Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić makaron z krewetkami?
- Jak przyrządzić elegancką sałatkę?
- Jak upiec pizzę w kształcie serca?
- Jak zrobić walentynkową zapiekankę?
- Co zrobić na walentynkową kolację?
Nie przepadacie za hucznym świętowaniem walentynek? Nie jesteście w tym sami. Wiele par woli spędzić ten dzień w spokojnej atmosferze. Nie warto jednak całkowicie rezygnować z tego przyjemnego czasu, choć zgadzamy się, że uczucia powinno się okazywać sobie wzajemnie codziennie.
Serdecznie zachęcamy was do przyrządzenia domowej kolacji. Tym bardziej że mamy dla was przepisy na szybką kolację walentynkową. Jej przygotowanie zajmie wam chwilę. Wspólnie spędzony kuchni czas zaowocuje pyszną ucztą.
Sprawdź także: Walentynkowe śniadanie - 5 propozycji na miłosny początek dnia
Proste dania na kolację walentynkową
Kolacja walentynkowa, w teorii, powinna być romantyczna, jednak najważniejsze jest to, aby była po prostu przepyszna. Mamy dla was niezawodne przepisy, z którymi poradzi sobie każda osoba, nawet ta, której wydaje się, że kompletnie nie ma talentu kulinarnego.
Makaron, pizza, sałatka, a może zapiekanka? Proste dania na kolację walentynkową polecają się do przygotowania nie tylko w Święto Zakochanych!
Sprawdź także: Miłosne słodkości. Obłędne desery na walentynki
Makaron z chorizo z krewetkami
Po pierwsze - makaron. Czy są na świecie osoby, które za nim nie przepadają? Jesteśmy pewni, że to bezpieczna opcja. Gdy połączymy go z chorizo i krewetkami to uzyskamy wykwintne danie, które można przyrządzić w kilka chwil. Sprawdź listę zakupów i... działaj!
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 100 g kiełbaski chorizo,
- 500 g świeżego makaronu tagliatelle,
- 300 g krewetek,
- 200 g mrożonego groszku,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina,
- ok. 200-300 g serka mascarpone,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki pistacji.
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekajcie i pokrójcie w plasterki. Na patelni rozpuśćcie masło i dodajcie chorizo pokrojone w cienkie plasterki. Smażcie, aż puści sok i odparuje. Dodajcie czosnek i cebulkę i smażcie. Teraz czas na dorzucenie na patelnię krewetek, groszku i pomidorków (te wcześniej przekrójcie na pół).
Podlejcie całość winem i poczekajcie, aż odparuje. Doprawcie solą i pieprzem i wymieszajcie. Na koniec dorzućcie serek i posiekaną pietruszkę. Całość znowu wymieszajcie i szybko nakładajcie na talerze. Postarajcie się nie zjeść wszystkiego od razu!
Sałatka z grzankami i serem pleśniowym
Sałatka brzmi dietetycznie i niezbyt sycąco, ale uwierzcie, że tym daniem najecie się i to porządnie. Na pewno nie jest to danie z małą ilością kalorii. Zawiera w zamian za to ogromną dawkę witamin i smakuje naprawdę wybornie.
Składniki:
- 200 g opakowanie ulubionego sera pleśniowego (np. camembert),
- 150 g niebieskiego sera pleśniowego Lazur,
- 1 opakowanie miksu sałat,
- 1 duża czerwona cebula,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- pół dużego zielonego ogórka,
- garść czarnych oliwek (opcjonalnie, jeśli lubicie),
- pół czerwonej papryki,
- pół żółtej papryki,
- 4 kromki dobrej jakości białego chleba,
- oliwa z oliwek,
- pieprz, sól,
- 1 płaska łyżka musztardy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka syropu z agawy,
- odrobina wody.
Wykonanie:
Ser pokrójcie w kostkę. Na talerze wyłóżcie zieloną sałatkę. Układajcie na niej pomidorki (przekrojone na pół), ser pleśniowy pokrojony w kostkę, pokrojoną w paski paprykę żółtą i czerwoną, posiekaną czerwoną cebulę, pokrojonego w plastry ogórka. Dodajcie też oliwki, jeżeli bardzo je lubicie.
