Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Jak wykorzystać różne rodzaje mięsa?

Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych składników potrzebnych naszemu organizmowi do poprawnego funkcjonowania. Wołowina jest mięsem średniokalorycznym - wartość kaloryczna zależna jest od ilości tłuszczu, która się w niej znajduje. Zawiera za to bardzo dużo składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo oraz pełnowartościowe białko, ponadto jest doskonałym źródłem witaminy B12, B1 i B6.

Jak rozpoznać wołowinę dobrej jakości?

Aby móc w pełni skorzystać z dobrodziejstw płynących z jedzenia wołowiny, powinniśmy zadbać żeby zjadane przez nas mięso było możliwie najlepszej jakości. Warto pamiętać, że dobra wołowina jest wilgotna, a po naciśnięciu powraca do pierwotnego kształtu dopiero po kilku chwilach.

Dobrej jakości surowe mięso ma kolor od jasnoczerwonego poprzez czerwony, aż do ciemnoczerwonego (barwa mięsa jest zależna od rasy zwierzęcia) i jest lekko wilgotne. Mięso ma charakterystyczną marmurkowatość , czyli tłuszcz który ma duży wpływ na jakość mięsa podczas obróbki termicznej. Należy unikać mięsa, które ma ciemny kolor, z ciemnymi plamami lub żółtobrązowym tłuszczem, prawdopodobnie zwierzę było stare ,chore lub mięso jest nieświeże.

Konkurs! Wygraj atrakcyjne nagrody od Ambition

Do czego można wykorzystać różne kawałki wołowiny?

Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia

Rozbratel - w sam raz na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany

Antrykot - idealnie nadaje się na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak

Łopatka - sprawdzi się do pieczenia, duszenia, długiego gotowania, na gulasz, pieczeń, zrazy

Mostek - doskonały do duszenia, powolnego gotowania, na gulasz, potrawy jednogarnkowe, rosół, sztukę mięsa, po zmieleniu świetny do smażenia na hamburgery

Szponder (żeberka) - wykorzystaj do do duszenia, gotowania, na wywar, rosół, zupy, gulasz, dania jednogarnkowe

Goleń - nadaje się do powolnego gotowania, duszenia, na gulasz, ossobuco, świetna na rosół i sztukę mięsa

Rostbef - doskonały do pieczenia w całości, smażenia, z rostbefu wycina się stek o nazwie New York Steak lub Striploin Steak, a razem z kością i polędwicą T-Bone, Porterhouse

Polędwica - najczęściej używana do smażenia, pieczenia w całości, na steki, befsztyki, zrazy, fondue - generalnie każde zastosowanie

Zrazowa górna - w sam raz do duszenia i pieczenia w całości, na pieczeń, zrazy, befsztyk tatarski, rumsztyk, bryzol

Zrazowa dolna - używana do do duszenia w całości, powolnego gotowania, na rolady, pieczeń

Skrzydło - najlepiej nada się do pieczenia, smażenia (rumsztyk, bryzol), duszenia, na befsztyk tatarski, do szybkiego smażenia

Ligawa - używana do pieczenia (sztufada), do duszenia, na małe rolady, carpaccio

Łata - świetnie nadaje się na wywar, sztukę mięsa, po zmieleniu idealna na hamburgery

Krzyżowa - doskonała na steki, do krótkiego smażenia, pieczenia, duszenia, na rolady, fondue, bryzol, rumsztyk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
0
>60 min
4
Desery papierówkowa szarlotka z budyniową pianką

Papierówkowa szarlotka pachnie i smakuje wybornie, nie da się poprzestać na j...

Odsłon: 8877

>60 min
36
Śniadania Bardzo pikantna jajecznica.

Jajecznica przygotowana z ostrych papryczek chili, pomidorków daktylowych, ce...

Odsłon: 64

30 min
3
30 min
4
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0