, brzoskwinię, jedną gałązkę porzeczki, musztardowy winegret i olej porowy. Sałatę i brzoskwinię pokrój na drobne paseczki, obsyp porzeczką i skrusz nad talerzem twaróg. Całość skrop sosem i olejem porowym. Wykorzystasz go także do surówek, zimnych sosów, twarogu, ruskich pierogów i świeżych warzyw. Ze względu na lekko ostry smak pora, potrawy z dodatkiem oleju porowego nie trzeba doprawiać. Nie lada pomysłem jest użycie go do pizzy, tostów i grzanek!

Uczta dla oczu

Taki olej przyda się nie tylko do podkręcania smaku potraw, ale świetnie ozdobi talerz z potrawą. Atutem jest jego gęstość, która podkreśla kluczowe nuty w smaku i kontrastuje z kolorami na talerzu. Olej porowy zaaplikujesz poprzez delikatnie rozlanie łyżką, użycie dyspensera do tworzenia małych zielonych plamek, kropek, okręgów lub zygzaków lub skropienie bezpośrednio z buteleczki. Wyczaruj zielone kropki na białym talerzu, skrop olejem krem z borowików lub zanurz w nim dorsza z piekarnika. Pobaw się i poszukaj inspiracji w swojej głowie. Bliscy będą zaskoczeni sposobem podania mięsa grillowanego, wędlin lub makaronu w sosie kurkowym. Tak samo szefowie kuchni wspinają się na dekoracyjne szczyty, aby stworzyć jadalnie dzieła sztuki i przyciągać jeszcze większą uwagę!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Właściwości pora

Por to popularne warzywo w Polsce. Posiada szerokie właściwości lecznicze, m.in. wspomaga leczenie anemii, obniża cholesterol, chroni przed chorobami układu krążenia i sprawdza się przy infekcjach i zatruciach pokarmowych.
Zupa z pora rozgrzeje i wesprze w przeziębieniu, dorsz w sosie porowym uzupełni zapotrzebowanie na ryby, a olej porowy? Jeśli wybierzesz taki, bez dodatku sztucznych barwników to zafundujesz sobie dużą dawkę cennych składników odżywczych, które poprawią stan zdrowia. Masz ochotę przetestować smak oleju porowego? Produkty z olejem porowym znajdziesz na Allegro.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 162

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 290

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9