Chleb podsmażcie z każdej ze stron, aż stanie się chrupiący. Pokrójcie go w kostkę i dodajcie do sałatki. Teraz czas na dressing - musztardę, odrobinę wody i oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek i syrop z agawy wymieszajcie w szklance. Wylejcie po równo na obydwie sałatki. Z wierzchu możecie posypać danie startym parmezanem. Pyszności!
Pizza w kształcie serca
Pizzę lubią wszyscy. Jest sycąca, pyszna, aromatyczna, a najlepiej smakuje ta przygotowana w zaciszu własnej kuchni. Zróbcie pizzę w kształcie serca - na walentynki pasuje po prostu idealnie! Jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Gotowi do przyrządzenia włoskiego wypieku?
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży,
- 3/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy,
- 5 łyżek passaty pomidorowej,
- kilka plasterków salami albo innej ulubionej wędliny,
- dużo sera mozzarella,
- liście świeżej bazylii.
Wykonanie:
Drożdże musicie rozpuścić w wodzie. Następnie wymieszajcie z mąką, cukrem, solą i oliwą. Mąka powinna być przesiana. Wyróbcie ciasto bardzo dokładnie ręcznie lub np. mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Odłóżcie je na bok w szklanej misce pod przykryciem w ciepłe i ciemne miejsce. Odczekajcie godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielcie na dwie części. Rozwałkujcie każdą z nich na kształt kropli wody. Zagniećcie rogi pizzy na szczycie "kropli", a jej dolną krawędź skierujcie ku górze. Stwórzcie kształt serca. Ciasto posmarujcie passatą, dodajcie ulubione składniki i pieczcie około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na gotową pizzę połóżcie listki bazylii. Możecie też śmiało polać ją oliwą - będzie smakowała jak we włoskiej restauracji!
Zapiekanka z kurczakiem
Kolejna prosta, a smaczna potrawa, czyli zapiekanka. Pyszna, sycąca i wystarczy wam na obiad na kolejny dzień.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- 3 łyżeczki ulubionych przypraw, np. oregano, bazylii itd.,
- 200 g makaronu, np. rurek (waga przed ugotowaniem),
- 200 g sera mozzarella,
- 1 czerwona papryka,
- 1 mała cukinia,
- 1 mała cebula,
- pół puszki kukurydzy konserwowej,
- pół puszki pomidorów z puszki,
- 5 łyżek oleju.
Wykonanie:
Ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu. Wodę posólcie, dopiero gdy ta zacznie się gotować. Do wrzątku wsypcie płaską łyżeczkę soli. Do garnka włóżcie makaron i gotujcie wedle zaleceń na opakowaniu. W trakcie gotowania zamieszajcie makaron. Przełóżcie gotową i dokładnie odcedzoną pastę do naczynia, w którym będziecie układać zapiekankę. Odczekajcie, aż wystygnie.
Kurczaka oczyśćcie i pokrójcie w kostkę. Wymieszajcie kawałki kurczaka z przyprawami (np. oregano, słodką papryką, mielonymi ziarnkami gorczycy, gyrosem itd.). Całość wymieszajcie i odstawcie na minimum pół godziny. Nagrzejcie patelnię z odrobiną oleju. Połóżcie na niej kawałki kurczaka. Smażcie ok. 10 minut. Co kilka chwil przekładajcie mięso na drugą stronę. Przestudźcie.
Na tłuszczu z kurczaka podsmażcie pokrojone warzywa. Na makaron wyłóżcie kurczaka, starty ser mozzarella i warzywa. Nie zapomnijcie o kukurydzy z puszki (jej nie musicie podsmażać). Wszystko wymieszajcie i zapieczcie w piekarniku przez 15 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Kolacja walentynkowa w zaciszu własnej kuchni może być nie tylko romantyczna, ale i smaczna. Serdecznie zachęcamy Was do kulinarnych eksperymentów. Jeżeli skorzystacie z przepisów ze Smaker.pl, to możecie być pewni, że dania wyjdą przepyszne!
Zobacz także:
Domowe sajgonki. Jak je zrobić? »
Jakie ziemniaki do pierogów ruskich nadają się najlepiej? »
Imbir: Kto nie powinien go spożywać? »
21 pomysłów na prezent dla niej »