Najlepsze przepisy na ogórki

Jakie wina podać na wielkanocny stół?

Celebrowanie wspólnie spędzonych chwil z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole to nieodzowny element wszystkich, polskich świąt. Jak sprawić, by nasi goście zachwycili się nie tylko smakiem serwowanych potraw, ale także docenili podane do nich wina? Podpowiadają sommelier i kucharz z Winiarni Zamojskiej.

Podczas wielkanocnych spotkań na stołach pojawiają się zarówno tradycyjne potrawy jak i wariacje według gustu i fantazji gospodarzy. Od dawna przecież wiadomo, że na styku tradycji oraz aktualnie popularnych, a czasem wręcz „modnych” składników pojawiają się najciekawsze połączenie smakowe.

Wskazówki sommeliera

- Wina z polskich owoców świetnie podkreślą i uzupełnią smak tradycyjnych potraw wielkanocnych. Świąteczny obiad lub kolację proponuję rozpocząć dobrze schłodzonym, wytrawnym, musującym winem z gruszek, które doskonale sprawdzi się zarówno jako aperitif, jak i towarzysz zimnych przystawek. Polecam szczególnie do wędlin, jajek i sałatki jarzynowej. Wytrawne lub półwytrawne wino gruszkowe możemy również podać do dań na ciepło z indyka i kurczaka. Natomiast do gorącej kaczki, wieprzowiny i wołowiny świetnie sprawdzi się półwytrawne wino z czarnych porzeczek. – rekomenduje Wiesław Wysokiński, sommelier, Winiarnia Zamojska.

Wielkanoc to także wspaniała okazja, by do babek i serników podać wino deserowe. Tu warto pamiętać (nie tylko od święta), by wino było co najmniej tak słodkie jak ciasto. - Smak baby drożdżowej i babki czekoladowej polecam w towarzystwie słodkiego winaz wiśni. Z mazurkiem i sernikiem zaś dobrze komponuje się lodowe wino z jabłek. - wyjaśnia Wiesław Wysokiński, sommelier, Winiarnia Zamojska.

Co na wielkanocny stół serwują kucharze?

- Według mnie na wielkanocnym stole dobrze łączyć tradycję z nowoczesnością, bo dania, które zaserwujemy powinny nam przede wszystkich smakować i podkreślać odświętny charakter spotkania. Jako osoba urodzona i wychowana na Roztoczu jestem miłośnikiem regionalnych produktów, na których wychowałem się, dlatego tradycyjne, świąteczne dania często podkręcam produktami z moich okolic. Biały barszcz polecam podać z jajkiem i pokruszonym roztoczańskim twarogiem. Twaróg roztoczański to inaczej biały ser wymieszany z solą, suszonym ziołami i przyprawami. Możemy zrobić  go samodzielnie.  Ten do białego barszczu najlepiej przygotować tydzień wcześniej, zawinąć w gazę lub pergamin i pozostawić do wysuszenia. Na główne danie do pieczonej kaczki, czy schabu polecam zaś buraczki karmelizowane w słodkim winie z wiśni. Tak przygotowane buraki możemy również wykorzystać do sałatki z jajkiem, gorgonzolą i kalafiorem ramonesco, która świetnie smakuje zarówno solo jak i w towarzystwie mięs oraz ryb podawanych zarówno na zimno jak i na gorąco. Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć również mazurka z kajmakiem i czekoladowej babki - mówi Marcin Sikora kucharz, ekspert kulinarny Winiarnia Zamojska.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 974

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

7
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9