Sezon na dynię

Każdy z nas marzy o tym, aby na długo zachować młody i świeży wygląd. Tylko w jaki sposób to osiągnąć bez interwencji chirurga plastycznego?

Wiele osób twierdzi, że młody wygląd to głównie sprawa dobrych genów. Owszem, jest w tym wiele racji, jednak nie bez znaczenia jest również nasz styl życia. Nieprawdą jest, że zmarszczek i kurzych łapek unikniemy jedynie inwestując mnóstwo pieniędzy w drogie kosmetyki oraz zabiegi estetyczne. Za świeży i młody wygląd naszej skóry w znacznej mierze odpowiada kolagen. Nie jest tajemnicą, że substancja ta opóźnia procesy starzenia się skóry, sprawiając że jest ona bardziej sprężysta i pozbawiona zmarszczek. Jednak niewiele osób wie, że jego produkcję możemy pobudzić poprzez odpowiednie odżywianie.

Ten rodzaj diety poleca się również wszystkim osobom, cierpiącym na schorzenia stawów, ścięgien i wiązadeł. Substancja ta sprzyja leczeniu reumatyzmu oraz różnego rodzaju zapaleń. Ponadto, kolagen poprawia kondycję naszych kości, łagodząc m.in. objawy osteoporozy. Osoby mające tego rodzaju problemy, powinny spożywać jak najwięcej tego białka.

Podpowiadamy, jakie produkty warto włączyć do swojej diety, aby zadbać o odpowiedni poziom kolagenu w organizmie.


1. Zielone warzywa liściaste

W tym wypadku mamy naprawdę spory wybór - od szpinaku, przez kapustę, aż po jarmuż. We wszystkich tych warzywach znajdziemy porcję luteiny, która stymuluje odbudowę włókien kolagenowych. Co więcej, są one także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które także spowalniają proces starzenia się organizmu.

Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Podobnie jak fasola, warzywo to wpływa pozytywnie na produkcję kolagenu oraz zawiera w sobie cennych kwas hialuronowy.

Owoce te są prawdziwą skarbnicą witamin, odpowiadających za wygląd naszej skóry. Znajdziemy w nich między innymi witaminę E, która stymuluje nasz organizm do walki z wolnymi rodnikami, przyśpieszającymi procesy starzenia się komórek. Ponadto owoce te zawierają w sobie potężną dawkę witaminy C. Większość z nas kojarzy ją jako skuteczny środek na przeziębienie, jednak odpowiada ona również odpowiednie napięcie i elastyczność skóry.

Wszystkie odmiany fasoli słyną z zalet odżywczych. Jest ona trzecim po soi i grochu źródłem białka - zawiera go znacznie więcej niż mięso. Obfituje także w węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ogromne ilości mikroelementów i witamin (wśród nich głównie w witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B1, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia). Co bardzo ważne, fasola pobudza produkcję kolagenu oraz zawiera w sobie kwas hialuronowy, który odpowiada za elastyczność i nawilżenie skóry.

Do budowy kolagenu niezbędna jest witamina C, a tę znajdziecie nie tylko w cytrusach, ale również w wielu warzywach. Piękna cera nie będzie jedynym pożytkiem płynącym z włączenia ich do diety. Naukowcy udowodnili, że zawarte w nich substancje pomagają zwalczać wolne rodniki oraz mają zaskakujące działanie antynowotworowe.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepsze rogaliki

To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...

Odsłon: 35745

60 min
45
Śniadania Pikantny serek śmietankowo - ziołowy

Przepis na ten serek jest prosty i szybki, a serek pyszny. Możemy go przygoto...

Odsłon: 931

15 min
9
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 1120

30 min
6

Przepis dnia

Dania główne Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...

Odsłon: 6053

30 min
12