Dania jednogarnkowe

Zupy to idealny element jadłospisu odchudzających się osób, ponieważ są smaczne, zdrowe i sycące. Po które z nich sięgać jesienią i na czym je gotować, żeby nie tylko zachwycały swoim smakiem, ale również pomogły ci zgubić dodatkowe centymetry w talii? Poznaj sprawdzone przepisy na jesienne zupy na odchudzanie.

Najlepsze przepisy na zupy na jesień | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jesień to czas, w którym szybciej przybieramy na wadze niż w lecie – wynika to z faktu, że chętniej sięgamy po wysokokaloryczne przekąski i zwykle jesteśmy mniej aktywni. Dodatkowo trudniej jest nam zauważyć przybywające kilogramy, ponieważ odkrywamy znacznie mniej ciała. Co zrobić, żeby cieszyć się szczupłą sylwetką również w tym okresie? Podstawą jest zmiana nawyków żywieniowych. Podczas komponowania jadłospisu warto uwzględnić w nim zupy – są one smaczne, sycące, a do tego pożywne i niskokaloryczne. Na które z nich warto postawić? Poznaj przepisy na jesienne zupy na odchudzanie, dzięki którym rozgrzejesz się w chłodne dni i pozbędziesz się zbędnych kilogramów.  

 Sprawdź także: Dania z makaronem świderki. Hitowe przepisy na obiad, kolację i na imprezę

Na czym gotować zupę podczas odchudzania? 

Na czym gotować zupę podczas odchudzania? Najlepszym wyborem będą wywary warzywne. Warzywa są nie tylko niskokaloryczne i pozbawione tłuszczu, ale również bogate w witaminy i minerały, których twój organizm szczególnie potrzebuje w trakcie redukcji wagi. Ponadto doskonale uwydatniają one smak potraw, a do tego w większości są lekkostrawne. Do ugotowania warzywnego bulionu możesz użyć różnych warzyw – doskonale sprawdzi się tutaj seler, marchew, pietruszka, por, cebula, a nawet kapusta. Nie wyobrażasz sobie zupy bez mięsa? Na szczęście nie musisz z niego rezygnować – wystarczy sięgnąć po jego chude odmiany, np. kurczaka lub indyka. Najgorszym możliwym wyborem będą gotowe kostki rosołowe, które obfitują w szereg niekorzystnych dla zdrowia i sylwetki składników, w tym tłuszcze trans, konserwanty i wzmacniacze smaku.  

Jesienne zupy na odchudzanie - przepisy  

Kapusta, kalafior, soczewica, a może dynia? Na sklepowych półkach znajdziesz wiele różnych produktów, z których zrobisz pyszne jesienne zupy na odchudzanie. Poznaj te najbardziej godne uwagi i wyczaruj z nich potrawy, które nie tylko pomogą ci zrzucić nadprogramowe kilogramy, ale również rozgrzeją cię w chłodne jesienne dni.  

Kapusta  

Kapuśniak to wręcz obowiązkowe danie na jesienne wieczory. Nie dość, że doskonale rozgrzewa, to jeszcze jest bardzo sycący i prosty w przygotowaniu. Aby go przyrządzić, musisz zaopatrzyć się w kiszoną kapustę, czosnek, cebulę, ziemniaki, marchew, liść laurowy, suszone grzyby, pietruszkę, seler, ziele angielskie, kminek, sos sojowy, sól, oliwę z oliwek oraz słodką i wędzoną paprykę.  

Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Dorzuć kminek oraz ostrą i wędzoną paprykę, a po wymieszaniu – kapustę kiszoną i startą marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut, po czym zdejmij patelnię z palnika. Umieść w dużym garnku korzeń pietruszki, seler, ziele angielskie, suszone grzyby oraz liść laurowy i zalej całość wodą.  

Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i kontynuuj obróbkę termiczną na małym ogniu. Dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach wrzuć do garnka składniki z patelni, wymieszaj i gotuj do momentu, aż warzywa nabiorą miękkości. Wyjmij z garnka pietruszkę oraz seler, po czym dodaj do niego sól i sos sojowy. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolej do niej nieco wody.  

Kalafior 

Nie jesteś fanem kapusty kiszonej, a masz ochotę na pyszną rozgrzewającą zupę? Zatem wyczaruj ją na bazie kalafiora. Pozostałe składniki, których potrzebujesz do jej przygotowania, to marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, por, pieprz czarny i ziołowy, ziele angielskie oraz liście laurowe. Realizację przepisu rozpocznij od pokrojenia ziemniaków w kostkę. Pokrój pora w plasterki, a selera, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Umieść warzywa w garnku, zalej je wodą i dodaj przyprawy. Gdy składniki zmiękną, dodaj do nich różyczki kalafiora i gotuj je do miękkości. Gotową zupę dopraw solą i pieprzem wedle uznania.  

Soczewica  

Wśród przepisów na jesienne zupy na odchudzanie nie może zabraknąć tego z soczewicą w roli głównej. Potrawa w tym wydaniu powstaje z takich produktów jak czerwona soczewica, cebula, pomidory z puszki, pietruszka, marchewka, imbir, słodka papryka, mielona kolendra, kmin rzymski, suszony tymianek, ostra papryka, papryczka chili, czosnek, bulion warzywny, olej, natka pietruszki oraz sól i pieprz. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim posiekaną papryczkę chili, imbir oraz cebulę. Dodaj grubo startą pietruszkę i marchewkę, a po dwóch minutach – soczewicę, przyprawy i pomidory. Zalej całość bulionem, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem.  

Dynia  

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni, która jest nie tylko smaczna, ale również odżywcza i niskokaloryczna – 100 g tego warzywa dostarcza nam zaledwie 30 kalorii. Jak przyrządzić zupę na bazie tego składnika? Warto postawić na sycącą zupę krem, w skład której wchodzi dynia, cebula, pietruszka, marchewka, czosnek, bulion warzywny, kurkuma, przyprawa curry, słodka papryka oraz sól i pieprz. Ponadto przyda ci się olej i pestki dyni.

Pierwszym krokiem jest pokrojenie warzyw – dynię pokrój w kostkę, a pietruszkę i marchew w półplasterki. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodaj pietruszkę oraz marchew i kontynuuj obróbkę termiczną przez pięć minut. Po upływie tego czasu dorzuć kawałki dyni wraz z przyprawami. Po trzech minutach zalej całość bulionem i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Na koniec zmiksuj wszystkie składniki za pomocą blendera i dopraw solą oraz pieprzem. Po przelaniu zupy do miski posyp ją pestkami dyni.  

Brokuły  

Masz ochotę na zupę krem, ale nie przepadasz za dynią? Zatem przyrządź ją z brokułów – warzywa te zasilą twój organizm w niezbędne składniki odżywcze, dostarczając mu przy tym niewiele kalorii. Pozostałe składniki, które warto uwzględnić w tym przepisie, to czosnek, cebula, ziemniaki, marchew, oliwa z oliwek, bulion warzywny, słodka i ostra papryka, rozmaryn oraz sól i pieprz. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek i zeszklij na niej drobno posiekany czosnek i cebulę. Pozostałe warzywa pokrój w słupki i dodaj je do garnka. Zalej całość bulionem, wsyp przyprawy i gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa nabiorą miękkości. Na koniec zmiksuj zawartość garnka za pomocą blendera, aż do uzyskania gładkiej masy.  

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Kusi smakiem na ciepło i zimno. Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana »

Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »

Jak ukorzenić ananasa? Uprawa ananasa w doniczce krok po kroku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 53

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0