Co proponuje zabieganym pani Katarzyna?
Autorska sałatka Katarzyny Skrzyneckiej
Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kurczaka, zamarynowane w sosie sojowym, suszonym czosnku w pudrze i kolorowym pieprzu
½ główki sałaty lodowej (ew. opakowanie mieszanki sałat)
2 pęczki sałaty rucoli
1 zielony ogórek pokrojony w plastry
Garść kiełków słonecznika
2 łyżki pestek dyni lub słonecznika prażonych na suchej patelni
Sos:
Oliwa z oliwek lub olej arachidowy
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Zamarynowanego kurczaka upiec na grillu z każdej strony, wystudzić i pokroić w plastry.
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku.
Umytą rukolę połączyć z porwaną sałatą lodową, ogórkiem, kiełkami, pestkami oraz przygotowanym wcześniej kurczakiem. Przed podaniem skropić sosem.
Inne propozycje dla zabieganych? Zapraszamy do lektury!
Szaszłyki drobiowe yakitori na sałatce owocowej
Składniki dla 4 osób:
500 g polędwiczek z kurczaka
Marynata oraz sos:
100 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka pasty sambal oelek
1 łyżeczka posiekanego, marynowanego imbiru
Kilka listków świeżej kolendry
Sałatka owocowa:
½ melona gallo
½ mango
1 awokado
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
4 łyżki oliwy z oliwek BORGES
1 łyżka ziaren sezamu
16 drewnianych szpadek do szaszłyków
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki marynaty oraz sosu zmiksować blenderem, ewentualnie doprawić do smaku i podzielić na 2 części. Kurczaka zamarynować w połowie przygotowanego sosu, a następnie nadziać na szpadki do szaszłyków i usmażyć na patelni grillowej bądź upiec w piekarniku. Mango, melona i awokado obrać (avocado dodatkowo skropić sokiem z cytryny), delikatnie wymieszać z sałatami oraz oliwą z oliwek. Grillowane drobiowe szaszłyki yakitori podawać z sałatką z owoców południowych. Przed podaniem skropić pozostałym sosem i posypać prażonymi ziarnami sezamu.
Grillowane filety z kurczaka z gruszkami
Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kurczaka
4 marynowane gruszki w syropie pokrojone w cząstki
100 g tartego sera oscypek
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
Sos:
100 ml oliwy z oliwek BORGES
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
Sok z cytryny do smaku
½ łyżeczki chili pieprz cayenne
Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Każdą pierś z kurczaka natrzeć ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw i opiec na grillu. Soczystego kurczaka pokroić w paski i w misce połączyć z sałatami, gruszką i oscypkiem. Przed podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem.
Hiszpański chłodnik z pomidorów
Składniki dla 4 osób:
6 dojrzałych pomidorów
2 szalotki pokrojone w kostkę
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
2 ząbki czosnku
½ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin BORGES
Kilka listków świeżej bazylii
Kilka czarnych oliwek BORGES do dekoracji
Sól, pieprz biały mielony, kumin (kmin rzymski) do smaku
Sposób przygotowania: Wszystkie pomidory sparzyć i obrać ze skórki. 1 pomidora (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) oraz trochę pozostałych warzyw odłożyć; resztę włożyć do dzbanka (w zestawie z blenderem) i dokładnie zmiksować blenderem dodając czosnek oraz przyprawy. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Gotowy chłodnik przelać do bulionówek i udekorować pokrojonymi w kostkę warzywami oraz oliwkami.
Sałatka z bobem, chrupiącym bekonem, pomidorami i kolorowymi sałatami
Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanego i obranego bobu
2 cebule szalotki pokrojone w kostkę
8 plastrów chudego boczku pokrojonego w paski
Garść posiekanych suszonych pomidorów
Miąższ z 3 świeżych pomidorów, pokrojony w kostkę
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family
1 bagietka
5 łyżek oleju lnianego
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Sok z ½ cytryny
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
Kilka listków posiekanej świeżej bazylii
Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, kminek mielony do smaku
Sposób przygotowania: Boczek obsmażyć z szalotką i wystudzić. W blenderze zmiksować olej z pestkami słonecznika, połową pomidorów suszonych, sokiem z cytryny, czosnkiem, bazylią i przyprawami. Bób przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać świeże pomidory, pozostałe pomidory suszone, szalotkę z boczkiem, przygotowany wcześniej sos i delikatnie wymieszać doprawiając do smaku. Podawać na chrupiących grzankach bagietki z kolorowymi sałatami.
Sałatka z grillowanej piersi kurczaka w jogurtowym sosie curry
Składniki dla 4 osób:
4 wcześniej oprószone solą i pieprzem oraz zgrillowane piersi z kurczaka
1 porwana sałata rzymska
1 świeży ogórek, przekrojony wdłuż, wydrążony i pokrojony w plastry
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plastry
2 zielone papryki wydrążone i pokrojone w paski
1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
Sos:
200 g jogurtu naturalnego
2 szalotki pokrojone w kostkę
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka curry ew. pasty curry
1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
Sól, chili pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem, doprawiając do smaku. Wystudzone piersi z kurczaka pokroić w paski i połączyć w misce razem z sałatami, ogórkiem, selerem naciowym, papryką i zielonym pieprzem. Tak przygotowane składniki sałatki przed samym podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem. Podawać razem z kolorowymi sałatami oraz plackami pszennymi Chapati (ew. tortillą kukurydzianą).
Spring rolls z chrupiącymi warzywami
Składniki dla 20 osób:
10 arkuszy papieru ryżowego
2 awokado
3 pomidory bez skóry
2 ogórki
2 oczyszczone zielone papryki
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family
2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
100 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu pszczelego
1 łyżka posiekanego, marynowanego imbiru
½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli lub łyżeczka pasty sambal oelek
1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
Sok z 1 limonki
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
100 g kiełków rzodkiewki
Sposób przygotowania: Papier ryżowy namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w duże słupki i ułożyć razem z sałatami na papierze ryżowym. Całość skropić lekko olejem sezamowym i zawinąć formując rulon. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku wedle uznania. Przed podaniem spring rolls’y pokroić na porcje, skropić przygotowanym wcześniej sosem, posypać prażonymi ziarnami sezamu i udekorować pozostałymi sałatami.
Tortilla z plastrami wędzonego łososia
Składniki dla 4 osób:
4 pszenne placki tortilla
150 g kremowego serka twarogowego (np. philadelphia)
1 łyżka sosu Pesto z bazylii
Garść zielonych oliwek bez pestek BORGES
Sok z ½ cytryny
Sól, biały pieprz do smaku
400 g wędzonego łososia w plastrach
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
100 g suszonych pomidorów
1 mały ogórek: obrany, oczyszczony i pokrojony w paski
Sposób przygotowania: Biały ser zmiksować blenderem z sosem Pesto, oliwkami oraz sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Łososia pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mieszanką sałat, pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i ogórkiem. Placki tortille posmarować białym serem. Na nich umieścić przygotowaną wcześniej sałatę. Tortille zwinąć w rulon i pokroić w plastry. Tak przygotowane podawać z mieszanką ulubionych sałat i sosem vinaigrette.
Więcej:
Relacja z pierwszych Zdrowych Warsztatów Kulinarnych
oraz ponad 2,500 pomysłów na sałatki!