Dania jednogarnkowe

Olej porowy często spotyka się w restauracjach i świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Ten dodatek swoją prostotą zachwyca podniebienia i przynosi same korzyści!

Fot. 123RF/Picsel

Olej i por

Olej porowy to naturalny produkt otrzymywany ze specjalnie wyselekcjonowanych składników. Olej wysokiej jakości charakteryzuje się pięknym kolorem i wyjątkowym smakiem. Produkt ten to nieodłączny element każdej kuchni, a czy gotowanie istnieje bez gotowania lub smażenia? Oczywiście, że nie! Jeśli masz możliwość wybrać olej naturalny, zdecyduj się na niego. Prosty skład w postaci oleju rzepakowego i pora sprawi, że zwykłe danie zamieni się w kulinarny majstersztyk!

Zachwycająca prostota

Najlepszym sposobem, by cieszyć się smakiem oleju jest połączenie go ze świeżym pieczywem i odrobiną soli. Jeśli unikasz chleba, postaw na świeże sałatki. Przygotuj twaróg, sałatę, brzoskwinię, jedną gałązkę porzeczki, musztardowy winegret i olej porowy. Sałatę i brzoskwinię pokrój na drobne paseczki, obsyp porzeczką i skrusz nad talerzem twaróg. Całość skrop sosem i olejem porowym. Wykorzystasz go także do surówek, zimnych sosów, twarogu, ruskich pierogów i świeżych warzyw. Ze względu na lekko ostry smak pora, potrawy z dodatkiem oleju porowego nie trzeba doprawiać. Nie lada pomysłem jest użycie go do pizzy, tostów i grzanek!

Uczta dla oczu

Taki olej przyda się nie tylko do podkręcania smaku potraw, ale świetnie ozdobi talerz z potrawą. Atutem jest jego gęstość, która podkreśla kluczowe nuty w smaku i kontrastuje z kolorami na talerzu. Olej porowy zaaplikujesz poprzez delikatnie rozlanie łyżką, użycie dyspensera do tworzenia małych zielonych plamek, kropek, okręgów lub zygzaków lub skropienie bezpośrednio z buteleczki. Wyczaruj zielone kropki na białym talerzu, skrop olejem krem z borowików lub zanurz w nim dorsza z piekarnika. Pobaw się i poszukaj inspiracji w swojej głowie. Bliscy będą zaskoczeni sposobem podania mięsa grillowanego, wędlin lub makaronu w sosie kurkowym. Tak samo szefowie kuchni wspinają się na dekoracyjne szczyty, aby stworzyć jadalnie dzieła sztuki i przyciągać jeszcze większą uwagę!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Właściwości pora

Por to popularne warzywo w Polsce. Posiada szerokie właściwości lecznicze, m.in. wspomaga leczenie anemii, obniża cholesterol, chroni przed chorobami układu krążenia i sprawdza się przy infekcjach i zatruciach pokarmowych.
Zupa z pora rozgrzeje i wesprze w przeziębieniu, dorsz w sosie porowym uzupełni zapotrzebowanie na ryby, a olej porowy? Jeśli wybierzesz taki, bez dodatku sztucznych barwników to zafundujesz sobie dużą dawkę cennych składników odżywczych, które poprawią stan zdrowia. Masz ochotę przetestować smak oleju porowego? Produkty z olejem porowym znajdziesz na Allegro.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1582

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 321

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8