Najlepsze przepisy na ogórki

Jak wykorzystać różne rodzaje mięsa?

Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych składników potrzebnych naszemu organizmowi do poprawnego funkcjonowania. Wołowina jest mięsem średniokalorycznym - wartość kaloryczna zależna jest od ilości tłuszczu, która się w niej znajduje. Zawiera za to bardzo dużo składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo oraz pełnowartościowe białko, ponadto jest doskonałym źródłem witaminy B12, B1 i B6.

Jak rozpoznać wołowinę dobrej jakości?

Aby móc w pełni skorzystać z dobrodziejstw płynących z jedzenia wołowiny, powinniśmy zadbać żeby zjadane przez nas mięso było możliwie najlepszej jakości. Warto pamiętać, że dobra wołowina jest wilgotna, a po naciśnięciu powraca do pierwotnego kształtu dopiero po kilku chwilach.

Dobrej jakości surowe mięso ma kolor od jasnoczerwonego poprzez czerwony, aż do ciemnoczerwonego (barwa mięsa jest zależna od rasy zwierzęcia) i jest lekko wilgotne. Mięso ma charakterystyczną marmurkowatość , czyli tłuszcz który ma duży wpływ na jakość mięsa podczas obróbki termicznej. Należy unikać mięsa, które ma ciemny kolor, z ciemnymi plamami lub żółtobrązowym tłuszczem, prawdopodobnie zwierzę było stare ,chore lub mięso jest nieświeże.

Konkurs! Wygraj atrakcyjne nagrody od Ambition

Do czego można wykorzystać różne kawałki wołowiny?

Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia

Rozbratel - w sam raz na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany

Antrykot - idealnie nadaje się na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak

Łopatka - sprawdzi się do pieczenia, duszenia, długiego gotowania, na gulasz, pieczeń, zrazy

Mostek - doskonały do duszenia, powolnego gotowania, na gulasz, potrawy jednogarnkowe, rosół, sztukę mięsa, po zmieleniu świetny do smażenia na hamburgery

Szponder (żeberka) - wykorzystaj do do duszenia, gotowania, na wywar, rosół, zupy, gulasz, dania jednogarnkowe

Goleń - nadaje się do powolnego gotowania, duszenia, na gulasz, ossobuco, świetna na rosół i sztukę mięsa

Rostbef - doskonały do pieczenia w całości, smażenia, z rostbefu wycina się stek o nazwie New York Steak lub Striploin Steak, a razem z kością i polędwicą T-Bone, Porterhouse

Polędwica - najczęściej używana do smażenia, pieczenia w całości, na steki, befsztyki, zrazy, fondue - generalnie każde zastosowanie

Zrazowa górna - w sam raz do duszenia i pieczenia w całości, na pieczeń, zrazy, befsztyk tatarski, rumsztyk, bryzol

Zrazowa dolna - używana do do duszenia w całości, powolnego gotowania, na rolady, pieczeń

Skrzydło - najlepiej nada się do pieczenia, smażenia (rumsztyk, bryzol), duszenia, na befsztyk tatarski, do szybkiego smażenia

Ligawa - używana do pieczenia (sztufada), do duszenia, na małe rolady, carpaccio

Łata - świetnie nadaje się na wywar, sztukę mięsa, po zmieleniu idealna na hamburgery

Krzyżowa - doskonała na steki, do krótkiego smażenia, pieczenia, duszenia, na rolady, fondue, bryzol, rumsztyk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 188

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 97

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4