Kminek - na kaszel, wzdęcia i...

„Poproszę chleb, tylko bez kminku!” – ile razy zdarzyło wam się wypowiedzieć takie zdanie? Jak się okazuje, unikanie tej przyprawy to spory błąd, gdyż w niezwykły sposób wpływa ona na nasz organizm.

Fot.123RF

Nasze babcie wiedziały co robią, dodając kminek do wielu różnych potraw. Przyprawa ta już od wieków jest bardzo chętnie stosowana w medycynie ludowej, jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości. Jednak właściwości kminku nie miały ograniczać się jedynie do pozytywnego wpływu na nasz organizm. Wierzono, że jest to również doskonały sposób na ustrzeżenie się przed kradzieżami oraz zdradami ukochanej osoby.

W ostatnich latach właściwościami kminku zainteresowali się także naukowcy. Co prawda ich badania nie udowodniły, że kminek mógłby zniechęcić do nas złodziei, jednak potwierdziły inne przypuszczenia naszych przodków. Przyprawa ta faktycznie fantastycznie wpływa na nasz organizm, a jego lecznicze właściwości są wręcz zdumiewające.

Na kaszel, wzdęcia i...

Małe, niepozornie wyglądające ziarenka kryją w sobie sporo substancji aktywnych, z których niemal każda ma wyjątkowe, prozdrowotne działanie. Chociaż najczęściej zjadamy pod postacią malutkich nasionek, to warto wiedzieć, iż w celach leczniczych możemy wykorzystać także kwiaty, korzenie oraz liście tej rośliny. Znajdziemy w nich między innymi witaminę C, kwasy fenolowe, mające działanie przeciwzapalne flawonoidy i garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne oraz rozrzedzające krew kumaryny.

Kminek jest dosyć popularnym środkiem na wszelkiego rodzaju problemy trawienne. Nie bez powodu tradycyjne przepisy naszych babć zalecają dodawanie go do potraw, które mogą spowodować wzdęcia lub inne problemy żołądkowe. Ten prosty dodatek do dania powinien zabezpieczyć nas przed wieloma przykrymi dolegliwościami, w tym np. skurczami żołądkowymi oraz biegunkami.

Nie wiesz, jak upiec biszkopt? Przesoliłeś zupę? Zasięgnij porad innych pasjonatów kuchni. Porozmawiaj na żwyo o gotowaniu. Kliknij!

Warto jednak wiedzieć, że kminek pomoże nam nawet wtedy, gdy nie był składnikiem przygotowywanej przez nas potrawy. Jeśli zmagacie się z różnego rodzaju problemami żołądkowymi, warto sięgnąć po napar zrobiony na bazie jego nasion. Wystarczy zalać wrzątkiem kilka łyżeczek rozgniecionych ziarenek. Tak przygotowana herbatka pomoże nam uporać się z wszelkiego rodzaju kolkami, zaburzeniami trawienia, wzdęciami oraz zaparciami. Ze względu na antybakteryjne właściwości kminku, napar pomoże nam również w przypadku infekcji i stanów zapalnych gardła, jamy ustnej, a także dróg moczowych. Jest to również sprawdzony sposób na walkę z uporczywym kaszlem, dlatego też często stanowi istotny element syropów i innych lekarstw.

Wielbiciele domowych nalewek z pewnością wiedzą, iż kminek to tylko przyprawa nadająca aromatu potrawom, ale również wyjątkowa baza do własnoręcznie przygotowywanych alkoholi. Tak zwana kminutówka, podobnie jak zwykłe ziarna kminu, doskonale wpływa na funkcjonowanie naszego żołądka, dlatego sugeruje się jej serwowanie po tłustych i ciężkostrawnych daniach.

Właściwości tej przyprawy powinny zainteresować przede wszystkim panie. Kminek okazuje się bowiem doskonałą receptą nawet na silne bóle menstruacyjne. Ponadto, u matek karmiących piersią, pobudza on laktację. Olejki eteryczne zawarte w tej roślinie doskonale łagodzą bóle głowy oraz mają działanie pobudzające. W tym celu wystarczy wykorzystać olej kminkowy jako dodatek do kąpieli lub podstawa naparu, którym będziemy się inhalować. Okazuje się również, iż domowe kosmetyki z dodatkiem kminku doskonale wpłyną na kondycję naszej skóry - usuną z niej zaczerwienienia i stany zapalne, a jednocześnie nawilżą ją poprawią jej sprężystość.


Zobacz też: Czereśnie - najprawdziwszy eliksir zdrowia i młodości

Czereśnie - najprawdziwszy eliksir zdrowia i młodości

 

Kto powinien uważać na kminek?

Tak jak większość produktów, także niepozorny kminek może nam zaszkodzić, jeśli spożyjemy go za dużo. Takie „przedawkowanie" tej rośliny jest szczególnie niebezpieczne dla naszej wątroby, gdyż może spowodować nawet uszkodzenie tego ważnego organu. Na kminek powinni uważać również alergicy, gdyż może on uczulać. Jeżeli masz alergię na pasternak, marchew, koper lub seler, powinieneś być ostrożnym również podczas spożywania tej przyprawy, gdyż należą one do tej samej rodziny.

 

Kminek to przede wszystkim doskonała przyprawa. Zobacz jak możesz go wykorzystać w kuchni. Aby zobaczyć przepis kliknij na wybrane zdjęcie.

Paluszki grissini z rozmarynem i kminkiemPieczone buraki z kminkiemPieczone ziemniaki z kminkiem


Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 306

15 min
4
60 min
2
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0