Spis treści:
- Jakie wartości odżywcze ma łubin?
- Łubin – właściwości prozdrowotne
- Łubin – przeciwwskazania
- Jak jeść ziarna łubinu?
- Łubin – zastosowanie w kuchni
Łubin to roślina z rodziny bobowatych, w jej zdrewniałych strąkach znajdują się nasiona. Występuje niemal na całym świecie, można wyróżnić 200 gatunków, najwięcej z nich, bo aż 82 znajdziemy w Ameryce Północnej, Południowej, Azji i Europie, niektóre rodzaje łubinu spotkać można również w Afryce. Rosną na terenach trawiastych, niestraszne są im również wydmy, pustynie czy kamieniste podłoże. Istnieją zarówno niejadalne odmiany, jak i te, które można zjeść, wiele z nich kryje w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych. Świetnie nadadzą się jako zastępnik innych znanych roślin strączkowych. Podpowiemy ci, co zrobić z łubinu, kto powinien go jeść oraz jakie są przeciwwskazania do jego spożycia.

Jakie wartości odżywcze ma łubin?
Nasiona łubinu są niezwykle pożywne, w 100 g znajdziemy ok. 36 gramów wartościowego białka roślinnego. Co więcej, nie brakuje w nich błonnika pokarmowego, cennych antyoksydantów, witaminy C, tych z grupy B, D i E oraz substancji mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń i sód. Roślina ta ma niski indeks glikemiczny, dlatego bez obawy może być spożywana przez osoby, które chorują na cukrzycę. W 100 g znajduje się ich 371 kcal. Warto wspomnieć również o tym, że łubin nie zawiera glutenu, dlatego może być bez problemu spożywany przez osoby chorujące na celiakię.
Łubin – właściwości prozdrowotne
Jakie właściwości ma łubin? Korzystnie wpływa na układ krwionośny, chroni organizm przed miażdżycą. W nasionach łubinu znajdują się substancje obniżające wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Odpowiada za to między innymi błonnik pokarmowy, który dodatkowo reguluje poziom cukru, a także zapewnia prawidłową pracę jelit, zapobiegając tym samym zaparciom. Natomiast, białko obecne w ziarnach łubinu świetnie wpłynie na prawidłową pracę mięśni wraz z błonnikiem sprawiają, że po posiłku dłużej czujemy się syci. Ma to istotne znaczenie dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ pomoże zmniejszyć odczucie głodu.
Łubin jest także źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości antynowotworowe oraz przeciwstarzeniowe. Co więcej, wpływa pozytywnie na zdrowie oczu, zmniejszając ryzyko zachorowania na zaćmę.
Jedzenie łubinu jest polecane osobom, które borykają się z wysokim ciśnieniem krwi. Roślina ta jest również źródłem kwasu foliowego. Ponadto wysoka zawartość witamin i minerałów korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Łubin – przeciwwskazania
Chociaż ziarna łubinu są zdrowe, nie wszyscy mogą go jeść. Tyczy się to osób, które borykają się z alergiami pokarmowymi, a także chorobami układu nerwowego. Łubin odradza się także chorym na marskość wątroby, a także kobietom w ciąży oraz tym, które karmią piersią.
Jak jeść ziarna łubinu?
Przed zjedzeniem, nasiona łubinu muszą być poddane obróbce termicznej. Na początku należy je umieścić w zimnej wodzie z dodatkiem soli i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Wodę warto zmienić dwa razy w ciągu dnia. Po tym czasie można je ugotować (dwie godzinny na małym ogniu). W sklepach można znaleźć również gotowy łubin w słoikach.
Łubin – rodzaje
Istnieje wiele rodzajów łubinu, w naszym kraju uprawiane są trzy gatunki, łubin biały, żółty oraz wąskolistny. Najczęściej można spotkać się z łubinem żółtym, które z łatwością można rozpoznać po kolorze. Drugim niezwykle popularnym gatunkiem jest łubin wąskolistny, który charakteryzuje intensywnie niebiesko-fioletowy kolor.
Warto wspomnieć również o tym, że nie wszystkie gatunku łubinu są jadalnie, odmiany gorzkie zawierają substancje zwane alkaloidami, które mogą być toksyczne. W kuchni zastosowanie mają natomiast odmiany słodkie, można jeść je po obróbce termicznej. Spożycie niejadalnej odmiany łubinu może skończyć się zatruciem, odrętwieniem, zaburzeniami widzenia, zawrotami głowy oraz problemami z poruszaniem.
Łubin zastosowanie w kuchni
Nie wiesz, co zrobić z łubinu? Nasiona te można wykorzystać podobnie jak fasolę, ciecierzycę czy soję. Świetnie sprawdzi się, jako źródło białka w wegetariańskich potrawkach, można na przykład podać go z ryżem, kaszą lub ulubionymi warzywami. Może stanowić również element sałatek lub zup, a także duszonych mięs. We Francji łubin dodawany jest do mąki, z której można przygotowywać wypieki, pieczywo lub naleśniki. Łubin można wykorzystać również do przygotowania pasty kanapkowej, która świetnie zastąpi klasyczny hummus. W Portugalii łubin jest pyszną podawaną do piwa.
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »