Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Katarzyny Skrzyneckiej sałatka dla zabieganych

Kolejne Zdrowe Warsztaty Kulinarne organizowane przez marki Fit&Easy, Borges i Bosch przebiegły pod hasłem Sałatki dla Zabieganych. Centrum Domowych Inspiracji odwiedziła Katarzyna Skrzynecka.

Co proponuje zabieganym pani Katarzyna?

 

Autorska sałatka Katarzyny Skrzyneckiej



Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kurczaka, zamarynowane w sosie sojowym, suszonym czosnku w pudrze i kolorowym pieprzu
½ główki sałaty lodowej (ew. opakowanie mieszanki sałat)
2 pęczki sałaty rucoli
1 zielony ogórek pokrojony w plastry
Garść kiełków słonecznika
2 łyżki pestek dyni lub słonecznika prażonych na suchej patelni
Sos:

Oliwa z oliwek lub olej arachidowy
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania: Zamarynowanego kurczaka upiec na grillu z każdej strony, wystudzić i pokroić w plastry.
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku.
Umytą rukolę połączyć z porwaną sałatą lodową, ogórkiem, kiełkami, pestkami oraz przygotowanym wcześniej kurczakiem. Przed podaniem skropić sosem.

 

Inne propozycje dla zabieganych? Zapraszamy do lektury!

 

Szaszłyki drobiowe yakitori na sałatce owocowej


 

Składniki dla 4 osób:
500 g polędwiczek z kurczaka

Marynata oraz sos:
100 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka pasty sambal oelek
1 łyżeczka posiekanego, marynowanego imbiru
Kilka listków świeżej kolendry

Sałatka owocowa:
½ melona gallo
½ mango
1 awokado
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
4 łyżki oliwy z oliwek BORGES
1 łyżka ziaren sezamu
16 drewnianych szpadek do szaszłyków


Sposób przygotowania: Wszystkie składniki marynaty oraz sosu zmiksować blenderem, ewentualnie doprawić do smaku i podzielić na 2 części. Kurczaka zamarynować w połowie przygotowanego sosu, a następnie nadziać na szpadki do szaszłyków i usmażyć na patelni grillowej bądź upiec w piekarniku. Mango, melona i awokado obrać (avocado dodatkowo skropić sokiem z cytryny), delikatnie wymieszać z sałatami oraz oliwą z oliwek. Grillowane drobiowe szaszłyki yakitori podawać z sałatką z owoców południowych. Przed podaniem skropić pozostałym sosem i posypać prażonymi ziarnami sezamu.

 

Grillowane filety z kurczaka z gruszkami


Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kurczaka
4 marynowane gruszki w syropie pokrojone w cząstki
100 g tartego sera oscypek
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
Sos:
100 ml oliwy z oliwek BORGES
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
Sok z cytryny do smaku
½ łyżeczki chili pieprz cayenne
Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Każdą pierś z kurczaka natrzeć ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw i opiec na grillu. Soczystego kurczaka pokroić w paski i w misce połączyć z sałatami, gruszką i oscypkiem. Przed podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem.


Hiszpański chłodnik z pomidorów


Składniki dla 4 osób:
6 dojrzałych pomidorów
2 szalotki pokrojone w kostkę
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
2 ząbki czosnku
½ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin BORGES
Kilka listków świeżej bazylii
Kilka czarnych oliwek BORGES do dekoracji
Sól, pieprz biały mielony, kumin (kmin rzymski) do smaku

 

Sposób przygotowania: Wszystkie pomidory sparzyć i obrać ze skórki. 1 pomidora (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) oraz trochę pozostałych warzyw odłożyć; resztę włożyć do dzbanka (w zestawie z blenderem) i dokładnie zmiksować blenderem dodając czosnek oraz przyprawy. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Gotowy chłodnik przelać do bulionówek i udekorować pokrojonymi w kostkę warzywami oraz oliwkami.

 

Sałatka z bobem, chrupiącym bekonem, pomidorami i kolorowymi sałatami

Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanego i obranego bobu
2 cebule szalotki pokrojone w kostkę
8 plastrów chudego boczku pokrojonego w paski
Garść posiekanych suszonych pomidorów
Miąższ z 3 świeżych pomidorów, pokrojony w kostkę
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family
1 bagietka
5 łyżek oleju lnianego
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Sok z ½ cytryny
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
Kilka listków posiekanej świeżej bazylii
Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, kminek mielony do smaku

 

Sposób przygotowania: Boczek obsmażyć z szalotką i wystudzić. W blenderze zmiksować olej z pestkami słonecznika, połową pomidorów suszonych, sokiem z cytryny, czosnkiem, bazylią i przyprawami. Bób przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać świeże pomidory, pozostałe pomidory suszone, szalotkę z boczkiem, przygotowany wcześniej sos i delikatnie wymieszać doprawiając do smaku. Podawać na chrupiących grzankach bagietki z kolorowymi sałatami.

