Jak wykorzystać olej porowy?

Olej porowy często spotyka się w restauracjach i świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Ten dodatek swoją prostotą zachwyca podniebienia i przynosi same korzyści!

Fot. 123RF/Picsel

Olej i por

Olej porowy to naturalny produkt otrzymywany ze specjalnie wyselekcjonowanych składników. Olej wysokiej jakości charakteryzuje się pięknym kolorem i wyjątkowym smakiem. Produkt ten to nieodłączny element każdej kuchni, a czy gotowanie istnieje bez gotowania lub smażenia? Oczywiście, że nie! Jeśli masz możliwość wybrać olej naturalny, zdecyduj się na niego. Prosty skład w postaci oleju rzepakowego i pora sprawi, że zwykłe danie zamieni się w kulinarny majstersztyk!

Zachwycająca prostota

Najlepszym sposobem, by cieszyć się smakiem oleju jest połączenie go ze świeżym pieczywem i odrobiną soli. Jeśli unikasz chleba, postaw na świeże sałatki. Przygotuj twaróg, sałatę, brzoskwinię, jedną gałązkę porzeczki, musztardowy winegret i olej porowy. Sałatę i brzoskwinię pokrój na drobne paseczki, obsyp porzeczką i skrusz nad talerzem twaróg. Całość skrop sosem i olejem porowym. Wykorzystasz go także do surówek, zimnych sosów, twarogu, ruskich pierogów i świeżych warzyw. Ze względu na lekko ostry smak pora, potrawy z dodatkiem oleju porowego nie trzeba doprawiać. Nie lada pomysłem jest użycie go do pizzy, tostów i grzanek!

Uczta dla oczu

Taki olej przyda się nie tylko do podkręcania smaku potraw, ale świetnie ozdobi talerz z potrawą. Atutem jest jego gęstość, która podkreśla kluczowe nuty w smaku i kontrastuje z kolorami na talerzu. Olej porowy zaaplikujesz poprzez delikatnie rozlanie łyżką, użycie dyspensera do tworzenia małych zielonych plamek, kropek, okręgów lub zygzaków lub skropienie bezpośrednio z buteleczki. Wyczaruj zielone kropki na białym talerzu, skrop olejem krem z borowików lub zanurz w nim dorsza z piekarnika. Pobaw się i poszukaj inspiracji w swojej głowie. Bliscy będą zaskoczeni sposobem podania mięsa grillowanego, wędlin lub makaronu w sosie kurkowym. Tak samo szefowie kuchni wspinają się na dekoracyjne szczyty, aby stworzyć jadalnie dzieła sztuki i przyciągać jeszcze większą uwagę!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Właściwości pora

Por to popularne warzywo w Polsce. Posiada szerokie właściwości lecznicze, m.in. wspomaga leczenie anemii, obniża cholesterol, chroni przed chorobami układu krążenia i sprawdza się przy infekcjach i zatruciach pokarmowych.
Zupa z pora rozgrzeje i wesprze w przeziębieniu, dorsz w sosie porowym uzupełni zapotrzebowanie na ryby, a olej porowy? Jeśli wybierzesz taki, bez dodatku sztucznych barwników to zafundujesz sobie dużą dawkę cennych składników odżywczych, które poprawią stan zdrowia. Masz ochotę przetestować smak oleju porowego? Produkty z olejem porowym znajdziesz na Allegro.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Kremowy sernik z wiśniami

Idealny, kremowy i delikatny sernik, jego słodkość przełamują wiśnie. Wspania...

Odsłon: 111

30 min
3
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 168

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3