Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych składników potrzebnych naszemu organizmowi do poprawnego funkcjonowania. Wołowina jest mięsem średniokalorycznym - wartość kaloryczna zależna jest od ilości tłuszczu, która się w niej znajduje. Zawiera za to bardzo dużo składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo oraz pełnowartościowe białko, ponadto jest doskonałym źródłem witaminy B12, B1 i B6.

Jak rozpoznać wołowinę dobrej jakości?

Aby móc w pełni skorzystać z dobrodziejstw płynących z jedzenia wołowiny, powinniśmy zadbać żeby zjadane przez nas mięso było możliwie najlepszej jakości. Warto pamiętać, że dobra wołowina jest wilgotna, a po naciśnięciu powraca do pierwotnego kształtu dopiero po kilku chwilach.

Dobrej jakości surowe mięso ma kolor od jasnoczerwonego poprzez czerwony, aż do ciemnoczerwonego (barwa mięsa jest zależna od rasy zwierzęcia) i jest lekko wilgotne. Mięso ma charakterystyczną marmurkowatość , czyli tłuszcz który ma duży wpływ na jakość mięsa podczas obróbki termicznej. Należy unikać mięsa, które ma ciemny kolor, z ciemnymi plamami lub żółtobrązowym tłuszczem, prawdopodobnie zwierzę było stare ,chore lub mięso jest nieświeże.

Konkurs! Wygraj atrakcyjne nagrody od Ambition

Do czego można wykorzystać różne kawałki wołowiny?

Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia

Rozbratel - w sam raz na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany

Antrykot - idealnie nadaje się na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak

Łopatka - sprawdzi się do pieczenia, duszenia, długiego gotowania, na gulasz, pieczeń, zrazy

Mostek - doskonały do duszenia, powolnego gotowania, na gulasz, potrawy jednogarnkowe, rosół, sztukę mięsa, po zmieleniu świetny do smażenia na hamburgery

Szponder (żeberka) - wykorzystaj do do duszenia, gotowania, na wywar, rosół, zupy, gulasz, dania jednogarnkowe

Goleń - nadaje się do powolnego gotowania, duszenia, na gulasz, ossobuco, świetna na rosół i sztukę mięsa

Rostbef - doskonały do pieczenia w całości, smażenia, z rostbefu wycina się stek o nazwie New York Steak lub Striploin Steak, a razem z kością i polędwicą T-Bone, Porterhouse

Polędwica - najczęściej używana do smażenia, pieczenia w całości, na steki, befsztyki, zrazy, fondue - generalnie każde zastosowanie

Zrazowa górna - w sam raz do duszenia i pieczenia w całości, na pieczeń, zrazy, befsztyk tatarski, rumsztyk, bryzol

Zrazowa dolna - używana do do duszenia w całości, powolnego gotowania, na rolady, pieczeń

Skrzydło - najlepiej nada się do pieczenia, smażenia (rumsztyk, bryzol), duszenia, na befsztyk tatarski, do szybkiego smażenia

Ligawa - używana do pieczenia (sztufada), do duszenia, na małe rolady, carpaccio

Łata - świetnie nadaje się na wywar, sztukę mięsa, po zmieleniu idealna na hamburgery

Krzyżowa - doskonała na steki, do krótkiego smażenia, pieczenia, duszenia, na rolady, fondue, bryzol, rumsztyk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto orzechowe (bezglutenowe)

Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...

Odsłon: 3174

>60 min
14
60 min
4
Pieczywo Świąteczne chałki z kruszonką

Chałki przygotowane dla rodzinki. Pyszne, puszyste i mięciutkie. Polecam

Odsłon: 970

>60 min
3
30 min
7
30 min
10
Ciasta Makowiec na kruchym spodzie

Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....

Odsłon: 3108

60 min
18

Polecane artykuły

Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

1
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0
Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

3