Najlepsze przepisy na ogórki

Celebrowanie wspólnie spędzonych chwil z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole to nieodzowny element wszystkich, polskich świąt. Jak sprawić, by nasi goście zachwycili się nie tylko smakiem serwowanych potraw, ale także docenili podane do nich wina? Podpowiadają sommelier i kucharz z Winiarni Zamojskiej.

Podczas wielkanocnych spotkań na stołach pojawiają się zarówno tradycyjne potrawy jak i wariacje według gustu i fantazji gospodarzy. Od dawna przecież wiadomo, że na styku tradycji oraz aktualnie popularnych, a czasem wręcz „modnych” składników pojawiają się najciekawsze połączenie smakowe.

Wskazówki sommeliera

- Wina z polskich owoców świetnie podkreślą i uzupełnią smak tradycyjnych potraw wielkanocnych. Świąteczny obiad lub kolację proponuję rozpocząć dobrze schłodzonym, wytrawnym, musującym winem z gruszek, które doskonale sprawdzi się zarówno jako aperitif, jak i towarzysz zimnych przystawek. Polecam szczególnie do wędlin, jajek i sałatki jarzynowej. Wytrawne lub półwytrawne wino gruszkowe możemy również podać do dań na ciepło z indyka i kurczaka. Natomiast do gorącej kaczki, wieprzowiny i wołowiny świetnie sprawdzi się półwytrawne wino z czarnych porzeczek. – rekomenduje Wiesław Wysokiński, sommelier, Winiarnia Zamojska.

Wielkanoc to także wspaniała okazja, by do babek i serników podać wino deserowe. Tu warto pamiętać (nie tylko od święta), by wino było co najmniej tak słodkie jak ciasto. - Smak baby drożdżowej i babki czekoladowej polecam w towarzystwie słodkiego winaz wiśni. Z mazurkiem i sernikiem zaś dobrze komponuje się lodowe wino z jabłek. - wyjaśnia Wiesław Wysokiński, sommelier, Winiarnia Zamojska.

Co na wielkanocny stół serwują kucharze?

- Według mnie na wielkanocnym stole dobrze łączyć tradycję z nowoczesnością, bo dania, które zaserwujemy powinny nam przede wszystkich smakować i podkreślać odświętny charakter spotkania. Jako osoba urodzona i wychowana na Roztoczu jestem miłośnikiem regionalnych produktów, na których wychowałem się, dlatego tradycyjne, świąteczne dania często podkręcam produktami z moich okolic. Biały barszcz polecam podać z jajkiem i pokruszonym roztoczańskim twarogiem. Twaróg roztoczański to inaczej biały ser wymieszany z solą, suszonym ziołami i przyprawami. Możemy zrobić  go samodzielnie.  Ten do białego barszczu najlepiej przygotować tydzień wcześniej, zawinąć w gazę lub pergamin i pozostawić do wysuszenia. Na główne danie do pieczonej kaczki, czy schabu polecam zaś buraczki karmelizowane w słodkim winie z wiśni. Tak przygotowane buraki możemy również wykorzystać do sałatki z jajkiem, gorgonzolą i kalafiorem ramonesco, która świetnie smakuje zarówno solo jak i w towarzystwie mięs oraz ryb podawanych zarówno na zimno jak i na gorąco. Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć również mazurka z kajmakiem i czekoladowej babki - mówi Marcin Sikora kucharz, ekspert kulinarny Winiarnia Zamojska.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Gofry z serka wiejskiego

Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...

Odsłon: 19826

15 min
11
30 min
3
Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

Odsłon: 6885

30 min
42

Przepis dnia

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

Odsłon: 1242725

>60 min
4736