 

Sałatka z grillowanej piersi kurczaka w jogurtowym sosie curry


Składniki dla 4 osób:
4 wcześniej oprószone solą i pieprzem oraz zgrillowane piersi z kurczaka
1 porwana sałata rzymska
1 świeży ogórek, przekrojony wdłuż, wydrążony i pokrojony w plastry
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plastry
2 zielone papryki wydrążone i pokrojone w paski
1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
Sos:
200 g jogurtu naturalnego
2 szalotki pokrojone w kostkę
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka curry ew. pasty curry
1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
Sól, chili pieprz cayenne do smaku


Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem, doprawiając do smaku. Wystudzone piersi z kurczaka pokroić w paski i połączyć w misce razem z sałatami, ogórkiem, selerem naciowym, papryką i zielonym pieprzem. Tak przygotowane składniki sałatki przed samym podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem. Podawać razem z kolorowymi sałatami oraz plackami pszennymi Chapati (ew. tortillą kukurydzianą).


Spring rolls z chrupiącymi warzywami

Składniki dla 20 osób:
10 arkuszy papieru ryżowego
2 awokado
3 pomidory bez skóry
2 ogórki
2 oczyszczone zielone papryki
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family
2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
100 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu pszczelego
1 łyżka posiekanego, marynowanego imbiru
½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli lub łyżeczka pasty sambal oelek
1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
Sok z 1 limonki
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
100 g kiełków rzodkiewki

 

Sposób przygotowania: Papier ryżowy namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w duże słupki i ułożyć razem z sałatami na papierze ryżowym. Całość skropić lekko olejem sezamowym i zawinąć formując rulon. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku wedle uznania. Przed podaniem spring rolls’y pokroić na porcje, skropić przygotowanym wcześniej sosem, posypać prażonymi ziarnami sezamu i udekorować pozostałymi sałatami.


Tortilla z plastrami wędzonego łososia

Składniki dla 4 osób:
4 pszenne placki tortilla
150 g kremowego serka twarogowego (np. philadelphia)
1 łyżka sosu Pesto z bazylii
Garść zielonych oliwek bez pestek BORGES
Sok z ½ cytryny
Sól, biały pieprz do smaku
400 g wędzonego łososia w plastrach
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
100 g suszonych pomidorów
1 mały ogórek: obrany, oczyszczony i pokrojony w paski

 

Sposób przygotowania: Biały ser zmiksować blenderem z sosem Pesto, oliwkami oraz sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Łososia pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mieszanką sałat, pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i ogórkiem. Placki tortille posmarować białym serem. Na nich umieścić przygotowaną wcześniej sałatę. Tortille zwinąć w rulon i pokroić w plastry. Tak przygotowane podawać z mieszanką ulubionych sałat i sosem vinaigrette.

 

Więcej:

Sałatki po włosku

Sałatki po polsku

Relacja z pierwszych Zdrowych Warsztatów Kulinarnych

oraz ponad 2,500 pomysłów na sałatki!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Frytki z cukinii

Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...

Odsłon: 30395

30 min
56
Dania główne Krążki cukiniowe

Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...

Odsłon: 80

>60 min
2
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak długo można przechowywać przyprawy? Czy można ich używać, jeśli stracą termin ważności?

Trudno wyobrazić sobie dobre gotowanie bez różnych, wysokiej jakości przypraw. Często kupujemy ich bardzo dużo i potem zapominamy o terminie przyda...

0
Informacje Co można kisić? Drogocenne właściwości kiszonych warzyw sezonowych. I nie tylko!

Nie ulega wątpliwości, że kiszonki to jeden z najcenniejszych produktów w polskiej kuchni - nie dość, że doskonale smakują, to jeszcze stanowią pra...

0
Informacje Wieprzowina – części i rodzaje wieprzowiny, które warto kupować

Wieprzowina to jedno z najczęściej kupowanych mięs w Polsce, które doskonale sprawdza się w takich daniach jak gulasz, golonka, schabowe czy mielon...

0
Informacje Jak często wymieniać gąbki kuchenne, czyli wszystko o gąbkach do zmywania naczyń!

Gąbka kuchenna to przedmiot codziennego użytku, bez którego wiele osób nie potrafi się obejść. Czy może on stanowić zagrożenie dla zdrowia? Jak czę...

0