Spis treści:
- Owoce czeremchy – wartości odżywcze
- Jakie właściwości mają owoce czeremchy?
- Kiedy zbierać owoce czeremchy?
- Co można zrobić z owoców czeremchy?
- Nalewka i wywar z kory czeremchy – na co pomaga?
Roślina ta znana jest również pod nazwami śliwa trzemcha oraz smrodynia, przyjmuje postać drzew lub sporych krzewów. Charakteryzują ją ciemne owoce, przypominające nieco czarną porzeczkę. Kwitnie w kwietniu białymi kwiatami, które wydzielają intensywny zapach. Występuje dziko w pobliżu jezior, rzek i terenów podmokłych, można spotkać ją także w parkach, gdzie sadzona jest jako roślina ozdobna. W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno liście, owoce, jak i korę drzewa. W poniższym artykule podpowiemy ci, co można zrobić z owoców czeremchy oraz jakie ma wartości odżywcze.

Owoce czeremchy – wartości odżywcze
W owocach czeremchy znaleźć można sporo witaminy C, która ma działanie przeciwutleniające oraz wspierające odporność. Nie brakuje w niej minerałów, takich jak: wapń, potas i fosfor. Kwas jabłkowy znajdujący się w jej owocach pomaga zwalczać bakterie i grzyby, a także wykazuje właściwości przeciwzapalne.
Ponadto zawiera antyoksydanty, takie jak karotenoidy, które wspierają walkę ze szkodliwym wpływem na organizm wolnych rodników oraz wykazują działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe, antocyjany, które pomagają zapobiegać cukrzycy oraz flawonoidy, skutecznie wspierające układ nerwowy oraz działające przeciwzakrzepowo.
Jakie właściwości mają owoce czeremchy?
Owoce czeremchy przydadzą się, kiedy dopadnie cię przeziębienie lub grypa, ponieważ pomagają zwalczyć uporczywy kaszel oraz zaleca się je do stosowania w przypadku leczeniu chorób układu oddechowego. Dzięki działaniu antybakteryjnemu pomaga zwalczać infekcje. Mogą pomóc przy gorączce, zapaleniu oskrzeli, a nawet astmie.
Napar z czeremchy działa moczopędnie, pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz zwalczyć infekcje układu moczowego. Będzie także odpowiedni do stosowania dla kobiet, które mają problemu z bólami miesiączkowymi. Natomiast suszone owoce lub napar z czeremchy sprawdzą się w przypadku kłopotów z układem pokarmowym, takich jak niestrawność czy biegunka. Owoce czeremchy mogą przyspieszać przemianę materii, między innymi dzięki zawartości kwasu cytrynowego.
Kora z czeremchy jest polecana do stosowania dla osób, które cierpią z powodów bóli reumatycznych. Co więcej, ma korzystny wpływ na układ nerwowy, łagodzi stres, stany lękowe, a nawet może pomóc przeciwdziałać depresji.
Liście, kora, owoce i kwiaty czeremchy mogą być wykorzystywane również do przygotowania maceratów oraz okładów na skórę. Mają działanie antybakteryjne, pomagają w przypadku atopowego zapalenia skóry oraz przyspieszają gojenie się ran.
Kiedy zbierać owoce czeremchy?
Zastanawiasz się, kiedy najlepiej zrywać owoce czeremchy? Początek września to idealny moment, w którym owoce są idealne dojrzałe i gotowe do zbiorów. Warto pamiętać, aby nie spożywać pestek owoców, które podobnie jak nasiona jabłek mogą być toksyczne. Ponadto nie należy przesadzać z ilością spożywanych owoców, ponieważ mogą wywołać biegunkę.
Co można zrobić z owoców czeremchy?
Nie wszyscy wiedzą, że owoce czeremchy nadają się do spożycia na surowo, można dodać je do deserów, ciast, lodów lub dań na słodko. Bez trudu zrobisz z nich również przetwory, możesz przygotować pyszne soki, konfitury dżem i galaretki, które doskonale sprawdzą się w jesienno-zimowych miesiącach. Ponadto susz z liści czeremchy można dorzucić od swojej ulubionej herbaty.
Nalewka i wywar z kory czeremchy – na co pomaga?
Korę czeremchy najczęściej wykorzystuje się do przygotowania leczniczej nalewki oraz wywaru.
Nalewka z kory czeremchy
Będziesz potrzebować kilku świeżych lub wysuszonych gałązek czeremchy, włóż je do szklanego słoja, a następnie zalej mocnym alkoholem, np. wódką. W proporcjach jeden do pięciu. Miksturę odstaw na minimum czternaście dni, następnie odcedź ją i przelej do butelki. Dodawaj łyżeczkę do herbaty lub stosuj odrobinę zewnętrznie na skórę.
Wywar z kory czeremchy
Do przygotowania wywaru będziesz potrzebował 50 g kory czeremchy oraz 350 ml wrzątku. Gotuj ją na niewielkim ogni przez pięć minut, a następnie odstaw na 30 minut do zaparzenia. Pij dwa razy dziennie po 50 ml naparu. Wywar warto przygotować w przypadku przeziębienia, kaszlu, czy bólu głowy. Napar możesz parzyć przez dwie godziny, wówczas może pomóc przy biegunkach lub niestrawności. Pij jednąż łyżkę trzy do czterech razy na dzień.
Źródła: medonet.pl, sekrety-zdrowia.org, smaker.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »