Najlepsze przepisy na ogórki

Sponsorowane

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Miłośnicy kawy i bariści wiedzą, co oznaczają słowa dobra kawa. Większość z nich nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki espresso lub ulubionego latte macchiato popijanego niedługo po obudzeniu. Aby przygotować dobrą kawę, ważna jest technika jej parzenia lub odpowiednio dobrane ekspresy do kawy, które w mgnieniu oka przygotują wyśmienity czarny napój, którym nie pogardzą nawet najwięksi smakosze i specjaliści. Wybór dobrego ekspresu do kawy może okazać się nie lada wyzwaniem, kiedy nie wiemy sami, czego oczekujemy, a ilość dostępnych ekspresów jest tak ogromna, że nie wiemy, na jaki się zdecydować.

Espresso najlepiej przygotowywać w ekspresie wysokociśnieniowym, który jest w stanie przygotować wysokoaromatyczny napój / freepik.com / materiały promocyjne

Ekspres do kawy dla miłośników espresso

Ekspresy do kawy przelewowe to idealne rozwiązanie dla smakoszy małej czarnej, która rozbudza ich poranek każdego dnia. Ekspresy przelewowe charakteryzują się prostotą obsługi, a w uzyskanym z nich napoju nie znajdują się żadne fusy. Przelewowy ekspres do kawy może być wyposażony również w płytę grzewczą, która utrzyma temperaturę napoju, do momentu zabrania go. Aby ekspres przygotował ulubione espresso, wystarczy napełnić pojemnik kawą, dolać wrzącej wody i uzupełnić filtr, a już po kilkunastu minutach ekspres przygotuje kawę niczym profesjonalny barista. Espresso najlepiej przygotowywać w ekspresie wysokociśnieniowym, który jest w stanie przygotować wysokoaromatyczny napój.

Modele ekspresów do kawy

Oprócz wcześniej wspomnianego, przelewowego ekspresu do kawy, który będzie doskonałym wyborem dla osób, które zawsze chcą czuć doskonały aromat świeżo przyrządzonej kawy, do wyboru mamy również ekspresy kolbowe, dzięki którym nie tylko smak i aromat, ale i wygląd kawy nas zachwyci. Za pomocą ekspresu kolbowego możemy tworzyć różnego rodzaju ozdobniki w mleku i przygotować kawę niczym z Instagrama. Ekspresy kolbowe bywają również znacznie tańsze od automatycznych.

Obok kolbowych, pojawiają się również ekspresy ciśnieniowe automatyczne, za pomocą których zaparzanie kawy zajmuje kilkadziesiąt sekund, czyli idealnie tyle ile potrzebuje ekspres, aby przygotować nam świeżą, aromatyczną kawę idealną do wypicia na rozpoczęcie dnia pracy lub śniadania do łóżka. Pełna automatyzacja ekspresu w żaden sposób nie zaszkodzi przygotowanej kawie, a jej smaku nie odróżnimy od tej przygotowywanej w innym ekspresie.

Jeśli mocne, czarne espresso do nas nie przemawia lub raz na jakiś czas lubimy nasycić się smakiem cappuccino, lub mokki to warto rozważyć również kupno ekspresu kapsułkowego, dzięki któremu przygotujemy dowolny napój w mgnieniu oka, a nawet o różnych walorach smakowych jak orzech, czekolada czy wanilia.

Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy?

Podczas zakupu warto sprawdzić również, czy ekspresy do kawy posiadają dodatkowe wyposażenie, które ułatwi nam jego obsługę. Może się okazać, że ekspres, który sobie wymarzyliśmy, nie ma wbudowanego młynka do kawy i będziemy zmuszeni dokupić do osobno. Na rynku dostępne są również ekspresy do kawy wyposażone we wbudowany ciśnieniowy spieniacz do mleka lub z dodatkowym kompletem filiżanek czy kubków, które są idealnie dopasowane do rodzaju ulubionej kawy. Oprócz tego warto zainteresować się czyszczeniem ekspresu. Niektóre ekspresy do kawy posiadają skomplikowany system czyszczenia, który nie raz wymaga rozebrania połowy urządzenia dla dokładnego oczyszczenia, więc warto i te kwestie przemyśleć. Kawa z ekspresu to nie tylko wygoda i oszczędność czasu, ale i również aromatyczny i pyszny trunek, która zachwyci nasze kubki smakowe.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Dalgona coffe

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 49

15 min
4
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 53

15 min
3
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 672

15 min
5
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 612

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3