Jest zdrowszy od cieciorki i soi. Obniża ciśnienie, zły cholesterol i wysoki cukier, wspomaga odchudzanie

Dobrze zbilansowane posiłki w zdrowej diecie zawierają węglowodany, tłuszcze oraz białka. Jeżeli unikasz jedzenia mięsa i nabiału, źródłem protein mogą być rośliny strączkowe. Najczęściej wybieramy fasolę, soczewicę lub ciecierzycę. Jednak niewiele osób sięga po łubin. Sprawdź, dlaczego warto go jeść, oraz jakie są właściwości prozdrowotne łubinu.

Dlaczego warto jeść łubin? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Łubin to roślina z rodziny bobowatych, w jej zdrewniałych strąkach znajdują się nasiona. Występuje niemal na całym świecie, można wyróżnić 200 gatunków, najwięcej z nich, bo aż 82 znajdziemy w Ameryce Północnej, Południowej, Azji i Europie, niektóre rodzaje łubinu spotkać można również w Afryce. Rosną na terenach trawiastych, niestraszne są im również wydmy, pustynie czy kamieniste podłoże. Istnieją zarówno niejadalne odmiany, jak i te, które można zjeść, wiele z nich kryje w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych. Świetnie nadadzą się jako zastępnik innych znanych roślin strączkowych. Podpowiemy ci, co zrobić z łubinu, kto powinien go jeść oraz jakie są przeciwwskazania do jego spożycia. 

Sprawdź także: Dla cukrzyków jest jak lekarstwo, dzielnie walczy ze złym cholesterolem, buduje odporność. Co daje jedzenie kozieradki?

Jakie wartości odżywcze ma łubin?

Nasiona łubinu są niezwykle pożywne, w 100 g znajdziemy ok. 36 gramów wartościowego białka roślinnego. Co więcej, nie brakuje w nich błonnika pokarmowego, cennych antyoksydantów, witaminy C, tych z grupy B, D i E oraz substancji mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń i sód. Roślina ta ma niski indeks glikemiczny, dlatego bez obawy może być spożywana przez osoby, które chorują na cukrzycę. W 100 g znajduje się ich 371 kcal. Warto wspomnieć również o tym, że łubin nie zawiera glutenu, dlatego może być bez problemu spożywany przez osoby chorujące na celiakię. 

Łubin – właściwości prozdrowotne

Jakie właściwości ma łubin? Korzystnie wpływa na układ krwionośny, chroni organizm przed miażdżycą. W nasionach łubinu znajdują się substancje obniżające wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Odpowiada za to między innymi błonnik pokarmowy, który dodatkowo reguluje poziom cukru, a także zapewnia prawidłową pracę jelit, zapobiegając tym samym zaparciom. Natomiast, białko obecne w ziarnach łubinu świetnie wpłynie na prawidłową pracę mięśni wraz z błonnikiem sprawiają, że po posiłku dłużej czujemy się syci. Ma to istotne znaczenie dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ pomoże zmniejszyć odczucie głodu. 

Łubin jest także źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości antynowotworowe oraz przeciwstarzeniowe. Co więcej, wpływa pozytywnie na zdrowie oczu, zmniejszając ryzyko zachorowania na zaćmę. 

Jedzenie łubinu jest polecane osobom, które borykają się z wysokim ciśnieniem krwi. Roślina ta jest również źródłem kwasu foliowego. Ponadto wysoka zawartość witamin i minerałów korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. 

Łubin – przeciwwskazania

Chociaż ziarna łubinu są zdrowe, nie wszyscy mogą go jeść. Tyczy się to osób, które borykają się z alergiami pokarmowymi, a także chorobami układu nerwowego. Łubin odradza się także chorym na marskość wątroby, a także kobietom w ciąży oraz tym, które karmią piersią. 

Jak jeść ziarna łubinu?

Przed zjedzeniem, nasiona łubinu muszą być poddane obróbce termicznej. Na początku należy je umieścić w zimnej wodzie z dodatkiem soli i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Wodę warto zmienić dwa razy w ciągu dnia. Po tym czasie można je ugotować (dwie godzinny na małym ogniu). W sklepach można znaleźć również gotowy łubin w słoikach. 

Łubin – rodzaje

Istnieje wiele rodzajów łubinu, w naszym kraju uprawiane są trzy gatunki, łubin biały, żółty oraz wąskolistny. Najczęściej można spotkać się z łubinem żółtym, które z łatwością można rozpoznać po kolorze. Drugim niezwykle popularnym gatunkiem jest łubin wąskolistny, który charakteryzuje intensywnie niebiesko-fioletowy kolor. 

Warto wspomnieć również o tym, że nie wszystkie gatunku łubinu są jadalnie, odmiany gorzkie zawierają substancje zwane alkaloidami, które mogą być toksyczne. W kuchni zastosowanie mają natomiast odmiany słodkie, można jeść je po obróbce termicznej. Spożycie niejadalnej odmiany łubinu może skończyć się zatruciem, odrętwieniem, zaburzeniami widzenia, zawrotami głowy oraz problemami z poruszaniem. 

Łubin zastosowanie w kuchni

Nie wiesz, co zrobić z łubinu? Nasiona te można wykorzystać podobnie jak fasolę, ciecierzycę czy soję. Świetnie sprawdzi się, jako źródło białka w wegetariańskich potrawkach, można na przykład podać go z ryżem, kaszą lub ulubionymi warzywami. Może stanowić również element sałatek lub zup, a także duszonych mięs. We Francji łubin dodawany jest do mąki, z której można przygotowywać wypieki, pieczywo lub naleśniki. Łubin można wykorzystać również do przygotowania pasty kanapkowej, która świetnie zastąpi klasyczny hummus. W Portugalii łubin jest pyszną podawaną do piwa. 

Zupa krem z łubinu

 Zupa krem z łubinu Zobacz przepis

Zupa krem z łubinu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
25
Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 161

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0